fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

7 TED-talks som inspirerar dig till att skriva

Letar du efter inspiration som ger dig skrivpepp, nya kreativa idéer och smarta skrivtips? Kolla in dessa 7 TED-talks framförda av författare, filmskapare och föreläsare. Varning för skrivinspiration-overload.
skrivinspirerande ted talks isabel allende

1. Elizabeth Gilbert – Att vårda kreativiteten

Den amerikanska författaren Elizabeth Gilbert är mest känd för sin memoar Eat, Pray, Love som år 2020 gjordes till en film. 2015 publicerade hon boken Big Magic: Creative Living Beyond Fear med tips på hur du kan leva mer kreativt. I den här artikeln kan du läsa mer om Elizabeths skrivrutiner.

I sitt TED-talk berättar Elizabeth om sina rädslor för att misslyckas inom författaryrket, ända från starten av sin karriär till efter sitt stora genombrott. Hon pratar även om hur hon sökt efter olika sätt att jobba med kreativitet, bland annat i möten med författare och musiker som inspirerat henne i sin egen skrivprocess. Ett sätt att hantera motgångar är att tänka att man skriver till sig själv. Det viktigaste är att du har envisheten och passionen – då kommer du att gå långt i din skrivkarriär, enligt Elizabeth.

Här kan du se Elizabeth Gilberts TED-talk.

2. Lisa Bu – Hur böcker kan öppna ditt sinne

I sitt TED-talk pratar Lisa Bu, författare och TEDs Content Distribution Manager, om hur hon använde sig av böcker för att utveckla sitt sinne medan hon vande sig vid sitt nya liv i USA, ett liv som präglades av förväntningar på hennes karriär och drömmar som inte slog in.

I sin strävan att nå sina drömmar började Lisa läsa böcker som gav henne nya perspektiv på livet. Böcker om självständiga kvinnor, kultur och historia ledde till att hon fann sin egen väg. Lisa menar att drömmar inte är misslyckade för att man inte uppnår dem, utan att man kan hitta lycka och passion ändå, bara man har ett öppet sitt sinne. Det var tack vare böckerna som hon kunde hitta glädje och klarhet i livet.

Här kan du se Lisa Bus TED-talk.

3. J.J. Abrams – Hemligheten bakom mystiska berättelser

Filmskaparen och manusförfattaren Jeffrey Jacob Abrams har skapat berättelser i olika genrer som action, drama och science fiction. Några av hans mest kända filmer och serier är Star Wars VII, Star Trek och Lost. 

I sitt TED-talk berättar J.J. Abrams om sin passion för de oskrivna mystiska berättelserna och ger tips för hur man skriver en fängslande berättelse. Han pratar om värdet i att som läsare/tittare inte veta. Därför bygger han upp sina spännande berättelser med ”mysterieboxar” som fungerar som teasers och lockar läsaren att läsa vidare. Knepet är att hela tiden presentera nya mysterieboxar – karaktärer, händelser, objekt – som väcker nya frågor och sedan vänta med att ge hela svaret. På så sätt engagerar du läsaren i berättelsen.

Här kan du se J.J. Abrams TED-talk.

4. Susan Cain – Styrkan hos de introverta

Föreläsaren och författaren Susan Cain har bland annat skrivit boken Quiet: The power of introverts in a world that can´t stop talking där hon förklarar hur introverta i dagens samhälle undervärderas och missförstås.

I sitt TED-talk delar Susan berättelser från sitt eget liv som introvert, där hon redan som liten fick höra att hon borde försöka vara mer extrovert. Hon hade hela tiden en känsla av att det var fel då det gick emot hennes personlighet och bestämde sig för att undersöka det vidare.

Efter att ha forskat inom ämnet menar Susan att det finns många fördelar med att vara introvert: många är mer kreativa, analytiska och självständiga. Men trots att en tredjedel av befolkningen är introverta så är samhället idag anpassat efter extroverta, både vad gäller miljöer och vilka personlighetsdrag som förväntas i olika roller. Susan Cain argumenterar för att introverta borde uppmuntras och hyllas för sina talanger och begåvningar.

Här kan du se Susan Cains TED-talk.

5. Brad Herzog – Hur man skapar kreativa ideer

Författaren och frilansskribenten Brad Herzog har skrivit ett 30-tal barnböcker en trilogi av resememoarer där han berättar om livets lärdomar.

I sitt TED-talk förklarar Brad vad fiske och kreativt skrivande har gemensamt. Han delar sina favorithistorier och hemligheter för hur man skapar kreativa idéer till sin berättelse. Att komma på en unik idé menar Brad handlar om att använda sig av flera olika perspektiv. Genom att steg för steg skapa en idé, utveckla den och sedan förmedla den kan du skapa något helt unikt i berättelsen.

Här kan du se Brad Herzogs TED-talk.

6. Sakinah Hofler – Hur kreativt skrivande kan hjälpa dig genom livets svårigheter

Författaren och poeten Sakina Hofler har bland annat vunnit Manchester Fiction Prize och Sherwood Anderson Fiction Award för sina verk. Hon föreläser inom kreativitet skrivande med fokus på social förändring.  

I sitt TED-talk berättar Sakinah Hofler om hur du kan använda kreativt skrivande för att processa dina minnen och erfarenheter. Att skriva om saker man har sett, hört eller varit med om kan hjälpa en att bearbeta jobbiga händelser i livet. Sakinah menar att du alltid ska skriva för sig själv, och om du inte vill blotta sig i ditt skrivande kan du välja att skriva utifrån någon annans perspektiv. Hon uppmanar att skriva ner saker man är med om för att minnas alla känslor, tankar och händelser i situationen och dela det med omvärlden för en social förändring. 

Här kan du se Sakinah Hoflers TED-talk.

7. Isabel Allende – Historier om passion

Författaren Isabel Allende har skrivit böcker som fokuserar på kvinnor, baserade på egna erfarenheter och är som mest känd för romanen Andarnas Hus som översatts till över 20 språk.

I sitt TED-talk delar Isabel passionerade berättelser om kvinnor, kreativitet och feminism. Händelser och passionerade berättelser i livet, ofta med på teman som rättvisa, lojalitet, politik, frihet och sociala problem, har inspirerat henne att skriva om känslor, drömmar och magi. Hennes huvudkaraktärer i böcker är ofta starka kvinnor som hon inspirerats av i verkliga livet. Isabel menar att en riktig förändring i samhället kräver en kvinnlig ledning och uppmanar alla kvinnor att arbeta passionerat för att skapa en bättre värld. 

Här kan du se Isabel Allendes TED-talk.

Fler tips på skrivinspirerande underhållning

12 skrivinspirerande dokumentärer
9 tips på inspirerande tv-serier
19 skrivinspirerande filmer
13 poddar som inspirerar dig att skriva

Louise Feuk

Louise Feuk

16 nov, 2021

12 drömmiga bibliotek att resa till 2022

12 drömmiga bibliotek att resa till 2022

Runtom i världen finns magiska bibliotek som med sina pampiga, anrika eller futuristiska interiörer bara väntar på att bjuda in dig i böckernas förtrollande värld. Vi har listat 12 drömmiga bibliotek att lägga till på din litterära bucket list eller drömma dig bort till hemma från läshörnan eller skrivplatsen. Vilken är din favorit?

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.