Elizabeths skrivschema
I de perioder då Elizabeth skriver på en bok, ungefär var tredje eller fjärde år, är hennes vardag väldigt enkel. Det börjar redan kvällen innan då hon ser till att ha hemmet städat och lägger sig senast 21.00. Hon går upp vid 4.30–5.00, gör sig en kopp chai-te och sätter sig framför datorn. Tidigast efter två timmar får hon resa sig upp, oavsett om orden kommer eller inte. Vanligtvis skriver hon till mitten på förmiddagen och som längst till lunch, innan hon tvingar sig själv att stänga ner datorn.
Att hon håller sig strikt på sina farmer’s hours beror på att hon vill kunna jobba utan avbrott och få ett försprång på åtminstone fyra produktiva timmar innan resten av världen vaknar till liv och börjar ringa, mejla och smsa henne. Men det ska tilläggas att Elizabeth ägnar resten av dagen åt väldigt enkla uppgifter eftersom hon tycker hjärnan blir som ett stekt ägg av allt skrivande.
Elizabeths skrivplats
När hon bodde i ett gammalt viktorianskt hus i New Jersey lät hon bygga ett Skybrary, ett skrivloft där hon tittade ut över Delawarefloden. Numera bor hon i en 55 kvadratmeter stor lägenhet på Downtown Manhattan och skriver vid ett stort träskrivbord som man kan skymta på hennes Instragram.
Skrivkort och tystnad – så ser Elizabeths skrivprocess ut
De perioder Elizabeth inte skriver sätter hon gärna på upbeat-musik och dansar på morgonen, men under själva skrivpassen måste hon vara ensam i tystnad.
Hennes ess i rockärmen när det kommer till själva skrivprocessen är skrivkort – index cards. Som 14-åring lärde hon sig nämligen att katalogisera sina idéer för ett skolprojekt med hjälp av skrivkort och har fortsatt sedan dess. Under sitt tre år långa researcharbete till Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter fyllde hon hela fem skokartonger!
Hur Elizabeth använder sig av skrivkort
Skrivkorten följer med Elizabeth genom hela skrivprocessen. Hon skriver ner både idéer och fakta hon upptäcker i researchfasen, ett kort per anteckning, allt från historiska detaljer till repliker. Varje bok hon hämtar fakta ur får en bokstav och numreras efter sidan i boken, till exempel A23.
Sedan organiserar Elizabeth sina kort efter karaktärer, ämne, kapitel och tema. Under researchen till Kvinnornas stad satt hon på New York Public Library och skrev av fakta i olika sektioner som Mode 40-tal, sexualitet 40-tal och Brooklyn Navy Yard.
Korten förvarar hon i skokartonger och plockar upp under skrivandets gång, till exempel när hon introducerar en ny karaktär. Då behöver hon bara plocka upp kortet med anteckningar om hur personen klär sig eller pratar. Bara en femtedel av anteckningarna kommer med i manuset, men eftersom hon inte vet innan vad hon behöver skriver hon upp allt och får därför en tydlig backstory och stenkoll på sina faktakällor.
De verktyg Elizabeth använder
Förutom sina skrivkort använder sig Elizabeth av följande verktyg när hon skriver:
Meditation
Det tog henne nästan 30 år, men tack vare en meditationsapp har hon äntligen fått till en meditationsrutin. Elizabeth säger sig ha ett ängsligt sinne och ägnar därför stora delar av dagen åt att övertyga sig själv om att allt kommer att bli bra. Meditationen hjälper henne på just den punkten – att få ro i sinnet.
Glasögon
När Elizabeth skrev sina två första böcker köpte hon ett par glasögon utan styrka för att kunna se sig själv i spegeln och tänka ”författare”. Med glimten i ögat menar Elizabeth att glasögonen fick henne att känna sig intelligent.
Tuggummi
Tuggummin är Elizabeth motsvarighet till rökning och hon tuggar upp ett paket Trident Tropical Twist Sugarless om dagen när hon skriver. Det aktiverar hennes hjärna men är samtidigt en vana hon skämtsamt säger är så motbjudande att den är en stor anledning till att hon måste sitta ensam och skriva.
Så hanterar Elizabeth Gilbert skrivkramp
Tack vare sitt minutiösa förarbete – förutom de fem skolådorna med skrivkort skrev hon ett synopsis på 70 sidor för Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter – drabbas Elizabeth sällan av skrivkramp. Men när den ändå slår till tar hon till följande tre knep:
Avsluta mitt i en mening
Elizabeth använder Hemingways knep att sätta punkt för dagen genom att inte sätta punkt i meningen. Då slipper hon det hon kallar det hemska vacuumet när hon sätter igång dagen därpå och får istället momentum redan från start.
Magiskt tänkande
Elizabeth säger att man inte ska fightas med skrivkrampen, för då kommer den att fightas tillbaka. Verket är inte din fiende, så gå inte i krig med det eller dig själv. Elizabeth ser snarare skrivandet som en relation, ett samarbete mellan henne och mysteriet där verket vill bli skapat lika mycket som hon vill skapa det. Så länge hon håller fast vid det här magiska tänkandet kommer verket att bli till. Stöter hon på motstånd ser hon det som att verket kommunicerar till henne att ta en annan väg. Och sedan påminner hon sig om att skrivandet inte är så viktigt. Du är ingen hjärtkirurg och du ansvarar inte över 20 liv på en oljerigg. Det är bara konst och ingen har dött av en dålig recension.
Jobba hårt – till 90 %
För att bli framgångsrik inom konsten måste du vara begåvad, ha tur och jobba hårt. Men du kan inte kontrollera hur mycket talang du har eller hur mycket tur ödet för med sig. Därför råder Elizabeth att fokusera på att jobba hårt. Hårdare än någon annan. Det ger fortfarande inga garantier för att du lyckas, men det är din bästa chans.
Samtidigt poängterar Elizabeth att du inte ska sträva efter perfektion, för perfection is the enemy of good. Nöj dig med 90 %, det är bra nog. Fortsätt sedan framåt och var en disciplined half-ass.
Så kopierar du Elizabeth Gilberts skrivrutiner:
- Jobba efter farmer’s hours och använd timmarna innan världen vaknat.
- Gör noggrann research och organisera den med skrivkort.
- Meditera för att skapa ro i sinnet.
- Tugga tuggummi för att aktivera hjärnan och bär glasögon om det får dig att känna dig smart.
- Sätta punkt för dagen genom att inte sätta punkt i meningen.
- Tänk magiskt – fightas inte mot dig själv, verket eller skrivkrampen.
- Jobba hårt, men inte perfekt. Var en disciplined half-ass.
Vad tycker du om Elizabeths skrivrutiner? Berätta i det här Instagraminlägget.
Här kan du läsa om fler inspirerande Skrivrutiner.
Bilder: Skybrary, porträtt, skrivkort & gammal bok.