fbpx

9 skrivinspirerande tv-serier

Har du varvat Netflix den här hösten? De här 9 tipsen på tv-serier har alla en sak gemensamt: skrivandet. Med karaktärer som är författare, journalister, copywriters eller pluggar kreativt skrivande, i miljöer som bokförlag, universitet, modemagasin och reklambyrå fyller de här tv-serierna på inspirationen till dina författardrömmar.
skrivinspirerande tv-serier

Girls

I dramakomediserien Girls följer vi Hannah (spelad av Lena Dunham och baserad på hennes liv) och hennes kompisar i New York när de navigerar genom 20-årsåldern ”ett misstag i taget”. Det enda som hindrar Hannah från att bli författare är hennes föräldrars beslut om att inte längre försörja henne. Det, och hennes talang för att prokrastinera.

Fantastiska repliker och scener med hög igenkänning i de operfekta karaktärerna.

Girls finns på HBO Nordic.

Kärlek & anarki

Kärlek & Anarki

Sofie är en karriärsdriven konsult som bor tillsammans med sin man och två barn i en glossig våning i innerstan. Det mesta verkar ha gått hennes väg i livet, tills hon får i uppdrag att digitalisera ett motsträvigt boförlag. Där träffar hon den yngre IT-teknikern Max, som först retar gallfeber på henne. Tills de upptäcker att de gillar att utmana stela samhällsnormer och därför inleder en vågad utmaningslek. 

En skrattig, skämmig men uppfriskande påminnelse om att ta sina drömmar – men inte vuxenlivet – på allvar.

Kärlek & Anarki finns på Netflix.

Mad Men Peggy Olson

Mad Men

Mad Men utspelar sig i 60-talets reklamvärld på Madison Avenue i New York. Don Draper är creative director på reklambyrån Sterling Cooper och döljer bakom kedjerökandet, kontorsdrickandet och de ständiga kvinnoaffärerna ett mörkt förflutet. Hans sekreterare Peggy Olson avancerar under serien till copywriter och reklamkreatör, trots de utmaningar som följer av att gå mot hemmafru-normen.

En av de bästa tv-serier jag sett! Fascineras över tidsresan bakåt till storhetstiden i min bransch och den noggranna researchen i allt från varumärken till interiör. Men gillar också att de lyft fram den fula, bakåtsträvande kvinnosynen under det frigörande 60-talet.

Tack för tipset swedish.novel!
Mad Men finns på SF Anytime.

Californication

I den här dramakomediserien följer vi den självhatande författaren Hank Moody som flyttar till Los Angeles för att filmatisera sin senaste bok. Men han drabbas av skrivkramp, glider ifrån sin dotter Becca och blir lämnad av sin flickvän Karen. Motgångarna löser han tillfälligt med sex och droger, vilket krånglar till relationerna till dottern och exet och hans försök att skriva sin nästa bok.

Californication finns på ComHem Play.

Normal People

Normala människor

Den populära fotbollskillen Connell och priviligierade enstöringen Marianne bor i samma irländska småstad men kommer från två olika världar. Vad som förenar dem? Kärleken till litteraturen, och så småningom till varandra. De träffas i hemlighet men bryter upp sista sommaren innan universitetet. Där börjar Connell plugga engelska, läser och skriver och håller sig för sig själv. Tills han springer in i Marianne och hennes nyfunna vänner på en fest. Rollerna är ombytta och av-och-på-förhållandet börjar om.

Det jag älskade med den här dramaserien baserad på Sally Rooneys roman Normal People var att karaktärerna, fotot och känslorna kändes så genuina. Raka motsatsen till glättiga, amerikanska collegekärlekshistorier.

Tack för tipset mirjamskriver!
Normala människor finns på SVT Play.

Younger

Younger

När nyskilda Liza landar sitt drömjobb på ett bokförlag i New York som 26-åring finns det bara ett problem: hon är egentligen 40 och har en vuxen dotter. En lögn hon behöver leva upp till inför sin lynniga chef, 26-åriga kollega Kelsey som älskar att gå ut och hipstriga tatueraren Josh, som hon börjar dejta. 

En lättsmält romantisk dramakomediserie av Darren Star, skaparen bakom Beverly Hills 90210, Melrose Place, Sex and the City och Emily in Paris.

Tack för tipset elinihreborn!
Younger finns på TV4 Play.

Jane the Virgin

23-åriga Jane är en aspirerande författare som har lovat sin mormor att inte ha sex förrän hon gift sig med sin fästman. Av misstag blir hon dock inseminerad av sin gynekolog och gravid trots att hon är oskuld. Den biologiska pappan visar sig ha ett vilt förflutet och Jane ställs in för flera beslut: ska hon behålla barnet, kommer hon kunna hålla löftet om att vara oskuld och hur ska hon göra med sin dröm om att skriva?

Tack för tipset ifiyenia_skriver!
Jane the Virgin finns på Netflix.

Carrie Bradshaw Sex and the City

Sex and the City

Den här klassikern till tv-serie berättas av Carrie “I couldn’t help but wonder” Bradshaw som skriver spalten Sex and the City i The New York Star, en spalt som baseras på hennes och väninnornas Samantha, Charlotte och Mirandas dejtingliv. I de två första säsongerna får spalten och Carries research större fokus, men med tiden lämnas mer utrymme för karaktärernas kärlekstrubbel, stil och liv i New York. Serien hyllades för att den tog upp viktiga ämnen om kvinnors sexualitet och ställning i samhället och att den bjöd på autentiska bilder från klubbar, butiker och gator i New York.

Sex and the City finns på HBO Nordic.

Chesapeake Shores

Framgångsrika karriärkvinnan Abby återvänder till sin hemstad Chesapeake Shores i Maryland efter att hennes yngsta syster ber henne om hjälp att rädda sitt värdshus. Abbys skilsmässa, unga döttrar och karriär i New York har hållit henne för upptagen för att hålla kontakten med sin familj i staden hennes far byggt. Nu måste hon hantera familjedramat, sin första kärlek och bestämma sig för om hon ska stanna.

I den här feelgoodserien får vi även följa Abbys syster Bree som skriver teaterpjäser i Chicago, lider av skrivkramp och dejtar en brittisk författere.

Tack för tipset tinaswensonskriver!
Chesapeake Shores finns på Netflix. 

Fler tips på skrivinspirerande underhållning:

12 skrivinspirerande dokumentärer om författare och skrivande.
13 skrivinspirerande sommarprat 2020.

Hittade du någon favorit eller har du fler tips? Berätta gärna i det här Instagraminlägget.

Bilder: Francisco Andreotti, Unsplash & skärmdumpar

Catherine Heijl

Catherine Heijl

8 dec, 2020

5 skäl att skriva till musik och när det är läge för tystnad

5 skäl att skriva till musik och när det är läge för tystnad

Tillhör du Team Skriva Till Musik, eller föredrar du bibliotekstyst skrivmiljö? Rätt musik kan väcka din kreativitet, hjälpa dig hitta skrivfokus och komma närmare dina karaktärer. Vilken musik som funkar bäst, vilka tillfällen det är bättre att ha det tyst och tips på ett 30-tal skrivspellistor kan du läsa om här.

13 poddar som inspirerar dig att skriva

13 poddar som inspirerar dig att skriva

Skribenters dilemma: vi vill ha skrivinspiration, men ögonen pallar inte mer skärmtid och kroppen blir stel av allt stillasittande. Lösning: sätt på en skrivpodd och ge dig ut på en promenad! De här 13 poddarna om skrivande ger dig skrivtips och inspiration kring kreativt skrivande, att skriva en bok och vägen till bokutgivning. Tryck på play och fyll på med skrivinspiration.

8 författares favoritdrinkar att svalka dig med i värmen

8 författares favoritdrinkar att svalka dig med i värmen

Sätt guldkant på den ljuva sommarkvällen eller svalka dig i värmen med de här 8 kända författarnas favoritdrinkar. Bland de syrliga, söta och friska drinkrecepten (inklusive alkoholfria alternativ) hittar du bland annat F. Scott Fitzgerald, Dorothy Parker och Truman Capotes favoriter.

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Skrivplanningpaketet:
ge din skrivdröm en magisk start

198 KR

Allt du behöver för att förverkliga din skrivdröm!
Med Skrivplannern som verktyg omvandlar du din skrivdröm till ett mål och bryter ner det i en konkret plan. I e-boken Skriv klart din bok! får du lära dig mer om goalplanning, skapa hållbara skrivrutiner och en skrivritual, plus motivationsknepen att ta till när skrivkrampen slår till.

Signa upp dig på Write Vibes Letter så får du en sneakpeek på boken och plannern.