fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

19 skrivinspirerande filmer

Skrivkramp? Ta en paus från den hotfullt blinkande markören och mys ner dig i soffan med en film! De här 19 filmtipsen om skrivlivets med- och motgångar får det att klia i fingrarna av skrivinspiration.
utomhusbio sthlm under stjärnorna

Spivak (2018)

Författaren Wally Spivak skriver och skriver om samma manus, plågad av sin största kritiker – sig själv. Men när han en kväll stöter ihop med charmiga Jannine börjar saker och ting förändras. Wally tvingas utanför sin bekvämlighetszon och livet tar fart, men har han verkligen förtjänat de här förändringarna?

Att skriva är inte alltid enkelt, något det inte hymlas med i Spivak. Det här är dessutom en film som väcker fler frågor än den besvarar. 

Spivak finns på Netflix.

the french dispatch skrivinspirerande filmer

The French Dispatch (2021)

I Wes Andersons senaste film får vi följa en amerikansk journalist som driver en tidning i en fiktiv fransk stad. Tre historier från tidningens sista utgåva väcks till liv under filmens gång.

Filmen beskrivs som ett kärleksbrev till journalistiken i allmänhet och till The New Yorker i synnerhet. De tre historierna och några av karaktärer är till viss del hämtade från från verkligheten.

The French Dispatch kommer på bio 2021.

secret window skrivinspiration

Secret Window (2004)

Dramathrillern Secret Window handlar om den nyseparerade deckarförfattaren Mort Rainey som blir uppsökt av en hotfull främling, John Shooter, som anklagar honom för plagiat. I takt med att historien fortsätter blir det alltmer tydligt för Mort att han inte kan lita på någon. 

Secret Window är baserad på en roman av Stephen King och en film full av symbolik och oväntade vändningar.

Tack för tipset kriminaline!

Secret Window finns på Netflix

letters to juliet skrivinspiration film

Letters to Juliet (2010)

Sophie och hennes arbetsnarkoman till fästman åker till Verona på smekmånad. I Verona upptäcker Sophie en grupp kvinnor som kallar sig Julias sekreterare och hon börjar hjälpa dem i deras arbete. Gruppen besvarar brev som kvinnor från hela världens lämnar till Julia (från Shakespeares Romeo och Julia). Medan hon hjälper gruppen hittar Sophie ett 50 år gammalt obesvarat kärleksbrev från en brittisk kvinna vid namn Claire. När Sophie väljer att besvara brevet får den gamla kärlekshistorien en nystart som tar Sophie, Claire och Claires barnbarn ut på en resa genom Italien.

En mysig berättelse om hur skrivande kan visa kärlek och öppna nya världar. 

Tack för tipset ordfranmittinre!

Letters to Juliet finns på SF Anytime & Netflix.

en dag one day skrivinspiration

En dag (2011)

Baserad på boken med samma namn följer filmen Dexter Mayhew och Emma Morley under samma dag – i 18 år. Vi får alltså uppleva Dexters och Emmas liv den 15 juli år efter år. Det första året möts Dexter och Emma efter sin examen från University of Edinburgh och har en kärleksnatt tillsammans. De håller kontakten och ett år senare hjälper Dexter Emma att flytta till London för att hon ska kunna uppfylla sin dröm att bli författare. Åren går och Dexter och Emma tappar kontakten, men återupptar den gång på gång. Emmas karriär som författare tar också fart efter några år och hon flyttar till Paris. 

En dag gestaltar en unik vänskap och beskriver två liv som inte blir som det var tänkt. Gripande, roligt och med en oväntad twist.

En dag finns på SF Anytime.

stuck in love skrivinspirerande film

Stuck in Love (2012)

Sedan hans fru lämnade honom har författaren Bill Borgens inte skrivit ett ord. Istället spionerar han på sin ex-fru samtidigt som han försöker uppfostra sina tonåriga barn. Bills båda barn är i startgroparna för sina egna författarkarriärer, men kämpar med sina kärleksliv efter att de sett vad kärlek gjort med deras föräldrar. 

En berättelse om försvunnen och återfunnen kärlek, familj och det faktum att det inte går att skriva om livet – bara att ge det en andra chans. 

Stuck in Love finns på SF Anytime

the shining film om skrivande

The Shining (1980)

Den misslyckade författaren Jack Torrance tar med sig sin fru och son och tar jobb som vaktmästare på ett vinterstängt hotell i Klippiga Bergen. Där hopppas han finna ro att komma igång med sitt skrivande igen, men hotellet besitter onda krafter och efter ett tag blir Jack galen.

The Shining är baserad på Stephen Kings roman Varsel och innehåller många klassiska scener och repliker, som de dockliknande tvillingarnas ”Come play with us”, den blodröda REDRUM-texten på väggen och när Jack skriver ”All work and no play makes Jack a dull boy” på sin skrivmaskin.

Tack för tipset bokstund!

The Shining finns på Viaplay

unga astrid film om författare

Unga Astrid (2018)

Unga Astrid handlar om Sveriges kanske mest kända författare, Astrid Lindgren. Filmen handlar om hennes liv som ung kvinna i Sverige på 1920-talet – hur samhället på den tiden såg på kvinnan och kvinnlig sexualitet. Filmen skildrar också hur Astrid Lindgren senare blev den författare vi känner henne som idag.

Regissören Pernille Fischer Christensen menar att hon ville skapa en film där tittaren för en förståelse för hur Astrid kunde få förmågan att med enkelhet skriva om svåra ämnen som liv och död. Filmen har fått kritik av bland annat Astrid Lindgrens dotter som anser att den tar upp delar av Astrids liv som är alltför privata. 

Unga Astrid finns på Viaplay.

Freedom Writers (2007)

Den nyutexaminerade läraren Erin Gruwell börjar sitt första jobb som engelsklärare på Woodrow Wilson High School. Klassen hon ska undervisa splittras av gängmentalitet och eleverna är omotiverade att plugga. För att engagera ungdomarna väljer Erin litteratur som relaterar till elevernas vardag och uppmanar dem att skriva dagbok. 

Inspirerande och gripande film som inte lämnar ett öga torrt.

Tack för tipset nilangiofthethundermoon!

Freedom Writers finns på Netflix

Young Adult (2011)

Spökförfattaren Mavis Gary har inte lyckats växa ifrån sina glansdagar på high school. Hon återvänder som vuxen till sin hemstad för att återuppleva tonårstiden och för att vinna tillbaka sin lyckligt gifte ungdomskärlek. Det går dock inte riktigt som Mavis tänkt sig, så när hon träffar en annan gammal klasskompis ingår de en pakt. 

Charlize Therons gestaltning av Mavis är stundtals obekvämt träffsäker, men bjuder också på en del skratt.

Young Adult finns på Amazon Prime.

adaptation skrivinspirerande filmer

Adaptation (2002)

Adaptation är baserad på Susan Orleans bok Orkidétjuven och handlar om Charlie Kaufmans försök att göra just den boken till film. Stilgreppet ger ett metaperspektiv eftersom det är just Charlie Kaufman som skrivit manus till filmen. Men i filmen har Charlie en tvillingbror som är B-filmsförfattare och som har en helt annan inställning till manusskrivande än sin mer konstnärligt, pretentiöse bror. 

Filmen gestaltar berättandets konst och den ibland närmast galna skrivprocessen samt hur det är att få skrivkramp.

Adaption finns på SF Anytime.

Misery (1990)

Efter en bilolycka som gör honom förlamad i hela kroppen vårdas författaren Paul Sheldon av sjuksköterskan Annie Wilkes. Annie är ett fan av Paul Sheldons böcker – vilket gläder Paul. Men lyckan är kortvarig då Annie tar Paul till fånga och torterar honom för att han ska skriva om delar av sina noveller efter hennes önskemål. 

I den här filmen, också den baserad på en av Stephen Kings romaner, får vi se människans ondskefulla sida och en författares kamp att med sina ord tillfredsställa en galning.

Misery finns på SF Anytime.

sylvia plath film om författare och poeter

Sylvia (2003)

I filmen om poeten och författaren Sylvia Plath får vi följa hennes liv med och utan hennes make Ted Hughes. Deras förhållande är problematiskt då Ted är borta i långa perioder och dessutom notoriskt otrogen. Sylvia, som sedan tidig ålder haft problem med depression, drabbas hårt av instabiliteten i hennes och Teds förhållande. 

Sylvia är framförallt ett tragiskt kärleksdrama, men till viss del också en berättelse om hur Sylvias böcker kom till.

Sylvia finns på SF Anytime.

wonder boys skrivinspirerande film

Wonder Boys (2000)

Grady Tripp är författare och har länge försökt skriva färdigt sin andra roman utan att lyckas. Grady undervisar också i kreativt skrivande och börjar efter en excentrisk helg att umgås med några av sina studenter. Det blir starten på ett häpnadsväckande äventyr som får Grady att omvärdera sitt liv.

Wonder Boys är en varm, intelligent och rolig film som Oscars-nominerades för bästa manus. I huvudrollerna ser vi dessutom flera superstjärnor. 

Wonder Boys finns på Amazon Prime.

midnight in paris skrivinspiration

Midnight in Paris (2011)

Gil och hans fästmö Inez har olika åsikter om vilken riktning Gils författande bör ta. Gil å sin sida vill skriva en betydelsefull roman medan Inez tycker att han ska lägga ännu mer fokus på att skriva filmmanus i Hollywood. När paret besöker Paris tillsammans med Inez föräldrar beger sig Gil ut på nattliga promenader. Under en sådan promenad blir han upplockad av en speciell bil. Det blir starten på en natt av tidsresor som får Gil ett ifrågasätta sina val i livet.

Midnight in Paris är en charmig, typisk Woody Allen-film och en hyllning till några av 1920-talets stora författare som Hemingway och Fitzgerald.

Midnight in Paris finns på SF Anytime.

shakespeare in love skrivinspirerande film

Shakespeare In Love (1999)

Shakespeare In Love blandar fiktion och verklighet när vi får följa William Shakespeare under tiden han skrev en av sina mest kända pjäser, Romeo och Julia. Shakespeares musa Lady Viola hjälper Shakespeare att lossa sin skrivkramp och skriva klart pjäsen. Det här är en kvick och härlig film som gestaltar skrivkrampens ångest och det passionerade flödet som väcks till liv när inspirationen äntligen infinner sig.

Shakespeare in Love finns på Viaplay.

stranger than ficiton skrivinspiration

Stranger than Fiction (2006)

En morgon hör skatterevisorn Harold Crick en röst i huvudet som berättar vad som kommer att hända i hans liv härnäst. Bland annat berättar rösten att han kommer att dö inom kort. För att förhindra sin egen död försöker Harold ta reda på vem rösten tillhör, och då visar det sig att Harold är en av karaktärerna i en roman. Författaren som skriver Harolds berättelse har drabbats av skrivkramp och nu måste Harold få henne att ändra sitt slut innan hon avslutar boken, och därmed hans liv.

Stranger than fiction hyllades för att vara innovativ och intelligent när den kom ut. Den porträtterar hur karaktärerna nästan får sitt eget liv för författaren när hen är inne i skrivprocessen, och uppmanar också författare att vara öppna för att en berättelse inte måste sluta som det var tänkt från början.

Läs mer om Stranger than Fiction på IMDB.

the magic of belle isle skrivinspiration

The Magic of Belle Isle (2012)

Den rullstolsburne och alkoholiserade författaren Monte Wildhorn har drabbats av skrivkramp. Bitter över livet flyttar han över sommaren ut till Belle Island och får låna en stuga gratis i utbyte mot att han passar ägarens hundar. Under sin vistelse lär han känna sin granne, en ensamstående mamma med tre barn. Tillsammans hjälper de varandra att återfå livsgnistan och Monte kommer återigen igång med sitt skrivande. 

Bitterljuv feelgood om att hitta tillbaka till sig själv.

The Magic of Belle Isle finns på SF Anytime.

My Brilliant Career (1979)

Unga Sybylla kämpar för att bli författare i slutet av 1800-talet i Australien. Sybyllas föräldrar anser inte att detta är lämpligt för en ung kvinna och skickar iväg henne till hennes välbärgade mormor. Hos mormodern träffar hon två unga män som hon slits emellan. I slutändan är det dock inte kärleken, utan viljan att skriva som vinner.

My Brilliant Career porträtterar en ung kvinna med en fri själ som kämpar för att få det utrymme hon behöver i en tid när kvinnan inte skulle bryta sig ut från de satta ramarna.

My Brilliant Career finns på Amazon Prime.

Fler tips på skrivinspirerande underhållning

12 skrivinspirerande dokumentärer 
9 tips på inspirerande tv-serier.
13 skrivinspirerande sommarprat 2020.

Tack till Rebecka för research!
Bilder: Utomhusbio på Sthlm under stjärnorna 2018 & skärmdumpar

Catherine Heijl

Catherine Heijl

2 feb, 2021

12 drömmiga bibliotek att resa till 2022

12 drömmiga bibliotek att resa till 2022

Runtom i världen finns magiska bibliotek som med sina pampiga, anrika eller futuristiska interiörer bara väntar på att bjuda in dig i böckernas förtrollande värld. Vi har listat 12 drömmiga bibliotek att lägga till på din litterära bucket list eller drömma dig bort till hemma från läshörnan eller skrivplatsen. Vilken är din favorit?

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.