Mästaren
I Mästaren berättar Sveriges främsta kulturskapare om sina kreativa processer, drivkrafter och motgångar. Förutom inspirerande kreativa personer som regissören Suzanne Osten, skådespelaren Sven Wolter, modeskaparen Ann-Sofie Back och konstnären Ernst Billgren ser vi även tre författare:
Säsong 1 avsnitt 1: Theodor Kallifatides
Theodor är en av Sveriges mest lästa författare och berättar här om händelsen som fick honom att börja skriva, dessutom inte på sitt modersmål, och om att skriva kärleksbrev och ta emot kritik.
Säsong 2 avsnitt 2: Agneta Pleijel
Hyllade författaren Agneta Pleijel berättar om hur hon började sin karriär, om passionen till språket och hur hennes böcker bottnar alltid bottnar i en fråga.
Säsong 2 avsnitt 3: Märta Tikkanen
Märta är en av vår tids största författare och berättar här hur hon lyckades skapa berättelser som vidrör människan mest ömtåliga punkter, trots sin minimala skrivtid med fyra barn och en uppmärksamhetskrävande man.
Mästaren finns på SVT Play.
Joan Didion: The Center Will Not Hold
Författaren, journalisten och essäisten Joan Didion kallas för stilistisk mästare och en av världens främsta essäister. I den här dokumentären ser Joan tillbaka på sitt liv och sina verk – tiden på Vogue där hon tog över Sylvia Plaths plats, reportagen från 60-talets Haight-Ashbury i San Francisco, de politiska artiklarna på 90-talet, de manus hon skrev tillsammans med sin make och de självbiografiska romanerna om sorgen efter sin makes död i Ett år av magiskt tänkande och senare den tragiska förlusten av sin dotter.
Joan Didion: The Center Will Not Hold finns på Netflix.
Maya Angelou: And Still I Rise
I den här dokumentären vävs författaren, poeten, skådespelaren, sångaren, dansaren och medborgarsättsaktivisten Maya Angelous egna ord ihop med filmklipp från hennes hennes fascinerande liv. Mayas verk har gett människor friheten att se på sin historia i ett nytt ljus.
Maya Angelou: And Still I Rise finns på Prime video.
Ferrante fever
Italienska författaren Elena Ferrante har skrivit Neapelkvartetten som sålt över 10 miljoner exemplar och har listats av Time Magazine som en av världens 100 mest inflytelserika människor. Vem personen bakom pseudonymen Ferrante är vet vi dock inte, och en del av dokumentären ägnas åt att gå igenom de olika teorierna. Men framförallt ligger fokus på Ferrantes verk – ett författarporträtt som målas upp av andra författare, förläggare och litteraturkritiker.
Ferrante fever finns att se på Prime Video.
Patti Smith: Dream of Life
Rockmusikern, sångerskan, låtskrivaren, bildkonstnären, poeten och författaren Patti Smith har satt ett djupt avtryck på rockmusiken. Men vem är kvinnan som kallats punkens gudmor, en kontroversiell konstnär och musikaliskt geni? I den här dokumentären från 2008 får vi under 11 år följa en annan Patti än den vi lärt känna i rampljuset – rebellen, konstnären, mamman och den sörjande änkan.
Patti Smith: Dream of Life finns på SF anytime.
Fran Lebowitz: Public speaking
Den här dokumentären porträtterar frispråkiga författaren och debattören Fran Lebowitzs unika sätt att se på världen i samtal om kön, etnicitet och HBTQ-rättigheter. Samtalen för hon med regissören Martin Scorsese på ett sätt som bjuder in tittaren i konversationen. Scorsese har hyllats för att ha lyckats porträttera Lebowitz på ett originellt sätt som gör en av världens mest intressanta personer ännu mer intressant.
Fran Lebowitz: Public Speaking verkar just nu inte finnas att streama i Sverige, men du kan köpa DVD:n i väntan på att den streamas igen.
Agatha Christie, deckardrottningen
Deckarförfattaren Agatha Christie skrev 19 pjäser och över 80 böcker, men den största mysteriet skapade hon kring sig själv. Hon höll nämligen sitt privatliv hemligt och iscensatte sitt eget försvinnande 1926, något hon i efterhand skyllde på minnesförlust. I den här dokumentären får du veta mer om gåtan Agatha Christie.
Agatha Christie, deckardrottningen finns på SVT Play.
Ester Blenda
Stockholmsjournalisten och författaren Ester Blenda Nordström var i början av 1900-talet först i Sverige med att wallraffa och återgav sina upplevelser av att ha levt som piga i en månad. Hon gick emot den konventionella kvinnorollen och reste världen över i jakt på äventyr, vilket hon berättade om flickböcker som kom att inspirera Astrid Lindgren. I den här dokumentären följer vi Esters framgångsrika karriär, men får också lära känna personen bakom – en rastlös själ som tvingas hålla kärleksförhållandet med sin väninna hemligt.
Ester Blenda finns på SF anytime.
Toni Morrison: The Pieces I Am
Toni Morrison fick både Nobelpriset för litteratur och Pulitzerpriset och hennes böcker har berört miljontals människor, men trots sin framgång behöll hon fötterna på jorden. I dokumentären The Pieces I Am, som blev klar strax innan hennes död, berättar Toni om sitt liv i och utanför författarskapet och undersöker de teman som har genomsyrat hennes verk. I dokumentären medverkar även Oprah Winfrey, Angela Davis och Barack Obama.
Toni Morrison: The Pieces I Am finns på SF anytime.
The Untold Tales of Armistead Maupin
Med Tales of the City-serien som skildrar HBTQ-kulturen i San Francisco blev Armistead Maupin en av de första författarna att skriva om gaykulturen. I The Untold Tales of Armistead Maupin får vi följa Armistead från en konservativ uppväxt i Washington till ett liv som HBTQ-aktivist.
The Untold Tales of Armistead Maupin finns på Netflix.
Everything is Copy
Den amerikanska författaren, journalisten, manusförfattaren och filmregissören Nora Ephron var känd för sina satiriska krönikor och romantiska komedier som När Harry träffade Sally och Sömnlös i Seattle. När jobbiga saker hände i Noras liv som barn brukade hennes mamma säga ”Everything is Copy” – ungefär: kom ihåg det här, för en dag kan du göra det till en lustig anekdot. Det blev ett mantra för Nora som med fyndighet, igenkänningshumor och värme skrev om allt det tunga i sitt privatliv – skilsmässan från sin otrogna make (Watergatejournalisten Carl Bernstein), vänner, chefer, åldrande och feminism – allt utom sin leukemi, som hon inte ens berättade om för sina vänner.
Everything is Copy finns på HBO Nordic.
Love Between the Covers
”Den stora litteraturen är ofta giftig för kvinnor, men inom romance blir du belönad för att gå efter det du vill ha” säger romanceförfattaren Jennifer Cruise. Romancegenren blir ofta kritiserad för att vara skräplitteratur, kiosklitteratur eller tantsnusk. I Love Between the Covers få vi kika bakom scenerna i romancevärlden – bokpitcher, marknasdföringsmöten, författarretreats och boksigneringar – en miljardindustri som styrs av kvinnor och har ett starkt systerskap mellan läsare och författare.
Love Between the Covers finns på Apple TV och att hyra på Vimeo.
Fler tips på skrivinspirerande underhållning:
9 tips på inspirerande tv-serier.
13 skrivinspirerande sommarprat 2020.
Blev du sugen på någon av dokumentärerna eller har du fler tips? Berätta gärna i det här Instagraminlägget.
Bilder: Trần Toàn, Unsplash & skärmdumpar