fbpxHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

13 poddar som inspirerar dig att skriva

Skribenters dilemma: vi vill ha skrivinspiration, men ögonen pallar inte mer skärmtid och kroppen blir stel av allt stillasittande. Lösning: sätt på en skrivpodd och ge dig ut på en promenad! De här 13 poddarna om skrivande ger dig skrivtips och inspiration kring kreativt skrivande, att skriva en bok och vägen till bokutgivning. Tryck på play och fyll på med skrivinspiration.
Skrivpodd Poddar om att skriva

Vägen till bokutgivning

Vill du få tips kring utgivning, bokkontrakt, utgivning och se författarvärlden behind the scenes? Författarpodden och Författaren i fokus tar upp allt du behöver veta på vägen från författardröm till bokutgivning. 

Skrivpodd Författarpodden

Författarpodden – en inblick i förlags- och författarvärlden

En utbildande och inspirerande podd där författarna Frida Skybäck och Agnes Hellström ger en inblick i den slutna förlags- och författarvärlden. Podden utsågs 2014 till Sveriges bästa litteraturpodd enligt DN och har haft många trogna lyssnare under sitt 42 avsnitt långa poddliv. I podden delar författarna med sig av sina erfarenheter från insidan av författarvärlden, vägen från författardrömmen till bokkontrakt och de avslöjar även några av branschens stora hemligheter. 

Här kan du lyssna på Författarpodden.

Skrivpodd Författaren i fokus

Författaren i fokus – intervjupodd med inspirerande författare

En intervjupodd av den inspirerande litterära konsulten Elin Ihreborn som bjuder in oss att lära känna författarna bakom böckerna. I podden delas författares syn på skrivande, vägen till utgivning, skrivarmödor och den underbara känslan att hålla i sin bok för första gången. Podden tar även upp teman inom entreprenörskap, marknadsföring, mental hälsa och personlig utveckling. 

Här kan du lyssna på Författaren i fokus.

Kreativt skrivande

Söker du inspiration till ditt skrivande och tips på hur du hittar skrivglädje, uppnår skrivflow och inte ger upp? Då borde du lyssna på Skriv en bestseller, Språket i P1, Skrivradion, Känslosmart och Det gränsar till galenskap

Skrivpodd Skriva en bestseller

Skriv en bestseller, eller en annan bok – från idé till färdigt manus på ett läsår

En inspirerande skrivpodd där författarna Ninni Schulman och Caroline Eriksson tar dig med från idé till ett färdigt manus på ett läsår i 51 avsnitt. En podd för dig som älskar att skriva och vill vässa det påbörjade manuset till toppform.

Här kan du lyssna på Skriv en bestseller, eller en annan bok.

Skrivpodd Språket i P1

Språket i P1 – det svenska språkets påverkan av samhället

En frågepodd där programledaren Emmy Rasper besvarar lyssnarfrågor. I podden diskuteras även användningen och förändringen av det svenska språket och hur språk och samhälle påverkar varandra.

Här kan du lyssna på Språket i P1.

Skrivpodd Skrivradion

Skrivradion – hur du hittar skrivglädje och blir av med skrivkramp när du skriver din bok

En inspirerande podd med fokus på kreativt skrivande där skrivcoachen Jeanette Niemi tar upp lyssnarnas frågor, intervjuar intressanta skrivande personer och bjuder på massor av inspiration och skrivövningar.

Här kan du lyssna på Skrivradion.

Skrivpodd Känslosmart

Känslosmart – hitta inspiration till ditt egna skrivflow

En reflekterande podd av storytellingproffset Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg – Sveriges främsta föreläsare när det kommer till att bemöta barns känslor. I podden berättar de hur du kan hitta inspiration till ditt skrivflow genom att närma dig dina egna känslor och använda dem som det viktigaste verktyget i dina böcker.

Här kan du lyssna på Känslosmart.

Skrivpodd Det gränsar till galenskap

Det gränsar till galenskap – allt inom skrivande och litteratur

En innehållsrik podd av författarna Elin Boardy, Martin Engberg, Mattias Hagberg och Jessica Schiefauer. I podden, som släppte sitt första avsnitt i maj, berörs olika ämnen inom skrivande och litteratur och de pratar bland annat om fiktiva minnen, författarens persona och att hantera motgångar. Enligt dem själva är de författarpoddarnas motsvarighet till schwarzwaldtårtan. 

Här kan du lyssna på Det gränsar till galenskap.

Att skriva bok

Drömmer du om att skriva din egen bok och vill ha tips på hur du kommer igång? Skrivarpodden, Writing excuses, Podden skrivvänner, Debutera eller dö, Scriptnotes podcast och Bladen brinner beskriver allt du behöver veta för att kunna skriva din bok. 

Skrivpodd Skrivarpodden

Skrivarpodden – förverkliga drömmen att skriva din egen bok

En intervjubaserad podcast om skrivande och att förverkliga sin bokdröm, av författaren Kerstin Önnebo. I podden talas det även om skrivandets hantverk, skrivprocessen utifrån olika perspektiv och bokens väg från dröm till publicering. 

Här kan du lyssna på Skrivarpodden.

Skrivpodd Writing Excuses

Writing Excuses – författares skrivteknik 

I den här amerikanska poddeb diskuterar författarna Dan Wells, Brandon Sanderson och Mary Robinette Kowal skrivteknik. Men även hur du avgör om din berättelse borde bli en serie eller fristående berättelse, hur du marknadsför din bok och hur du kan bygga upp scener genom olika block i dina berättelser.

Här kan du lyssna på Writing Excuses.

Skrivpodd Podden skrivvänner

Podden Skrivvänner – uppmuntran, inspiration och energi i ditt skrivande

En inspirationspodd där feelgoodförfattaren Anneli Olsson och spänningsförfattaren Stina Flodén delar med sig av skrivandets emotionella berg-och dalbana och ger konkreta tips kring skrivprocessens alla delar. Podden har även en Facebookgrupp för dig som söker digitalt skrivsällskap.

Här kan du lyssna på Podden Skrivvänner.

Skrivpodd Debutera eller dö

Debutera eller dö – kampen att romandebutera

En personlig podd av romanförfattaren Nina De Geer och lektören Johanna Devaliant pratar om skrivandet (både med- och motgångar) före bokkontraktet, ofta i reflekterande samtal med inbjudna gäster.

Här kan du lyssna på Debutera eller dö.

Skrivpodd Scriptnotes

Scriptnotes podcast – manusförfattande

En amerikansk podd där manusförfattarna John August och Craig Mazin utifrån sina erfarenheter av Hollywoods film- och tv-bransch pratar om just att skriva manus. Bland poddens 500 avsnitt får du höra om hur Game of Thrones blev en succé trots en flopp till pilotavsnitt, och får handfasta råd kring allt från hur du skriver öppningsscener och döper dina avsnitt till the legal stuff som copyright.

Här kan du lyssna på Scriptnotes podcast.

Skrivpodd Bladen Brinner Foto: Petter Cohen

Bladen brinner – att skriva böcker för barn och unga

I poddens 32 avsnitt delar Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck bok- och skrivtips, reportage och intervjuer som handlar om att skriva böcker för barn och unga.

Här kan du lyssna på Bladen brinner.

Bubblare

Fler tips på skriv inspirerande underhållning

12 skrivinspirerande dokumentärer
9 skrivinspirerande tv-serier
19 skrivnsinpirerande filmer

Louise Feuk

Louise Feuk

11 aug, 2021

12 drömmiga bibliotek att resa till 2022

12 drömmiga bibliotek att resa till 2022

Runtom i världen finns magiska bibliotek som med sina pampiga, anrika eller futuristiska interiörer bara väntar på att bjuda in dig i böckernas förtrollande värld. Vi har listat 12 drömmiga bibliotek att lägga till på din litterära bucket list eller drömma dig bort till hemma från läshörnan eller skrivplatsen. Vilken är din favorit?

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

5 skrivövningar som hjälper dig börja skriva

PRIS: 129 KR

Längtar du efter att skriva, men vet inte på vad? Låt dessa 5 unika skrivövningar kittla igång kreativiteten.

Skrivövningarna är pedagogiskt utformade för att utveckla dina skrivfärdigheter bl.a. inom områden som karaktärsbeskrivning och gestaltning.

Du väljer själv om du vill använda övningarna till en novell, stoff till manus, dialog eller poesi. Se dem som en kreativ uppvärmning eller kravlös minikurs i kreativt skrivande.