fbpx

13 poddar som inspirerar dig att skriva

Skribenters dilemma: vi vill ha skrivinspiration, men ögonen pallar inte mer skärmtid och kroppen blir stel av allt stillasittande. Lösning: sätt på en skrivpodd och ge dig ut på en promenad! De här 13 poddarna om skrivande ger dig skrivtips och inspiration kring kreativt skrivande, att skriva en bok och vägen till bokutgivning. Tryck på play och fyll på med skrivinspiration.
Skrivpodd Poddar om att skriva

Vägen till bokutgivning

Vill du få tips kring utgivning, bokkontrakt, utgivning och se författarvärlden behind the scenes? Författarpodden och Författaren i fokus tar upp allt du behöver veta på vägen från författardröm till bokutgivning. 

Skrivpodd Författarpodden

Författarpodden – en inblick i förlags- och författarvärlden

En utbildande och inspirerande podd där författarna Frida Skybäck och Agnes Hellström ger en inblick i den slutna förlags- och författarvärlden. Podden utsågs 2014 till Sveriges bästa litteraturpodd enligt DN och har haft många trogna lyssnare under sitt 42 avsnitt långa poddliv. I podden delar författarna med sig av sina erfarenheter från insidan av författarvärlden, vägen från författardrömmen till bokkontrakt och de avslöjar även några av branschens stora hemligheter. 

Här kan du lyssna på Författarpodden.

Skrivpodd Författaren i fokus

Författaren i fokus – intervjupodd med inspirerande författare

En intervjupodd av den inspirerande litterära konsulten Elin Ihreborn som bjuder in oss att lära känna författarna bakom böckerna. I podden delas författares syn på skrivande, vägen till utgivning, skrivarmödor och den underbara känslan att hålla i sin bok för första gången. Podden tar även upp teman inom entreprenörskap, marknadsföring, mental hälsa och personlig utveckling. 

Här kan du lyssna på Författaren i fokus.

Kreativt skrivande

Söker du inspiration till ditt skrivande och tips på hur du hittar skrivglädje, uppnår skrivflow och inte ger upp? Då borde du lyssna på Skriv en bestseller, Språket i P1, Skrivradion, Känslosmart och Det gränsar till galenskap

Skrivpodd Skriva en bestseller

Skriv en bestseller, eller en annan bok – från idé till färdigt manus på ett läsår

En inspirerande skrivpodd där författarna Ninni Schulman och Caroline Eriksson tar dig med från idé till ett färdigt manus på ett läsår i 51 avsnitt. En podd för dig som älskar att skriva och vill vässa det påbörjade manuset till toppform.

Här kan du lyssna på Skriv en bestseller, eller en annan bok.

Skrivpodd Språket i P1

Språket i P1 – det svenska språkets påverkan av samhället

En frågepodd där programledaren Emmy Rasper besvarar lyssnarfrågor. I podden diskuteras även användningen och förändringen av det svenska språket och hur språk och samhälle påverkar varandra.

Här kan du lyssna på Språket i P1.

Skrivpodd Skrivradion

Skrivradion – hur du hittar skrivglädje och blir av med skrivkramp när du skriver din bok

En inspirerande podd med fokus på kreativt skrivande där skrivcoachen Jeanette Niemi tar upp lyssnarnas frågor, intervjuar intressanta skrivande personer och bjuder på massor av inspiration och skrivövningar.

Här kan du lyssna på Skrivradion.

Skrivpodd Känslosmart

Känslosmart – hitta inspiration till ditt egna skrivflow

En reflekterande podd av storytellingproffset Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg – Sveriges främsta föreläsare när det kommer till att bemöta barns känslor. I podden berättar de hur du kan hitta inspiration till ditt skrivflow genom att närma dig dina egna känslor och använda dem som det viktigaste verktyget i dina böcker.

Här kan du lyssna på Känslosmart.

Skrivpodd Det gränsar till galenskap

Det gränsar till galenskap – allt inom skrivande och litteratur

En innehållsrik podd av författarna Elin Boardy, Martin Engberg, Mattias Hagberg och Jessica Schiefauer. I podden, som släppte sitt första avsnitt i maj, berörs olika ämnen inom skrivande och litteratur och de pratar bland annat om fiktiva minnen, författarens persona och att hantera motgångar. Enligt dem själva är de författarpoddarnas motsvarighet till schwarzwaldtårtan. 

Här kan du lyssna på Det gränsar till galenskap.

Att skriva bok

Drömmer du om att skriva din egen bok och vill ha tips på hur du kommer igång? Skrivarpodden, Writing excuses, Podden skrivvänner, Debutera eller dö, Scriptnotes podcast och Bladen brinner beskriver allt du behöver veta för att kunna skriva din bok. 

Skrivpodd Skrivarpodden

Skrivarpodden – förverkliga drömmen att skriva din egen bok

En intervjubaserad podcast om skrivande och att förverkliga sin bokdröm, av författaren Kerstin Önnebo. I podden talas det även om skrivandets hantverk, skrivprocessen utifrån olika perspektiv och bokens väg från dröm till publicering. 

Här kan du lyssna på Skrivarpodden.

Skrivpodd Writing Excuses

Writing Excuses – författares skrivteknik 

I den här amerikanska poddeb diskuterar författarna Dan Wells, Brandon Sanderson och Mary Robinette Kowal skrivteknik. Men även hur du avgör om din berättelse borde bli en serie eller fristående berättelse, hur du marknadsför din bok och hur du kan bygga upp scener genom olika block i dina berättelser.

Här kan du lyssna på Writing Excuses.

Skrivpodd Podden skrivvänner

Podden Skrivvänner – uppmuntran, inspiration och energi i ditt skrivande

En inspirationspodd där feelgoodförfattaren Anneli Olsson och spänningsförfattaren Stina Flodén delar med sig av skrivandets emotionella berg-och dalbana och ger konkreta tips kring skrivprocessens alla delar. Podden har även en Facebookgrupp för dig som söker digitalt skrivsällskap.

Här kan du lyssna på Podden Skrivvänner.

Skrivpodd Debutera eller dö

Debutera eller dö – kampen att romandebutera

En personlig podd av romanförfattaren Nina De Geer och lektören Johanna Devaliant pratar om skrivandet (både med- och motgångar) före bokkontraktet, ofta i reflekterande samtal med inbjudna gäster.

Här kan du lyssna på Debutera eller dö.

Skrivpodd Scriptnotes

Scriptnotes podcast – manusförfattande

En amerikansk podd där manusförfattarna John August och Craig Mazin utifrån sina erfarenheter av Hollywoods film- och tv-bransch pratar om just att skriva manus. Bland poddens 500 avsnitt får du höra om hur Game of Thrones blev en succé trots en flopp till pilotavsnitt, och får handfasta råd kring allt från hur du skriver öppningsscener och döper dina avsnitt till the legal stuff som copyright.

Här kan du lyssna på Scriptnotes podcast.

Skrivpodd Bladen Brinner Foto: Petter Cohen

Bladen brinner – att skriva böcker för barn och unga

I poddens 32 avsnitt delar Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck bok- och skrivtips, reportage och intervjuer som handlar om att skriva böcker för barn och unga.

Här kan du lyssna på Bladen brinner.

Bubblare

Fler tips på skriv inspirerande underhållning

12 skrivinspirerande dokumentärer
9 skrivinspirerande tv-serier
19 skrivnsinpirerande filmer

Louise Feuk

Louise Feuk

11 aug, 2021

5 skäl att skriva till musik och när det är läge för tystnad

5 skäl att skriva till musik och när det är läge för tystnad

Tillhör du Team Skriva Till Musik, eller föredrar du bibliotekstyst skrivmiljö? Rätt musik kan väcka din kreativitet, hjälpa dig hitta skrivfokus och komma närmare dina karaktärer. Vilken musik som funkar bäst, vilka tillfällen det är bättre att ha det tyst och tips på ett 30-tal skrivspellistor kan du läsa om här.

8 författares favoritdrinkar att svalka dig med i värmen

8 författares favoritdrinkar att svalka dig med i värmen

Sätt guldkant på den ljuva sommarkvällen eller svalka dig i värmen med de här 8 kända författarnas favoritdrinkar. Bland de syrliga, söta och friska drinkrecepten (inklusive alkoholfria alternativ) hittar du bland annat F. Scott Fitzgerald, Dorothy Parker och Truman Capotes favoriter.

Poeten W.S. Merwin vigde sitt liv åt palmerna på Maui

Poeten W.S. Merwin vigde sitt liv åt palmerna på Maui

I en tid av slash careers, multitasking och plingande notiser blir personer som fullkomligt absorberas av sin passion allt mer sällsynta. Här kan du läsa den inspirerande berättelsen om William Stanley Merwin som lämnade livet i New York för Maui, Hawaii, där han under fyra decennier skötte en palmträdgård och skrev poesi om den.

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Skrivplanningpaketet:
ge din skrivdröm en magisk start

198 KR

Allt du behöver för att förverkliga din skrivdröm!
Med Skrivplannern som verktyg omvandlar du din skrivdröm till ett mål och bryter ner det i en konkret plan. I e-boken Skriv klart din bok! får du lära dig mer om goalplanning, skapa hållbara skrivrutiner och en skrivritual, plus motivationsknepen att ta till när skrivkrampen slår till.

Signa upp dig på Write Vibes Letter så får du en sneakpeek på boken och plannern.