fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

12 drömmiga bibliotek att resa till 2022

Runtom i världen finns magiska bibliotek som med sina pampiga, anrika eller futuristiska interiörer bara väntar på att bjuda in dig i böckernas förtrollande värld. Vi har listat 12 drömmiga bibliotek att lägga till på din litterära bucket list eller drömma dig bort till hemma från läshörnan eller skrivplatsen. Vilken är din favorit?
Drömmiga bibliotek Trinity College Library Dublin Irland

The Library of Trinity College Dublin – Dublin, Irland

Universitetsbiblioteket Trinity College Library rymmer över 7 miljoner verk, där det mest kända är Book of Kells – ett manus från 800-talet. Av byggnaderna är Old Library med The Long Room på bilden ovan det mest besökta och kallas ofta för världens vackraste bibliotek. Salen har bland annat synts i tv-serien Normal People och har även med sina ståtliga bokhyllor i trä och det stora valvet i taket många likheter med Hogwarts.

Drömmiga bibliotek Stockholms stadsbibliotek

Stockholms stadsbibliotek – Stockholm, Sverige

Stockholms stadsbiblioteks öppnade 1928 och det var arkitekten Gunnar Asplund som ritade den vackra byggnaden med den centrala rotundan som mäter 24 meter upp till den ikoniska kupolen. Taket ska efterlikna vita moln och fönstren släpper in ett fint ljus över de 410 000 böckerna. En inspirerande miljö där det är lätt att hitta skrivfokus.

Drömmiga bibliotek Stuttgart City Library Tyskland

Stuttgart City Library – Stuttgart, Tyskland

Framtidens bibliotek hittar du i den tyska staden Stuttgart. På utsidan ser Die Stadtbibliothek Stuttgart  är Biblioteket ut som en rubikskub på 9 våningar och invändigt är det stilrent designat med en öppen planlösning. Det vita landskapet blir som en vit canvas där ögat dras till de färgglada böckerna som bara väntar på att bli lästa.

Drömmiga bibliotek Det kongelige bibliotek The royal Library Köpenhamn Danmark

The Royal Library – Köpenhamn, Danmark

Danmarks nationalbibliotek är ett av Nordens största och består av flera byggnader, där Det Kongelige Bibliotek är det mest spektakulära. Biblioteket ligger i hamnen i en futuristisk byggnad som kallas the Black Diamond (Den Sorte Diamant), med udda vinklar i svart granit. Trots den ultramoderna designen bjuder biblioteket dig på en riktig historieresa med verk ända från 1400-talet. Sätt dig med en bok i cafét och blicka ut över det fridfulla vattnet.

Drömmiga bibliotek George Peabody Library Baltimore USA

George Peabody Library – Baltimore, USA

Drömmer du om att gifta dig i ett bibliotek? På George Peabody Library kan din dröm gå i uppfyllelse, om du bara är beredd att öppna plånboken. Vita ståtliga pelare ramar in de fyra våningarna av bokhyllor och de stora fönstren i taket bäddar in miljön i ett trivsamt ljus. Förutom för sin otroliga skönhet är biblioteket även känt för sin samling av böcker inom konst, vetenskap, geografi och religion.  

Drömmiga bibliotek Admont Abbey Library Österrike

Admont Abbey Library – Admont, Österrike

Admont Abbey Library byggdes klart 1776 och är ett av världens största och mest imponerande klosterbibliotek. Bibliotekssalen går i gräddvitt med guldfärgade sniderier och vackra freskomålningar av Bartolomeo Altomonte i kupolerna. Bibliotekets konstnärliga och historiska miljö ger dig känslan av att befinna dig en katedral.

Drömmiga bibliotek Bibliotheque Nationale de France Paris

Bibliothèque Nationale de France – Paris, Frankrike

Om du inte redan tyckte att Paris var drömmigt nog – besök Bibliothèque Nationale de France. Det här är Frankrikes nationalbibliotek och ett av världens största med böcker inom bland annat historia, kultur och religion. I byggnaden, som ligger intill Seine, möter pampiga vita pelarna takets mönstrade valv med runda fönster. Slå dig ner på en av bibliotekets 4000 sittplatser, kanske med utsikt över den planterade skogen i bibliotekets mitt, och läs, studera eller skriv, bara skriv.

Drömmiga bibliotek Vennesla Library Norge

Vennesla bibliotek – Vennesla, Norge

I Vennesla i södra Norge, inte så långt från Kristiansand, lät kommunen bygga ett kombinerat bibliotek och kulturhus som öppnade 2011. Den stilrena byggnaden har fått många priser för sin arkitektur och energisparande lösningar och är byggd av långa tunna takbjälkar som ger känslan av att befinna dig inuti ett valskelett. Här kan du gå på konserter, konstutställningar eller slå dig ner med en bok i någon av de rogivande läshörnorna.

Drömmiga bibliotek Strahov Library Prag Tjeckien

Strahov library – Prag, Tjeckien

I majestätiskt vackra Strahov kloster i Prag ligger ett gammalt bibliotek som rymmer sällsynta historiska böcker och över 18 000 originalverk. Den teologiska salen på bilden stod klart 1679 och har dekorerats med jordglober, statyer och Siard Noseckys fresker i det välvda taket. Wow!

Drömmiga bibliotek Royal Portuguese Cabinet of Reading Rio de Janeiro

Royal Portuguese Cabinet of Reading – Rio De Janeiro, Brasilien

Vill du besöka ett bibliotek som mer liknar ett palats ska du åka till Rio De Janeiro i Brasilien. The Royal Portuguese Cabinet of Reading är ett bibliotek i portugisisk stil med en otrolig takhöjd, djärva färger och en kalkstensfasad som fraktats hela vägen från Lissabon. Ett altare i silver, marmor och elfenben välkomnar besökare in till bibliotekets läsesal som rymmer den mest värdefulla samlingen av portugisisk litteratur utanför Portugal.

Drömmiga bibliotek Helsinki Central Library Oodi Helsingfors Finland

Helsinki Central Library Oodi – Helsingfors, Finland

Helsingfors centrumbibliotek Ode slog upp dörrarna i slutet på 2018 och är ett energieffektivt bibliotek med en böljande form klädd i trä, glas och stål. Den nedre våningen är ett aktivt gatuplan medan det översta planet är en ”bokhimmel” där du kan sitta och läsa eller skriva med utsikt över staden.

Drömmiga bibliotek Abbey Library St Gallen Schweiz

Abbey Library of Saint Gall – Sankt Gallen, Schweiz

Sankt Gallens klosterbibliotek (Stiftsbibliothek St. Gallen) är från 700-talet och står med på UNESCOs världsarvslista. Biblioteket är ett av världens äldsta och rymmer hela 170 000 verk, många ända från medeltiden. Biblioteket är sagolikt vackert och går i rokokostil med bokhyllor i polerat trä, stuckatur, rundade balkonger och fantastiska takmålningar och som besökare blir du tilldelad tofflor för att inte skada golvet. En miljö som kommer distrahera även den mest passionerade bokläsaren, men som definitivt kommer väcka din läslust till liv.

Fler drömmiga läs- och skrivplatser

13 litterära caféer – dröm dig bort till författarnas favoritcaféer
11 bokhandlar du måste besöka i Stockholm

Louise Feuk

Louise Feuk

15 feb, 2022

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.