fbpx
Wrinspo logotyp



Hem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

5 vanliga misstag bland aspirerande författare – och hur du undviker dem

Som aspirerande författare har du en fantastisk tid framför dig, fylld av kreativitet och skrivglädje – men också utmaningar. Här får du veta vilka 5 vanliga misstag du ska undvika för att få den bästa starten på din författarresa.

1. Du försöker skriva perfekt i första utkastet

Många aspirerande författare försöker skriva den perfekta meningen, kapitlet eller utkastet på första försöket. Kanske för att man har höga krav eller för att det verkar effektivt att slippa redigera. Men perfektion och kreativitet är inte kompisar och ofta leder de perfekta försöken bara till prestationsångest och skrivkramp.

Gör istället så här:

Ingen skriver perfekt på första försöket. Inte ens de stora författarna – deras mästerverk blir till i redigeringen. Som aspirerande författare behöver du kunna skriva och redigera, men inte samtidigt. Dela därför upp skrivandet i två tydliga faser: skaparen och redaktören. I skaparfasen skriver du ett kravlöst första utkast där du undviker att ändra eller värdera. När utkastet är klart välkomnar du redaktören med rödpennan in i processen.

2. Du fastnar i detaljer

Förutom att vilja formulera sig perfekt i första utkastet är det vanligt att vilja få med rätt detaljer. Rätt årtal, rätt miljöbeskrivning, rätt karaktärsdrag och namn. Men om du fastnar på varenda detalj missar du målet med första utkastet: att bena ut berättelsens handling och röda tråd, helst under en sammanhängande skrivperiod.

Gör istället så här:

De allra flesta detaljer kan du lösa senare i redigeringen. Gör som Curtis Sittenfeld och använd bokstäverna “TK” (to come) som platshållare. Om du exempelvis vill hitta en låt från 1976 skriver du ”låt 1976 TK” i första utkastet, och väntar till redigeringen med att googla loss i evigheter. Ramlar du över detaljer som är avgörande för berättelsens handling, gå tillbaka till researchfasen och ta reda på allt som behövs för att kunna skriva utkastet utan att slukas upp av internet.

3. Du försöker skriva som andra

Det är naturligt att inspireras av andra författare och låna stilgrepp eller något uttryck. Men att medvetet härma en viss författares röst och stil gör att du förlorar din egen. I bästa fall blir du en sämre kopia.

Gör istället så här:

Det tar tid att hitta och utveckla sin egna röst. På det yttre planet kan du experimentera med genre och stilistik, exempelvis genom skrivövningar och att skriva som olika författare. Kombinera det med att lyssna inåt och skriv morgonsidor, dagbok eller hitta din inre skaparkraft under en konstnärsdejt. Om du är en person som lätt snappar upp andras dialekter är det klokt att undvika att läsa andra författare under skrivperioden.

4. Du skriver bara när du är inspirerad

Att skriva när man känner sig inspirerad är magiskt. Men det är väldigt ovanligt att känna sig inspirerad varje dag under ett skrivprojekt. Om du väntar på inspiration för att skriva kan du ibland få vänta så länge att du helt kommer av dig.

Gör istället så här:

Vänta inte på inspirationen utan jobba för den. Gör som de professionella författarna, skapa en hållbar skrivrutin som gör att du skriver oavsett om känner för det eller inte. Vissa gånger kommer det vara trögt och tråkigt, men många gånger sätts inspirationen, skrivlusten och flowet igång av att du skriver.

5. Du undviker feedback

Även om målet är att bli utgiven och läst av andra drar sig många aspirerande författare, motsägelsefullt nog, för att be om feedback på texten. Att låta någon annan läsa ens text är sårbart eftersom vi i den ofta blottar våra inre tankar och känslor. Och ofta är rädslan för kritik så stor att man hellre är lyckligt ovetande än att få höra att texten eller hela bokidén inte håller.

Gör istället så här:

Välj att vara modig nog att be om feedback, och helst innan texten är ”bra nog”. Ta hjälp av testläsare så fort råmanuset är klart för att trycktesta idén och få de stora bitarna som dramaturgi, berättarperspektiv och karaktärer på plats innan du börjar fila på detaljerna. Det kommer både spara dig tid och öka dina chanser att så småningom bli utgiven. Att be om feedback kommer alltid vara läskigt, men för varje gång blir det lättare att skilja på din text och din person.

Läs även: Därför behöver även ditt manus testläsare och så hittar du dem

Catherine Heijl

Catherine Heijl

19 sep, 2024

Bryt mönstret för att boosta kreativiteten

Bryt mönstret för att boosta kreativiteten

En skrivrutin gör att skrivandet blir av…tills den inte gör det längre. När skrivrutinen känns inrutad och orden slutat flöda är det dags att koppla ur autopiloten och bryta mönstret. De här tipsen på små förändringar har stor effekt på din kreativitet och skrivflow.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i höst? 🍁

PRIS: 1190 KR

990 KR

Ge dig själv en kreativ skrivhöst. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.