fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Skaparen & redaktören – skrivknepet för att överkomma prestationsångesten

Brukar du stirra på en blinkande markör i ett tomt dokument, oförmögen att komma igång eller hitta rätt ord? Problemet är ofta att man försöker skriva/skapa och redigera/analysera samtidigt. Med det här knepet delar du in skrivandet i två tydliga faser för att överkomma prestationsångesten.

Med Vigdis Hjorths senaste roman färskt i minne försöker du formulera dig, men varje ord låter banalt, berättelsen känns långsökt och karaktärerna platta, vem skulle ens vilja läsa det här?

Att vilja skriva ”perfekt” på första försöket är en jättevanlig anledning till skrivkramp. Problemet med  att jämföra sitt första utkast med de stora författarnas färdiga böcker är att man glömmer bort alla slitiga redigeringsrundor däremellan. Inte ens Vigdis Hjorth skriver som Vigdis Hjorth i första utkastet. 

Du behöver både kunna skriva och redigera, men inte samtidigt. Det är i princip omöjligt eftersom kreativitet ofta uppstår när det logiska tänkandet sätts ur spel.

Dela därför upp skrivandet i två tydliga faser: skaparen och redaktören.

1. Skaparen – no wrong or right, just write

I skaparfasen skriver du ett kravlöst första utkast där du låter pennan gå. Du suddar inte, ändrar inte, värderar inte, för här finns inga rätt eller fel. Skriv, bara skriv och välkomna alla ord, idéer och associationer. Gå på intuition, använd din empati, experimentera och hitta en röd tråd.

Din inre kritiker kommer vilja lägga sig i, men be hen vänta tills redaktörsfasen. Kreativitet uppstår ofta när man tänker ologiskt och ser på saker ur nya perspektiv, så släpp fram alla ”dumma” tankar. Fastna inte på ordval, utan tänk good enough, move on. Kommer du inte på ordet, skriv det där ordet för att göra något som knappt märks och smattra vidare.

2. Redaktören – fram med rödpennan

När du skrivit klart utkastet switchar du och blir redaktör. Ta fram rödpennan, tålamodet och din petiga inre kritiker och se över stavning, grammatik, formuleringar, ordval och stilistik. 

Det är i redigeringsfasen magin händer. Det är här du dödar dina darlings: formuleringar, stycken, scener eller karaktärer som inte driver handlingen framåt. Det är här du går till botten med ordval och ersätter det där ordet för att göra något som knappt märks med subtil. Det är här du renodlar och finslipar allt det som spretar, skaver och står i vägen för berättelsen.

Skapa unika skrivrutiner för de två faserna

Experimentera gärna med dina skrivrutiner för att komma i rätt mindset i de två faserna.

I skaparfasen vill du komma i ett kreativt, mjukt och tillåtande mindset. Skriv vid den tidpunkt då orden flödar som bäst och den kritiska rösten är som tystast, vanligtvis tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Sätt dig bekvämt, kanske i soffan, eller i en stimulerande miljö som ett café. Skriv för hand om det ger bättre skrivflow eller släck ner skärmen för att slippa frestelsen att redigera. Ta gärna hjälp av musik för att komma i rätt stämning.

I redaktörsfasen vill du vara i work mode. Skriv vid den tidpunkt då du har bäst fokus, vanligtvis på förmiddagen. Tänk ordning och reda, sitt vid skrivbordet eller i ett bibliotek och ha gärna ordböcker till hands. Jobba i helskärmsläge för att undvika distraktioner eller skriv ut texten med 1,5 radavstånd och redigera för hand.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

15 sep, 2023

Bryt mönstret för att boosta kreativiteten

Bryt mönstret för att boosta kreativiteten

En skrivrutin gör att skrivandet blir av…tills den inte gör det längre. När skrivrutinen känns inrutad och orden slutat flöda är det dags att koppla ur autopiloten och bryta mönstret. De här tipsen på små förändringar har stor effekt på din kreativitet och skrivflow.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.