fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Väck idéerna med 3 B’s of creativity: bed, bath, bus

Får du också dina bästa idéer på bussen, i duschen eller precis innan du ska somna?⁠ Fenomenet är så vanligt att det fått ett namn: "the three B's of creativity: bed, bath, and bus". Här benar vi ut varför den bästa metoden för att tänka kreativt ofta är att inte tänka alls.

De bästa idéerna kommer i sängen, badet eller på bussen

När man kört fast med en idé eller drabbas av skrivkramp är första instinkten ofta att försöka hårdare och tänka ännu mer fokuserat. Tyvärr brukar det leda till att skrivkrampen tar ett ännu fastare grepp och hjärnan tycks oförmögen att komma på smarta idéer eller tänka vettigt överhuvudtaget.

All great ideas come in the bus, bed, and bath.

– Ludwig Wittgenstein

Kreativitet och framförallt skrivande kräver förstås perioder av koncentrerat tänkande. Men de riktigt smarta tankarna kommer oftast när vi inte tänker alls. Eller som 1900-talsfilosofen Ludwig Wittgenstein uttryckte det: “All great ideas come in the bus, bed, and bath.” Med andra ord under stunder då vi slappnar av och tänker på annat. Eller inte tänker alls.

Vad innebär då kreativitetens 3 B:n?

Bed – sömn och återhämtning

Sängen representerar sömn. Vill du väcka din kreativitet och få nya idéer? Gå och lägg dig. Under REM-sömnen eller drömstadiet bearbetar ditt undermedvetna idéerna. Även en kort powernap kan hjälpa dig komma i kontakt med det undermedvetna där fantasi, intuition, känslor och fria associationer bor.

Bed är även en påminnelse om att ha bra balans mellan jobb och återhämtning och rensa hjärnan på intryck.

Briljanta idéer som uppstått i sömnen

 • Albert Einstein drömde om kossor som fick en stöt av ett elstängsel. Einstein uppfattade att korna hoppade upp samtidigt medan bonden på andra sidan stängslet menade att korna hade hoppat upp en efter en. Det blev tankefröet bakom relativitetsteorin.
 • Mary Shelley drömde om en otäck vetenskapsman som skapade ett monster, vilket blev världens första sci-fi-roman Frankenstein.
 • Paul McCartney drömde melodin till Beatles-låten Yesterday, som låg etta på Billboardlistan i fyra veckor.

Bath – fritid

Badet står för fritid. Hela 72 % av de tillfrågade får sina mest kreativa idéer i duschen, visar en undersökning av Scott Barry Kaufman, kognitiv psykolog och medförfattare till Wired to Create. Kaufmans förklaring är att man är ensam i en avkopplande och icke-dömande miljö där man kan dagdrömma och låta tankarna kan vandra fritt.

Bath kan även symbolisera fritidsaktiviteter eller hushållsarbete som du utför ostört och på rutin, som att sticka, diska eller knåda en deg.

Briljanta idéer som uppstått i badrummet

 • Arkimedes la sig i badkaret och insåg att volymen undanträngt vatten var lika med kroppsvolymen han sänkt ner. Upptäckten fick honom att springa ut naken på gatorna och ropa ”Eureka! Eureka!”.
 • Steve Jobs brukade ta fotbad på Apple Inc. för att stressa ner och komma på nya idéer.
 • Sir Frank Whittle kom på idén till turbojetmotorn i badet – en uppfinning han sedan tog patent på.
 • Spelutvecklaren Shigeru Miyamoto fick idén till Donkey Kong på jobbtoan.

Bus – rörelse

Bussen representerar rörelse. När du promenerar, springer eller reser processar ditt undermedvetna idéerna. Miljöombytet gör dessutom att du fyller på med nya intryck och inspiration som ofta leder till nya insikter.

Briljanta idéer som uppstått på språng

 • Ingmar Bergman kom på idén till Smultronstället när kan körde från Stockholm till Dalarna.
 • Författare som Haruki Murakami, Joyce Carol Oates, Malcolm Gladwell, Emma Hamberg, Mari Jungstedt och Jens Lapidus får sina bästa idéer när de springer, medan Steve Jobs, Charles Dickens, Virginia Woolf och Henry David Thoreau använt promenader för att tänka kreativt.
 • Michael Jackson kom på idén till låten Billie Jean när han var ute och körde. Det sägs att han var så uppslukad av låten att han inte märkte att hans bil börjat brinna förrän en motorcyklist uppmärksammade honom.
 • Kevin Systrom fick insikten som skulle få appen Instagram att slå igenom stort när han promenerade på en strand i Mexiko. Den tidigare versionen Burbn var för komplicerad och folk ville inte posta bilder eftersom telefonkamerorna inte var tillräckligt bra. Lösningen? Filter.

Breaks create breakthroughs

Nästa gång du kör fast med en idé eller drabbas av skrivkramp, påminn dig själv om Bed, Bath, Bus. Lämna skrivbordet och gör något annat – vila, gör något annat eller förflytta dig, så kommer idén eller insikten som hjälper dig vidare.

Berätta gärna om du var du får dina bästa idéer under Instagraminlägget.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

20 dec, 2023

7 knep för att lyckas med ditt Nanowrimo

7 knep för att lyckas med ditt Nanowrimo

Äntligen november och NaNoWriMo! National Writing Month är den 24 år gamla skrivutmaningen där målet är att skriva ett manus på 50 000 ord under 30 dagar. Men hur ska du göra för att nå ditt mål och måste man skriva 50 000 ord eller en bok för att kunna delta?

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.