fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Bryt mönstret för att boosta kreativiteten

En skrivrutin gör att skrivandet blir av…tills den inte gör det längre. När skrivrutinen känns inrutad och orden slutat flöda är det dags att koppla ur autopiloten och bryta mönstret. De här tipsen på små förändringar har stor effekt på din kreativitet och skrivflow.

Skrivrutinen gör att skrivandet blir av

Ett vanligt nybörjarmisstag är att vänta på det perfekta tillfället att skiva: ett tidsblock på flera timmar när man är maximalt inspirerad. De tillfällena är få. Det bästa rådet till oerfarna skribenter är därför att skapa en skrivrutin. Vi är evolutionärt programmerade att upprepa vanor och mönster för att spara energi och använda vår mentala energi till mer krävande uppgifter. En skrivrutin gör att skrivandet går på autopilot. Du använder de luckor som finns och inspirationen blir konsekvensen av görandet och inte tvärtom.

…men en inrutad rutin kan leda till skrivkramp

Skrivrutinens fördelar – att den är regelbunden och går per automatik – kan med tiden bli nackdelar. Kreativitet handlar om att se saker från nya perspektiv, något som upprepandet av samma gamla skrivvanor kan hämma. Rutinen känns inrutad, det kreativa tankeflödet stagnerar och skrivkrampen är snart ett faktum. Om det är där du befinner dig nu är det dags att skaka om din skrivrutin.

4 skäl att ändra din skrivrutin

Det finns mycket att vinna på att förändra din skrivrutin, bland annat:

Din kreativitet och skrivflow ökar

Gör du samma sak får du samma resultat. Om du drabbas av skrivkramp eller får slut på idéer brukar metoden att ”försöka hårdare” mest leda till att du dumstirrar på den blinkande markören och inte lyckas tänka en enda vettig tanke. Ofta behövs bara en liten förändring för att hjärnan ska stimuleras på nytt och leverera den där idén som får allt att lossna.

Du får bättre fokus

Mejl- och meddelandenotiser gör det allt svårare att koncentrera sig och när vi kör fast hotas disciplinen av att all världens underhållning finns ett klick bort. Nya vanor och rutiner gör att hjärnan behöver använda mer kapacitet och ditt fokus riktas till uppgiften.

Ditt minne förbättras

Du har säkert hört att minnet förbättras av att välja nya vägar till jobbet. Nya rutiner gör att du kopplar ur autopiloten och ökar hjärnaktiviteten, vilket blir en form av hjärngympa.

Du får chans att reflektera

Stora delar av vårt liv går redan på autopilot, ofta som en konsekvens av tekniska hjälpmedel. Att förändra en rutin gör att du stannar upp och får tillfälle att reflektera. Vad har fungerat bra/mindre bra i din skrivrutin och vad vill du ändra på?

Tips för att ändra en inrutad skrivrutin

Ofta behövs bara små förändringar för att bryta dina inrutade mönster och vanor. Du kan antingen använda tipsen fö ratt laborera med själva skrivrutinen. Eller så testar du något nytt i övriga vardagen – det har större effekt på kreativiteten än man anar.

Förslag på hur du förändrar skrivrutinen

 • Byt skrivmiljö. Byt rum hemma eller sitt på andra sidan skrivbordet. Sätt dig på ett café, bibliotek, utomhus eller res iväg om du har möjlighet.
 • Byt tidpunkt. Skriv på morgonen eller vid lunchtid om du brukar skriva på kvällen.
 • Ändra längden på skrivpasset. Korta ner, förläng eller testa ett nytt upplägg som Pomodorometoden.
 • Ändra processen. Omvärdera om du är en plotter, pantser eller plantser. Testa att börja skriva direkt, läsa igenom det du senast skrev, läsa ett par sidor i en bok innan, frångå kronologiskt skrivande och hoppa till det ställe som känns lättast.
 • Byt metod/verktyg: Byt ordbehandlingsprogram, skriv på skrivmaskin, surfplatta, telefon eller för hand.
 • Byt stämning. Prova olika ljudmiljöer – tystnad, cafésorl eller med någon av de här spellistorna. Testa om du skriver bäst i myskläder eller en mer strikt klädsel. Laborera med ljuskällor, dofter, snacks och dryck.
 • Pausa för fysisk rörelse. Ställ dig upp, gör en solhälsning, dansa, ta en promenad eller träna.

Förslag på hur du förändrar vardagsrutinen

 • Bjud ut dig på en konstnärsträff – här hittar du 190 förslag på kreativa aktiviteter.
 • Borsta tänderna med fel hand.
 • Ta en ny väg till jobbet.
 • Ät något nytt.
 • Ät en måltid utomhus.
 • Gå en kurs.
 • Prova en ny sport/aktivitet.
 • Lär dig något nytt på egen hand – ladda ner en språkapp, lär dig spela schack eller ett instrument, läs nya artiklar på Wikipedia.
 • Pyssla, sy, sticka, måla.
 • Upplev något kulturellt – gå på konsert, en utställning, ett museum eller besök biblioteket.
 • Läs en bok i en genre du vanligtvis aldrig läser.
 • Lyssna på något nytt som en ny artist/spellista/genre eller podd.
 • Se något nytt som en ny tv-serie, film, TED-talk.
 • Upptäck nya platser. Utlandsresor i all ära, men du kan lika gärna upptäcka nya delar, gator och naturområden där du bor.
 • Prata med en främling.

Små förändringar leder till stora resultat

Det behövs sällan drastiska och livsomvälvande förändringar för att blåsa nytt liv i kreativiteten. Det viktiga är att du går från passiv till aktiv och vågar testa något nytt. En liten förändring kan leda till stora resultat.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

27 jun, 2024

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.