fbpx
Wrinspo logotyp



Hem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Därför behöver även ditt manus testläsare och så hittar du dem

Måste man ha testläsare, kan man inte bara redigera sitt allra noggrannaste och skicka bokmanuset direkt till förlag? Testläsningen är din texts första möte med läsare – tack vare den får du veta hur ditt manus uppfattas, om karaktärerna och dialogerna känns trovärdiga och vilka luckor du måste täppa till. Typiskt bra grejer att veta tidigt i skrivprocessen, innan du börjar finlira eller färdigställa inför inskick. Men hur hittar man sina testläsare och vilka frågor borde du ställa?
från idé till bok feedback
hitta testläsare

Vad är en testläsare?

En testläsare läser och ger feedback på ditt råmanus eller en av de första redigerade versionerna av det, utan att ta betalt. Testläsare kallas även responsläsare, provläsare eller betaläsare från engelskans beta reader.

När är det dags för testläsare?

Liksom mjukvarubranschen släpper betaversioner av appar, program eller system för att samla in feedback och kunna fixa buggar innan lansering ska en betaläsare komma in tidigt i processen. Helst redan när råmanuset är klart, innan du börjar fila på detaljerna. Du kommer att spara både tid och energi på att tidigt få reda på om du är på rätt väg, har en röd tråd, rätt berättarperspektiv osv. Dessutom blir det enklare för dig att räta ut de frågetecken dina testläsare hittar i ditt manus om du inte redan jobbat med det så länge att det känns avslutat.

Även om ditt mål är att ge ut en bok som folk läser kan det motsägelsefullt nog vara lockande att skippa testläsare. Det känns sårbart att släppa in någon i texten och öppna upp för feedback. Låt inte den känslan hindra dig – välj att vara modig och påminn dig om att det inte finns någon skribent eller författare som inte blir hemmablind för sin text. Testläsningen kommer öka dina chanser att bli utgiven, för om något i ditt manus inte funkar får du chansen att ändra det nu, och slipper göra detektivarbete för att lista ut problemet i en standardrefusering om ett år.

När är det dags för lektör?

Många författare skickar även sina manus till en lektör, alltså en person som jobbar med och därför tar betalt för att skriva utlåtanden om bokmanus. För att få valuta för pengarna ska du först använda dig av testläsare och sedan ta in en lektör när ditt bokmanus är så färdigt att du inte kan förbättra det mer på egen hand.

Läs mer om hur en lektör förbättrar dina chanser till utgivning i Dags för lektör? Stor guide & lista för att hitta bra lektörer.

Såhär ser redigeringsprocessen ut för böcker, från utkast till utgivning:

  1. Testläsare + redigering
  2. Lektör + redigering
  3. Ev. manusutvecklare eller skrivcoach + redigering
  4. Inskick till förlag
  5. Redaktör + redigering
  6. Korr
  7. Sättning

Vem kan vara testläsare och hur hittar jag dem?

Egentligen kan vem som helst vara testläsare, men det är en stor fördel om testläsaren har läsvana och är van vid att ge konstruktiv feedback. Personen som ska testläsa får gärna läsa samma genre som din bok. Då är det lättare att uttala sig om boken känns ny och fräsch eller om det behövs något mer för att göra den läsvärd. 

En annan sak att tänka på är att välja testläsare som kan bidra med något extra till ditt bokprojekt. Skriver du till exempel en bok som utspelar sig under en viss historisk epok, välj då en testläsare som är expert på den epoken. Eller om boken utspelar sig på en plats du själv inte är ifrån är det smart att be någon därifrån att testläsa.

Vissa tycker att en förälder eller annan släkting är de bästa testläsarna eftersom de genom hela ditt liv gett dig feedback. Samtidigt anser många att familjemedlemmar, eller partners och bästa vänner för den delen, är alltför stöttande och därför inte tillräckligt kritiska. Se därför till att åtminstone en av dina testläsare är någon du vet kommer säga vad hen tycker.

Och även om det är otroligt smickrande med personer som anmäler sitt intresse för att testläsa pga ”så nyfiken på din bok”, dubbelkolla att de är införstådda med att testläsningen inte främst handlar om att de ska bli underhållna, utan att du ska få hjälp.

Hitta testläsare

Förutom familjemedlemmar och vänner som läser mycket eller till och med skriver kreativt kan du hitta testläsare i:

Hur många testläsare ska man ha?

Det finns ingen regel för antal testläsare du bör använda för ditt manus, men utgå från 2–4 testläsare.

Har du bara en testläsare är risken stor att feedbacken är färgad av en persons originella smak och inte speglar vad den genomsnittliga läsaren tycker. Har du för många kan feedbacken istället kännas spretig och överväldigande att sålla. Med 2–4 testläsare kommer du däremot att lägga märke till om det finns något gemensamt som alla hänger upp sig på. 

Du väljer själv om du vill få tillbaka allas omdömen innan du börjar gå igenom dem, eller om du vill redigera om manuset efter varje testläsare.

Hur lång tid dina testläsare får på sig är bäst att bestämma i dialog med dem – de använder trots allt sin fritid till att hjälpa dig. Och av den anledningen, visa din uppskattning för att kompensera att de inte får betalt med att ge ett personligt tack, återgälda tjänsten eller ge något symboliskt.

Hur får jag ut så mycket som möjligt av testläsaren?

För att hjälpa testläsaren att fokusera på rätt saker bör du skicka med frågor som du vill ha besvarade. Det smartaste är dock att låta personerna testläsa manuset på egen hand först innan du skickar frågorna. Annars finns en risk att de inte läser som en vanlig läsare, utan som en student som letar efter svar på frågor i texten.

Är det en ovan testläsare kan du påminna om att det inte i första hand är korrfel som ska pekas ut, utan att själva innehållet är viktigast. Be om både positiva och konstruktiva omdömen och om konkreta förslag på förändringar och förbättringar. Påminn även om att markera tydligt var i texten kommentarerna hör hemma så att du förstår feedbacken. 

Frågor till testläsare

Som man frågar får man svar – ju bättre frågor du ställer till dina testläsare, desto mer konkret feedback får du. Och med den feedbacken kan du omarbeta ditt manus så att det passerar nålsögat när du skickar in det till förlag.

I PDF:en nedan får du 39 frågor som är utformade just för att du ska få så konkret feedback som möjligt från dina testläsare. Se den som ett frågebibliotek där du väljer ut ett tiotal frågor, anpassar dem efter ditt manus och sedan skickar till testläsare. Men kom ihåg att låta testläsarna läsa texten på egen hand först, så att inte frågorna färgar första läsupplevelsen.

39 frågor att ställa till testläsare (PDF)

Catherine Heijl

Catherine Heijl

9 feb, 2021

Dramaturgi – så bygger du spänning med dramaturgiska modellen

Dramaturgi – så bygger du spänning med dramaturgiska modellen

Är din berättelse tillräckligt fängslande för att behålla läsaren till slutet? Om inte behöver du se över dramaturgin, hur du strukturerar berättelsen på bästa sätt. För att göra det kan du följa den dramaturgiska kurvan eller valen – en mall som hjälper dig bygga spänning från första sidorna. I den här guiden går vi igenom dramaturgi och ett exempel på den dramaturgiska modellen.

Hur många ord är en roman?

Hur många ord är en roman?

När du listat ut handlingen är de vanligaste frågorna när man ska skriva en bok: hur många ord är en roman, hur många sidor bör en bok vara, och hur många tecken är det per sida? Vi reder ut siffrorna en gång för alla, så att du får veta hur lång en novell är jämfört med antal ord i en roman, varför längden har betydelse och vad du kan göra om ditt manus är för långt eller kort.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i höst? 🍁

PRIS: 1190 KR

990 KR

Ge dig själv en kreativ skrivhöst. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.