fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

9 frågor att ställa dig när du sätter skrivmål för 2024

Drömmer du om att göra 2024 till ditt bästa skrivår? Då behöver du först omvandla alla fluffiga tankar till kristallklara, handlingsbara skrivmål. Med de här 9 frågorna får du hjälp med just det – se dem som ett första steg mot att nå din dröm. Nu kör vi!

1. Vad vill jag, egentligen?

Den här frågan är så kraftfull att du egentligen inte behöver några andra – förutsatt att du svarar ärligt, vilket är svårare än man kan tro. Prova därför att under att börja varje dag under ett par veckors tid med att besvara frågan ”Vad vill jag egentligen?” på ett tomt pappersblad. För varje dag kommer ditt svar att bli mer precist, eller kanske till och med göra en 180-graders vändning innan du blivit helt ärlig med dig själv. Att upprepa svaret varje dag hjälper dig dessutom att fokusera på och hålla motivationen uppe kring ditt mål.

2. Var befinner jag mig nu och är det där jag vill vara?

Se över din nuvarande livssituation. Känner du dig nöjd eller vill du göra mer/mindre av något? Våga även blicka bakåt: när kände du kreativt driv senast och fanns det en skrivrutin som du halkade av? 

Addera extra drama till frågan och föreställ dig nu att du bara har ett år kvar att leva. Vilket mål känns fortfarande viktigt då?

3. Om pengar (eller tid) inte var ett bekymmer, vad skulle jag göra då?

Inga ”men” – utgå från att allt är möjligt och fråga dig vad du i så fall vill uppnå. Bli en bästsäljande författare eller skapa i behagligt lunk på egen kammare?

4. Hur vill jag att mitt skrivliv ser ut om 5 år?

Dröm stort! Försörjer du dig på ditt skrivande eller är det en hobby du skapar utrymme för i ditt liv? Har du publicerat flera böcker, gått en skrivutbildning, utforskat filmmanus eller dikter, blivit en bättre skribent eller lärt känna skrivkompisar? Hur ser en typisk skrivdag ut för dig – åker du iväg på skrivretreats, skriver du på heltid eller dedikerar du en dag i veckan åt skrivandet?

5. Hur många mål/drömmar försöker jag förverkliga nu?

Risken med goalsetting är att man blir så motiverad att det slinker med ett par-tre mål till av bara farten. Det är egentligen inget fel i att ha höga ambitioner även inom andra områden i livet, som personlig utveckling, jobb, hälsa, spiritualitet, fritid osv. Men det är typ omöjligt att uppnå mer än ett par mål samtidigt. Se över dina mål och prioritera, ska ditt skrivmål få mest fokus nu och vilka andra mål kan i så fall vänta? 

6. Är mitt skrivmål SMART(S)?

Det är okej att ha en hel hög fluffiga, odefinierade framtidsdrömmar att fly till när livet står still. Låt dem vara en del av din bucketlist och lägg den åt sidan, så tittar vi istället närmare på ett skrivmål och konkretiserar det.

För att ge dig själv bästa förutsättningar att förverkliga det behöver ditt skrivmål vara SMARTS:

  • Specifikt
  • Mätbart
  • Accepterat
  • Realistiskt
  • Tidsbestämt 
  • Självbestämt

7. Varför är mitt skrivmål viktigt?

Är det här ett mål du vill ha eller borde ha? Ger målet ”att skriva en bok” dig pirr i magen, eller är det snarare en prestigegrej som skulle låta bra att ha gjort? Att hitta ditt syfte och varför kopplat till ditt skrivmål är helt avgörande för om du kommer nå det eller inte. Inspirationen och tålamodet kommer vackla under skrivprocessen, men ett tydligt varför hjälper dig att hitta motivation nog att hänga i.

8. Hur mycket är jag beredd att offra för ditt skrivmål?

Saker du kan räkna med tar slut under vilken målprocess som helst: inspiration, lust, tålamod, motivation, tid och ibland även pengar. Förmodligen på sätt du aldrig kan ana. Sorry, men det är den krassa verkligheten. Därför är det viktigt att du på förhand frågar dig hur mycket ditt skrivmål är värt att kämpa för. Är det inte tillräckligt viktigt nu kommer det definitivt inte vara det när skrivprojektets förälskelsefas gått över.

9. Vad hindrar mig?

Tid, pengar, körigt på jobbet eller privat – lista dina största hinder och fråga dig hur du kan överkomma dem. Vissa förpliktelser kanske rentav är inbillade. Måste du ge 110 % på jobbet, ha ett hem som ser ut som ett inredningsmagasin och planera födelsedagsfest med genomtänkt tema nu, eller är det egentligen förtäckta ursäkter? Är det värt att dra ner ditt sociala umgänge till hälften, skippa tv-serien alla pratar om, pausa bloggen och Instagram i en period för att få mer skrivtid?

Är livet kaos just nu, var snäll mot dig själv och rid ut den stormen först innan du hänger dig åt nya skrivmål.

Gå från skrivdrömmar till handling

Med planeringsverktyget Wrinspo Skrivplanner (PDF) får du hjälp att omvandla dina skrivdrömmar till en konkret plan, så att du vet vad du behöver göra idag för att ta dig ett steg närmare ditt långsiktiga mål.

Använd den tillsammans med e-boken Skriv klart din bok! Goalplanning, skrivrutiner, ritualer & motivationsboost så har du allt du behöver för att ge ditt skrivmål en nystart 2024.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

3 jan, 2024

Bryt mönstret för att boosta kreativiteten

Bryt mönstret för att boosta kreativiteten

En skrivrutin gör att skrivandet blir av…tills den inte gör det längre. När skrivrutinen känns inrutad och orden slutat flöda är det dags att koppla ur autopiloten och bryta mönstret. De här tipsen på små förändringar har stor effekt på din kreativitet och skrivflow.

Missat en dag på Skrivstreaken? Så börjar du om

Missat en dag på Skrivstreaken? Så börjar du om

Nu är allt kört! Jag tar nya tag på måndag. I januari. 2025. Trots att du lovade dig själv att skriva varje dag är streaken nu bruten. Men innan du lyssnar på rösten som föreslår att du ska ge upp Skrivstreaken eller skrivandet överhuvudtaget – läs den här artikeln.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.