fbpx
Wrinspo logotyp



Hem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

7 skrivtips från Curtis Sittenfeld – författaren bakom Rodham & Jag säger det ni tänker

Curtis Sittenfeld är den amerikanska författaren vars debutroman I en klass för sig utsågs av The New York Times till en av 2005 års bästa böcker. Sedan dess har hon gett ut sex romaner, den senaste Rodham, och novellsamlingen Jag säger det ni tänker. Med den meritlistan och en master från Iowa Writer’s Workshop har Curtis många vassa skrivtips – här är 7 av dem.
Curtis Sittenfeld porträtt

1. Tämj manuset med pappershantering

Curtis har upptäckt att när hon känner sig utestängd ur sitt manus är det sällan ett innehållsproblem, utan ett organiseringsproblem. Lösningen? Pappershantering.

Problemet, menar Curtis, är när man tror sig ha skrivit 60 procent av en roman, men inte vet säkert eftersom man skrivit lite här och lite där. Det gör nämligen att hela textdokumentet känns skrämmande och man har ingen aning om var man ska börja. För att tämja dokumentet brukar Curtis därför skriva ut det och sortera upp det i mappar. De delar som är så gott som klara buntas ihop var för sig med gem. De delar som är stökiga lägger hon i en blå mapp. Och för de delar som hon ännu inte skrivit använder hon en beige mapp som platshållare. Sedan bestämmer hon sig i förväg för att gå igenom de blå mapparna först och därefter de beiga.

Tack vare den här organiseringen och planeringen vet Curtis vad hon ska göra när hon sätter sig för att skriva, och riskerar inte låta dagen rinna iväg för att hon fastnade på Twitter. Det ger henne en känsla av kontroll över manuset som gör att hon kan tillåta kreativiteten att flyta på. 

2. Inför en Post-It-ritual

Bredvid Curtis dator sitter alltid en Post-It där hon varje dag skriver dagens datum, vilken tid hon började skriva och vilken sida hon startar från. Den här ritualen fungerar som en accountability partner och hjälper henne även att se hur långt hon kommit. För två sidor på en dag kan kännas som ingenting, men Post-It-lappen påminner henne om att det faktiskt blev 10 sidor på fem dagar. 

3. Skriv med en riktning, men var öppen för avstickare

Curtis vet oftast vart hon är på väg när hon börjar skriva, men hon är öppen för överraskningar och ser inga problem med att avvika från synopsis. Bättre att skriva och se hur det blir, och sedan gå tillbaka om och om igen för att putsa texten. Av den anledningen bollar hon sällan idéer i förväg och skickar aldrig iväg sin text för testläsning förrän hon fått ihop första utkastet.

4. Låt bokstäverna ”TK” rädda dig undan slukhålet internet

Curtis råd är att planera när du ska skriva och sedan sätta dig framför datorn även om orden inte kommer. Kommer du på andra saker du behöver göra – tvätta, boka tid hos läkaren – skriv ner det på en Post-It och sitt kvar, och undvik framförallt att surfa. Du kanske behöver sitta där fyra gånger innan du faktiskt skriver, men det ger dig träning i att attackera din skrivtid. När du väl börjar skriva kan du ta till journalistknepet att sätta bokstäverna “TK” (to come) som platshållare. Låt säga att du vill hitta en låt från 1976. Skriv ”låt 1976 TK” i manuset, leta upp det senare och undvik därmed att ramla ner i slukhålet internet under din skrivtid.

5. Ta inte emot råd baserade på någon annans smak

Som författare behöver du veta vilken feedback du ska acceptera och vilken du ska ignorera, menar Curtis. Dina testläsare ska hjälpa dig att skapa den bästa versionen av ditt verk, och inte berätta hur du ska ändra det för att det ska passa deras smak.

Curtis brukar ta hjälp av sina två systrar, som inte är det minsta insatta i bokutgivningsvärlden och sällan läser mer än ett par böcker per år. Något som gör deras omdöme mer värdefullt – de motsvarar den genomsnittliga läsaren. Om någon av systrarna säger att de läste ut hela boken i ett sträck vet Curtis att hon har något bra på gång.

6. Fokusera på det du kan kontrollera

Curtis råd till sitt yngre jag är att fokusera på det du kan kontrollera: skrivandet. Känslan av framgång går upp och ner men själva jobbet är alltid konstant. Kom ihåg varför du ville bli författare – för att du gillar att skriva och läsa. 

7. Det är okej att ditt jobb inte går ut på att rädda liv

Att skriva skönlitteratur är Curtis kall i livet, men trots det ifrågasätter hon nyttan i att sitta i ett rum och hitta på berättelser när det finns människor som jobbar med att rädda liv. Då brukar hon påminna sig om att människor med den typen av jobb behöver ladda batterierna, till exempel med en tv-serie eller bok. Så även om böckerna hon skriver inte räddar liv fyller de ett syfte för dem som gör det. 

Vilket av Curtis skrivtips tar du med dig? Berätta gärna i det här Instagraminlägget.
Fler skrivtips från proffsen hittar du under Skribenters skrivtips.

Skrivtips & bilder på Curtis från M.M. LAFLEUR
Skrivbilder: Laura Adai & Claudiu Hegedus, Unsplash

Catherine Heijl

Catherine Heijl

20 nov, 2020

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i höst? 🍁

PRIS: 1190 KR

990 KR

Ge dig själv en kreativ skrivhöst. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.