fbpx
Wrinspo logotyp



Hem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

11 saker du kan göra när du inte känner för att skriva

Har du hamnat i en svacka där du har slut på idéer och formuleringar och hellre städar än att skriva? Du är inte ensam! Förr eller senare hamnar alla författare och skribenter där under sin skrivprocess. Vi har listat 11 saker du kan göra för att hitta tillbaka motivationen och få orden att flöda fritt igen.
11 saker att göra när du inte vill skriva

1. Läs igenom dina texter

När du inte känner för att skriva kan du passa på att läsa igenom dina texter.

Antingen läser du igenom texten du skriver på nu för att få en överblick över hur långt du har kommit och hur långt du har kvar. Att då och då läsa igenom texten hjälper dig att se din text med nya ögon och ge dig nya insikter. Ofta brukar läsandet göra en så taggad på att skriva igen att man knappt kan bärga sig.

Om du däremot tröttnat rejält på din text eller är i ”This is shit”-delen av den kreativa processen är det smartare att läsa en berättelse du skrivit tidigare och känner dig nöjd med, för att boosta dig själv. Du hade säkert dina tvivel även när du skrev den texten, men se hur grym du är på att skriva och hur bra det blir när du bara bestämmer dig för att skriva klart!

2. Gör en lista på varför du vill/inte vill skriva 

En enkelt knep för att hitta tillbaka till skrivlusten är att lista vad du vill åstadkomma med din text och vad som gör att du inte vill skriva just nu. Du kan till exempel döpa dina listor till ”5 anledningar till varför jag skriver den här texten” och “5 anledningar till varför jag inte vill skriva just nu”.

Förhoppningvis väger anledningarna varför du skriver tyngre än varför du inte vill skriva. De saker som gör att du inte vill skriva går förmodligen att hitta lösningar på. Spara gärna listan kring varför du skriver och gå tillbaka till den när motivationen är som bortblåst.

Ta gärna hjälp av Skrivplannern för att omvandla ditt varför till ett motiverande skrivmål och en konkret skrivplan.

3. Läs ett kapitel ur din favoritbok

Du har säkert hört att något av det bästa du kan göra för att bli en bättre författare är att läsa böcker. Genom att ta del av andras berättelser lär du dig nämligen hur du kan bygga upp berättelsen för att fånga läsaren. Nästa gång du inte har lust att skriva, ta hjälp av böckerna! Hämta din favoritbok och läs ett kapitel. Den kanske inspirerar dig till nya idéer eller ger dig nya infallsvinlar på hur du ska lösa problemet i din text.

Har du inget att läsa? Inspireras av de här boktipsen.

4. Brainstorma idéer

Att brainstorma idéer brukar skapa en härlig kreativ energi. Avgränsa dig till ett ämne, till exempel slutet på berättelsen, karaktärer i en skräckhistoria eller höjdpunkten i en lycklig scen. Använd gärna en timer för att hålla fokus och skriv sedan ner alla idéer du kommer på, utan värdering i om de är bra eller inte. Mycket av det du brainstormar fram kommer du säkert inte använda, men spara det gärna i en idébank att gå tillbaka till nästa gång du känner dig oinspirerad.

5. Gör research

Nu är ett perfekt tillfälle att djupdyka i researchen! Researcha platsen där din berättelse utspelas, antingen IRL eller genom resedokumentärer och blogginlägg. Skapa moodboards på Pinterest för dina miljöbeskrivningar eller karaktärers klädstilar. Eller fånga jargongen och hitta uppslag för nya dialoger genom poddar eller forum för människor med samma jobb/intressen/livsöden som dina karaktärer.

6. Disponera din text

Ibland är fallet det omvända – det finns för många idéer men för lite struktur. Du ser helt enkelt inte skogen för alla träd och behöver då ge dig själv tänkartid. Sätt dig ner och disponera handlingen i texten, gärna på ett stort papper. Fördelen med att ha gjort en ordentlig berättelselinje (eller storyline/plot) är att du sedan kan hoppa i berättelsen och skriva på den del du känner för.

7. Ta hjälp av en vän

När du inte känner för att skriva, använd livlinan ”ring en vän”. Antingen för att be om feedback eller rådfråga hur du ska göra för att komma vidare. Eller om personen också skriver/ägnar sig åt kreativa projekt, bara dela din frustration över att ha hamna i en svacka – hen kommer att förstå!

Har du inga skrivande vänner i din närhet, var modig nog att be om hjälp på Instagram eller i en Facebookgrupp med andra skribenter. En stor del av skrivandet görs i ensamhet, därför är det skönt att kunna dela sina tankar kring processen med skrivvänner som stöttar.

8. Ta en promenad

När du upplever att du kört fast brukar det bästa vara att ta en promenad eller ett träningspass. Ungefär som att du fysiskt förflyttar dig från problemet. Hjärnan älskar miljöombytet, den friska luften och att få tänka på annat och belönar dig ofta med en idé som kommer som en blixt från klar himmel. Skynda dig att skriva ner den på din telefon!

Om rörelse inte är din melodi för dagen, prova att meditera en stund. Att låta tankarna vila och bara fokusera på din andning kommer ge dig ny skrivenergi.

9. Lyssna på din favoritlåt

Liksom en promenad kan musik fungera som ett miljöombyte för hjärnan – utan att du behöver resa på dig. Inspireras av texten i din favoritlåt eller lyssna på klassisk musik eller instrumental house och upplev hur hjärnan hittar nya spår i texten.

Här hittar du ett 30-tal tips på spellistor att skriva till.

10. Stäng in dig i ett rum utan några distraktioner

Kan det vara så att du inte känner för att skriva för att det finns andra saker runtomkring dig som lockar mer? Prova i sådana fall att sätta dig i ett annat rum eller på ett bibliotek, utan ljud eller notiser som distraherar. Ta hjälp av ett skrivverktyg som Zenpen för att avlägsna alla distraktioner eller skriv för hand. Eller gör som Cal Newport tipsar om i sin bok Deep work: stäng av telefonen och wifi och djupjobba.

11. Ändra ditt mindset och skriv ändå

Att inte känna för det är egentligen inget legitimt skäl att inte skriva. Varje dag finns det saker du inte har lust att göra men gör ändå, som att diska, tvätta eller borsta tänderna. Visst känns skrivandet mycket roligare än det?

Acceptera att det alltid finns en jobbdel i kreativa projekt och bestäm dig för att göra som de professionella författarna: skriv ändå. Inspirationen får du på köpet.

Fortfarande omotiverad?

Här hittar du mer skrivpepp

Louise Feuk

Louise Feuk

5 okt, 2021

Missat en dag på Skrivstreaken? Så börjar du om

Missat en dag på Skrivstreaken? Så börjar du om

Nu är allt kört! Jag tar nya tag på måndag. I januari. 2025. Trots att du lovade dig själv att skriva varje dag är streaken nu bruten. Men innan du lyssnar på rösten som föreslår att du ska ge upp Skrivstreaken eller skrivandet överhuvudtaget – läs den här artikeln.

Tvekan dödar

Tvekan dödar

Tvekan dödar har blivit mitt nya motto sedan jag hörde Pam i Elitstyrkans hemligheter säga det. Tydligen används det inom försvaret för att påminna om att det är bättre att agera i en svår situation än att låta den bero. Blir situationen inte bättre har man åtminstone lärt sig något av åtgärden. Såhär applicerar jag det på nya sporter, frilanslivet, skrivandet och drömmar.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i höst? 🍁

PRIS: 1190 KR

990 KR

Ge dig själv en kreativ skrivhöst. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.