fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

5 skäl att skriva till musik och när det är läge för tystnad

Tillhör du Team Skriva Till Musik, eller föredrar du bibliotekstyst skrivmiljö? Rätt musik kan väcka din kreativitet, hjälpa dig hitta skrivfokus och komma närmare dina karaktärer. Vilken musik som funkar bäst, vilka tillfällen det är bättre att ha det tyst och tips på ett 30-tal skrivspellistor kan du läsa om här.
skriva till musik

1. Musik hjälper dig hitta skrivfokus

Musik hjälper många att snabbare hitta fokus och få bättre skrivflow. Vilken musik som ger bäst fokus skiljer sig från person till person – en del älskar att skriva till sin favoritmusik, medan andra blir distraherade av låttext eller låtar de förknippar med vissa minnen. Här gäller det att testa sig fram. Kanske funkar instrumentala versioner av din favoritmusik bäst, eller en spellista du bara lyssnar på när du behöver skrivfokus.

2. Musik skruvar upp ditt skrivtempo

På samma sätt som musiken hjälper dig öka farten under promenaden eller löprundan kan den hjälpa dig sätta tempot för ditt skrivande. Prova att sätta på en spellista med snabbare tempo och se om du upplever att kugghjulen i hjärnan snurra snabbare.

3. Skriv till musik för att komma i rätt stämning

Musik är verkligen en genväg till våra känslor. Det räcker med att lyssna på introt till låten du hörde när du tog studenten eller fick ditt hjärta krossat för att din sinnesstämning ska ändras. Det här är något du kan utnyttja i ditt skrivande. Lyssna på en sorglig låt innan du skriva scenen där din karaktär blir dumpad, eller hårdrock innan du ska skriva scenen då hen blir förbannad. Skriver du inom en viss genre – lyssna på ett soundtrack från en film inom samma kategori.

4. Närma dig dina karaktärernas mindset med musik

Som ett slags method acting kan du använda dig av musik för att kliva in i huvudet på dina karaktärer. Om din karaktär är en tonåring kan du lyssna på en spellista med instrumentell pop, eller om din karaktär bor i Frankrike kan du lyssna på Paris-jazz. Fundera helt enkelt ut vilken typ av musik dina karaktärer lyssnar på och ta gärna hjälp av personer i din omgivning och sök bland spellistorna på Spotify.

5. Använd musik som en del av din magiska skrivrutin

Liksom du kan använda musiken för att komma i samma mood som dina karaktärer kan du även använda den för att påverka din egen sinnesstämning inför skrivpasset. Vilka låtar vänder ditt trötta måndagshumör till ett där du är pepp på att skriva, och vilka låtar ger dig knivskarpt fokus?

Samla låtarna i olika skrivspellistor och använd dem som en del av din skrivrutin. Efter några gånger kommer din hjärna förknippa låtarna i din fokusspellista med skrivflow. Till slut kommer du bara behöva starta spellistan för att gå från 0-100 i skrivhumör.

Utifrån dina skrivrutiner kan du skapa en helig skrivritual som försätter dig i exakt den stämning du behöver inför ditt skrivpass. Hur det går till kan du läsa mer om i e-boken Skriv klart din bok med goalplanning, skrivrutiner, ritualer & motivationsboost.

3 tillfällen då du hellre borde skriva i tystnad

Tystnad bäst när du behöver koncentrera dig

Brukar du sänka musiken eller pausa podden när du kör bil eller går i ett nytt område och inte längre hittar? Att promenera eller köra bil är något vi (med övning) gör per automatik och därför är det inga problem att samtidigt lyssna på musik eller en P3-dokumentär. Men om vi går vilse behöver hjärnan använda mer fokus för att fatta vägbeskrivningen, och vill då slippa ytterligare sinnesintryck – som musik.

Det här fenomenet uppstår även när du ska läsa en svår text, memorera fakta eller skriva något komplicerat, till exempel ett stycke som krävt mycket research. Musiken kan då påverka din läs- eller koncentrationsförmåga, särskilt om det är musik med text. Prova att stänga av musiken, sänka ljudet eller sätta på mjuk, klassisk musik och se om det förbättrar din koncentration.

Stressad? Stäng av musiken!

Även om dagens teknologi möjliggör multi-tasking och vi tror det gör oss mer effektiva klarar vår hjärna fortfarande inte att fokusera på två saker samtidigt. Faktum är att multi-tasking minskar din produktivitet med hela 40 %!

Är du ovan vid att skriva till musik eller känner dig stressad kan musiken stjälpa mer än den hjälper. Hjärnan måste nämligen arbeta snabbare för att fokusera både på musiken och skrivandet, vilket gör att stresshormonet kortisol utsöndras. Då är det bättre att ta bort ett stimuli och rikta uppmärksamheten mot texten.

Tystnad en underskattad inspirationskälla

Musiken är en inspirationskälla för många, men vi ska inte underskatta tystnaden. Särskilt inte i en tid då varje litet tillfälle att reflektera eller ha tråkigt lätt kan fyllas upp med scrollande och skärmtid. Hittar du inte orden eller känns kreativiteten som bortblåst? Ta en promenad utan hörlurar, tänk klart dina tankar och låt omgivningen inspirera dig. När du kommer in igen, öppna ett nytt textdokument och våga sitt med den blanka sidan, utan att lyssna på något eller kolla Instagram.

Bra musikgenrer att skriva bok till

För dig som blir distraherad av låttexter.

 • EDM
 • Klassisk musik
 • Ambient Sounds/atmosfäriska låtar
 • Jazz
 • House
 • Blues
 • Techno
 • Instrumental hip-hop
 • Instrumental rock
 • Instrumental pop
 • Dubstep
 • Akustiskt musik
 • Pianomusik
 • Orkestermusik

Tips på spellistor att skriva till

Mjukt pianoplink, alfavågor som stimulerar hjärnan att get sh*t done eller skurkmusik? Här hittar du tips på alla möjlig musik att skriva till – länkarna till spellistorna öppnas i Spotify.

Skrivspellistor som skapar stämning

Musik för författare med Parisdrömmar

Lugna skrivspellistor

Spellistor med klassisk skrivmusik

Musik som ger dig skrivfokus

Humörhöjande skrivmusik

Musik för att komma närmare dina karaktärer

Louise Feuk

Louise Feuk

20 sep, 2021

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.