fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Deep Work för skribenter: 4 steg till djupjobb som ger dig skrivflow

Plötsligt händer det. Du blir så uppslukad av ditt bokmanus att kaffet hann kallna och kissnödigheten försvann. Skrivflowet du får av djupjobb är inte bara produktivt utan också djupt tillfredsställande, men i en ständigt distraherande värld dyker det upp allt mer sällan. Med de här 4 stegen ur Cal Newports Deep Work lär du dig att inte lämna djupjobbet åt slumpen utan själv skapa förutsättningarna för det.

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

deep work djupjobb cal newport

Vad är djupjobb?

Djupjobb eller deep work är när du utför uppgifter i ett koncentrerat tillstånd med tillgång till hela din mentala kapacitet. Det här sättet att arbeta på höjer inte bara kvaliteten på jobbet utan skänker också meningsfullhet till jobbet.

Motsatsen till djupjobb är ytjobb, det vill säga logiska uppgifter som inte kräver stor tankekapacitet och därför lika gärna kan utföras av någon annan än dig själv. Ytjobb är ofta lätt att bocka av och ger synligt resultat direkt, men skapar en improduktiv upptagenhet.

3 skäl till varför du ska djupjobba

Att vi blev mer produktiva av att jobba fokuserat än att hatta runt med tio uppgifter till ljudet av en plingande inkorg gissar jag att du redan upplevt. Men det finns fler skäl till att börja med djupjobb:

En efterfrågad skicklighet

I vårt digitala samhälle med öppna kontorslandskap och krav på ständig tillgänglighet (direktmeddelanden på jobbet och mejl utanför arbetstid) blir djupjobb allt mer sällsynt. Men efterfrågan är fortfarande stor på det djupjobb resulterar i – stora idéer, problemlösning eller bokmanus för den delen. Därför gynnas den som fortfarande klarar av att djupjobba.

Djupjobb skapar mening

I världen efter upplysningen vänder färre personer sig till en gud för att hitta mening med livet. Istället är vi lämnade till oss själva. Men Cal menar att något som fortfarande skapar en känsla av helighet är hantverket. En hantverkares uppgift är att locka fram förmågan inom sig själv att urskilja den meningsfullhet som redan finns i materialet. För en snickare finns en inneboende meningsfullhet i träet, för en författare i orden. Att arbeta med sitt hantverk, oavsett vilket det är, skapar meningsfullhet, vördnad och ett slags helighet.

Du blir lyckligare av arbete i flow

Begreppet flow, myntat av Mihály Csíkszentmihályi, är när du engagerar dig så pass mycket i en meningsfull och utmanande uppgift att du glömmer tid och rum. Tvärtemot vad folk tror är det inte avslappning som gör oss lyckliga, enligt Mihály, eftersom det krävs en större ansträngning att forma vår fritid till något vi kan njuta av. Snarare är det arbete som består av flowaktiviteter med inbyggda mål, återkopplingsregler och utmaningar som får oss att må bra. Bästa knepet för att skapa flow? Djupjobba.

Hur lär du dig då att djupjobba?

Steg 1: Schemalägg djupjobbet och skapa en skrivritual

Första steget är att schemalägga tid för djupjobb. Den mest extrema metoden är att skapa en total internetfrånvaro där du inte ens har en mejl. Snäppet mer genomförbart är att skapa tydligt definierade tidsblock (till exempel tre vardagar eller en termin) där du djupjobbar och då sätter mejlen på autosvar, och sedan lämnar resten öppet. Eller så bygger du upp en daglig vana som gör det enklare att påbörja djupjobbpass om minst 1,5 h, som Seinfelds kedjemetod där han skrev skämt varje dag (det tänket som Skrivstreaken bygger på) Och för den mer rutinerade kan man istället täppa till luckorna i schemat med djupjobb.

Hur länge ska du djupjobba?
För nybörjaren: 1 h djup koncentration per dag.
För experten: 4 h per dag, max.

Stora genier tänker som konstnärer
men arbetar som revisorer.
– David Brooks

Hur du applicerar första steget på ditt skrivande

Istället för att vänta på inspirationen, gör som proffsen och jobba dig till den. Skapa en ritual som sätter dig i skrivmode direkt genom att bestämma:

  • Var ska du skriva och hur länge?
    Till exempel på bibliotek eller hemma vid skrivbordet. Skriver du i jobbet och sitter i öppet kontorslandskap behöver du hitta gömställen som ett mötesrum.
  • Vilka regler gäller under skrivpasset?
    Till exempel internetförbud.
  • Vad behöver du för att klara det?
    Till exempel en promenad innan och en stor kopp kaffe, klassisk musik. 

Steg 2: Våga ha tråkigt – ta paus från fokus

Ansträngningarna med att optimera ditt djupjobb är förgäves om du inte gör dig av med dina distraktioner. Cal liknar det vid hur elitidrottare behöver ta hand om sina kroppar mellan träningspassen – för att uppnå de djupaste koncentrationsnivåerna kan du inte ge efter för distraktioner så fort du blir uttråkad. 

Clifford Nass har forskat om beteenden i den digitala eran och om hur onlinevärldens ständiga krig om vår uppmärksamhet har en långvarig, negativ effekt på hjärnan. Den här forskningen visar att folk som multitaskar inte klarar av att filtrera bort det irrelevanta. Det ironiska är att de tror att de kan koncentrera sig när det väl gäller, men i själva verket försämrar multitaskandet deras arbetsminne och de blir kroniskt distraherade. Nass beskriver det som att de ”tänder upp en massa delar av hjärnan som inte behövs för uppgiften de har framför sig”.

Pausa inte störningsmomenten.
Ta paus från fokus. 

Lösningen enligt Cal är inte att pausa störningsmomenten. Ta istället paus från fokus och tillåt dig att göra ingenting. När medvetandet får chans att vila får det omedvetna spelrum att ta sig an komplicerade utmaningar. Spendera hellre tid i naturen där du får lagom mycket stimuli än i en bullrig stadsmiljö.

Hur du applicerar andra steget på ditt skrivande 

Lägg telefonen i ett annat rum, helst avstängd. Stäng ner mejlprogrammet, jobba med din text i helskärmsläge och schemalägg när du får använda internet för att surfa, kolla mejlen eller sociala medier. Vill du ha knivskarpt fokus, gör som Teddy Roosevelt: uppskatta hur lång tid det tar att skriva din text och minska sedan tiden drastiskt. Meddela därefter din skrivvän eller dina testläsare när de ska få texten. Plötsligt finns inte tid för distraktioner.

Steg 3: Ta kontroll över din sociala medier-konsumtion

När Deep Work publicerades 2016 var tanken om att sluta med sociala medier mer radikal. Nuförtiden känner du förmodligen till argumenten: dopaminpåslaget av att ta upp mobilen vinner över viljestyrkan och därför scrollar du bort mer tid än du är bekväm med och får svårt att koncentrera dig ordentligt med telefonen i din närhet. 

De vanligaste invändningarna Cal får mot att sluta med sociala medier är att de fungerar som en form av underhållning, hjälper en hålla kontakt med gamla vänner eller träffa nya. Här uppmanar han att rannsaka oss själva. Har sociala medier ett värde, eller är det en illusion? Behåll en nätverkstjänst och välj den du faktiskt förlorar något på att inte använda.

Hur du applicerar tredje steget på ditt skrivande

Du som använder exempelvis Instagram för att hålla kontakt med andra skrivande personer och/eller för att marknadsföra dina (kommande) böcker kan vara lugn, du måste inte radera appen. Däremot tjänar ditt skrivfokus på att du blir mer medveten kring ditt användande. Se Instagram-användandet som en arbetsuppgift, gå in med ett tydligt mål som att posta ett inlägg eller likea i flödet och undvik appen på kvällar och helger. Svårt att motstå? Göm appen i en mapp.

deep work cal newport distraktioner kontorslandskap

Steg 4: Skär ner på ytjobbet

Mellan maj och oktober jobbar företaget Basecamps anställda 80 % och har fredagarna lediga. Grundarna vet nämligen hur få timmar av arbetsdagen som blir produktiva mellan alla möten, avbrott, internetsurfande, kontorspolitik och privata plikter. Genom att ha en kortare arbetsvecka blir de anställda mer måna om sin tid och använder den på ett vettigare sätt. 

Det här är kanske inte ett förslag du kan ta upp med din chef, men Cal föreslår att du istället ber om en tidsbudget för ytjobb. Vilken chef vill att du ska ägna halva dagarna åt odebiterbart ytjobb? Ett smart knep för att undvika mejlstudsandet är att inte bolla tillbaka med en öppen fråga, utan ge ett konkret förslag på nästa steg i processen eller vilka tider ni kan ta det där mötet.

Hur du applicerar fjärde steget på ditt skrivande

Sno Cals sätt att avgöra vad som är djupjobb eller ytjobb när det är luddigt. Fråga dig hur många månader skulle det ta att lära en person med universitetsexamen men utan specialkunskaper inom området att klara uppgiften. Outsourca sedan uppgifter med lågpoäng. 

Personligen försöker jag att skydda min tid genom att även outsourca det som tar mig tre gånger så lång tid att göra själv men bara ger ett halvbra resultat. Som att koda wrinspo.se eller formge en skrivprodukt. Då får jag mer tid till det jag allra helst vill göra – skriva.

Har du läst boken eller fick du med dig något bra tips? Berätta gärna i det här Instagraminlägget.
Fler produktivitetstips hittar du under Mer tid att skriva.

I den här artikeln har jag sammanfattat huvuddragen i boken och skippat ett tiotal exempel på män som ägnar sig åt djupjobb. Vill du läsa mer ingående om de olika stegen hittar du Cal Newports Deep Work här (affiliatelänk) och på svenska här (affiliatelänk).

Bilder: Roman Kraft, Tim Gouw & Humphrey Muleba, Unsplash

Catherine Heijl

Catherine Heijl

15 dec, 2020

Skjuter du upp att skriva? Så tar du dig ur prokrastineringsfällorna

Skjuter du upp att skriva? Så tar du dig ur prokrastineringsfällorna

Om du bara hade tid att skriva klart bokmanuset. Så får du äntligen en stund över och ägnar den…inte alls åt att skriva utan sortera apparna i färgordning och läsa varenda inlägg i en konspirationstråd. Alla prokrastinerar vi då och då och anledningen är sällan så enkel som lathet eller dålig disciplin. Läs om hur du tar dig ur de 5 vanligaste prokrastineringsfällorna och börjar skriva.

11 produktivitethacks för skribenter

11 produktivitethacks för skribenter

När du väl har skrapat ihop tillräckligt med skrivtid, gör du det mesta av den? Hemligheten bakom att bli en mer produktiv skribent är att skapa de bästa förutsättningarna inför dina skrivpass. Med dessa 11 tips gör du produktivitet till en knapp du kan slå på när du vill för att skriva tills pennan glöder.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.