fbpxHem

Artiklar

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Missat en dag på Skrivstreaken? Så börjar du om

Nu är allt kört! Jag tar nya tag på måndag. I januari. 2022. Trots att du lovade dig själv att skriva varje dag är streaken nu bruten. Men innan du lyssnar på rösten som föreslår att du ska ge upp Skrivstreaken eller skrivandet överhuvudtaget – läs den här artikeln.
skrivstreak missat en dag

Det är okej att misslyckas

Det händer hela tiden att ⁣vi missar att leverera på de mål vi satt upp. Vi skålar in tolvslaget med löften om att äta mindre socker, för att knappt ett dygn senare stå på ICA och gräva girigt med godisskopan. Vi säger “jag fixar det direkt” till chefen och fastnar på Facebook. Vi skapar ambitiösa gymprogram med våra nya träningskompisar och hittar sedan på kreativa ursäkter till varför vi inte dyker upp.

Det här händer alla och det är okej.

Inte ens övermänniskan Göran Kropp – du vet han som cyklade från Stockholm till Nepal och besteg Mount Everest utan syrgas – klarade de 8848 meterna på första toppförsöket, utan tredje.

A winner is just a loser who tried one more time.

Även om det inte syns i Instagramflödet är det betydligt vanligare att misslyckas än att lyckas. Den avgörande skillnaden ligger i hur vi hanterar misslyckandet. Om vi väljer att ge upp och låta misstaget definiera oss, eller om vi är tillräckligt snälla för att tillåta oss själva att börja om.

Skippa måndagsmentaliteten, börja om direkt

Att tillåta dig själv att börja om är en fin start. Men här är det lätt att ta den bekväma vägen ut och skjuta upp omstarten till imorgon, måndag, nästa månad eller till och med nästa år.

Okej, du sa att du skulle skriva varje dag i maj, men livet kom emellan och. Fråga då dig själv vad ditt framtida jag kommer vara gladast över: att du skrev 28 dagar under maj eller att du gav upp efter 3 för att den fjärde dagen inte gick enligt plan?

Och om vi zoomar ut till ett ännu större perspektiv – vad kommer spela störst roll: att det tog lite längre tid men att du åtminstone skrev klart din berättelse, eller att processen var perfekt?

Låt inte ditt “misslyckande”, dvs. det du inte gör, definiera dig. Textdokumentet vet inte ens om att du missat en dag på Skrivstreaken. Du är inte dagarna du inte skriver, så släpp dem. Och bestäm dig för en sak: att skriva din mening för dagen. Den behöver inte vara det minsta bra, den behöver bara skrivas och den behöver skrivas nu.

Göd den sidan av dig som du vill ska växa

Du är ringarna du fyllt i för varje dag du skrivit. Varje dag du har dykt upp och prioriterat din skrivdröm. Har du skrivit 3 dagar i maj? Var stolt, hur fantastiskt är inte det!

Som med så mycket annat i livet gäller det att skifta fokus från det som inte finns till det du vill göra mer av. Göd den sida av dig som du vill ska växa. Vill du vara en skrivande person, fokusera på det enda som spelar någon roll – att du skriver.

Så lämna luckan bakom dig och fokusera på streaken framåt. Textdokumentet längtar efter att fyllas med dina ord. Börja på en ny kedja och ta det en ring i taget, med tillit till att meningen du skriver idag kommer ge dig skrivflow. Kanske inte prick nu, men med en fördröjd effekt på ett par dagar.

Du är bara en mening ifrån att vara igång med din nya streak.

Analysera för att lära känna din skrivprocess

Det finns ingen perfekt kreativ process. Skrivkramp och “This is shit”-fasen är en naturligt del av skrivprocessen. Men genom att analysera varför du inte fick till skrivandet kan du lära dig mycket om din skrivprocess och hur du kan göra den så smidig som möjligt. Kanske kan du till och med urskilja ett mönster? Genom att fråga dig själv varför du inte skrev vid den där tillfället kan du hitta svaren som hjälper dig överlista skrivkrampen nästa gång.

Jag stötte på problem i handlingen i mitt manus/novell

Här hamnar jag själv typ varje gång jag inte tagit mig tid för skrivplanning. Det vore så skönt att slippa planera, att handlingen bara kom till en, men det är tyvärr önsketänkande, för även pantsers brukar ha ett ungefärligt slut att röra sig mot.

Självklart kan du jobba runt problemet ett tag och skriva på ett annat kapitel så länge. Men förr eller senare måste du sätta dig ner och staka ut vägen framåt för att kunna fortsätta skriva. Det som är så bra med Skrivstreaken är att du kan använda några dagar till just att tänka. Hur ska berättelsen sluta? Vad behöver hända innan dess?

Det kan kännas läskigt att fatta de där besluten, men kom ihåg att ingenting är hugget i sten. Om X, Y och Z i handlingen inte alls känns bra när du börjar skriva, då gör du bara upp en ny plan. Omfamna begränsningen – den gör dig mer kreativ.

Jag tappade lusten

Hela poängen med Skrivstreaken är att göra som författarna: inte vänta på inspiration utan skriva dig igenom ditt motstånd. Ge det en mening om dagen, så lovar jag att du belönas med skrivflow på andra sidan motståndet, om ett par-tre dagar.

Jag fick prestationsångest

Sänk kraven och be Redaktören i dig vänta, hen får komma tillbaka när det är dags för redigering. Till dess är det Skaparen som håller i pennan och uppgiften är en endaste liten mening, oavsett “kvalitet”.

Jag hann inte

Vill du hinna och kan prioritera annorlunda (skriva på morgonen/lunchen)? Eller är det faktiskt helt ohållbart att få in skrivandet i ditt liv nu? Isf, gläds åt det du har skrivit och var snäll mot dig själv – ingen kan leverera på alla fronter i livet samtidigt. Skrivstreaken finns kvar när du kan ta dig tid igen.

Andra anledningar till skrivkramp?

Läs om hur du överkommer de vanligaste orsakerna till skrivkramp i Hur kommer jag igång och skriver igen?

skrivstreak skrivtracker 2020

Hur gör jag med skrivtrackern?

Skrivtrackern ska vara ett kul och positivt verktyg, ingen ångestutlösare. Här finns det två sätt att gå vidare:

Sätt ett streck

Antingen sätter du ett streck över dagarna du inte har skrivit. Så brukar jag tracka goda vanor, som att gå och lägga mig i tid. Målet är inte att lägga mig tidigt 31 dagar av en månad – det skulle kännas jättetråkigt – utan att samla så många ringar det bara går. 21 tidiga kvällar är som 21 presenter till min nattsömn och en morot att få till 22 nästa månad.

Fördelen med att sätta ett streck är att det ger en ärlig bild av din skrivprocess. Efter ett tag ser du ett mönster, som att du aldrig får till skrivandet på lördagar. Då får du chansen att ta ett nytt grepp kring lördagar och till exempel skriva tidigare på dagen för att undvika fler bommar.

Fortsätt bygga kedjan som om ingenting hänt

Det andra alternativet är att du fortsätter bygga kedjan genom att fylla i den tomma ringen när du har skrivit den, även om det gått ett par dagar sedan förra. Du kommer förstås inte att gå i mål den 31 maj, men även om det tar 45 dagar att fylla upp din skrivtracker kan du fortfarande glädjas åt att du skrivit 31 dagar. Hur bra!


Var inte så hård mot dig själv. Fira de dagar du har skrivit, och tillåt dig själv att börja om.
Inte imorgon, på måndag eller nästa månad, utan idag.
You got this.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

11 maj, 2021

Vad väntar du på?

Vad väntar du på?

Något av det sorgligaste (och mest frustrerande) jag vet är väntebeteendet som Elif Batuman beskriver i Idioten. Du vet, personer som sätter alla förhoppningar till nästa helg, nästa år eller nästa utlandsresa. ⁠
Och väl där börjar prata förväntansfullt om NÄSTA helg, NÄSTA år eller NÄSTA utlandsresa. ⁠

11 saker du kan göra när du inte känner för att skriva

11 saker du kan göra när du inte känner för att skriva

Har du hamnat i en svacka där du har slut på idéer och formuleringar och hellre städar än att skriva? Du är inte ensam! Förr eller senare hamnar alla författare och skribenter där under sin skrivprocess. Vi har listat 11 saker du kan göra för att hitta tillbaka motivationen och få orden att flöda fritt igen.

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Skrivplanningpaketet:
ge din skrivdröm en magisk start

198 KR

Allt du behöver för att förverkliga din skrivdröm!
Med Skrivplannern som verktyg omvandlar du din skrivdröm till ett mål och bryter ner det i en konkret plan. I e-boken Skriv klart din bok! får du lära dig mer om goalplanning, skapa hållbara skrivrutiner och en skrivritual, plus motivationsknepen att ta till när skrivkrampen slår till.