fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Tvekan dödar

Tvekan dödar har blivit mitt nya motto sedan jag hörde Pam i Elitstyrkans hemligheter säga det. Tydligen används det inom försvaret för att påminna om att det är bättre att agera i en svår situation än att låta den bero. Blir situationen inte bättre har man åtminstone lärt sig något av åtgärden. Såhär applicerar jag det på nya sporter, frilanslivet, skrivandet och drömmar.
tvekan dödar

Att fega är okej, men att tveka är farligt

För mig är inte poängen med uttrycket att bli en galen våghals utan risktänkande. Tvärtom är jag ganska feg när det kommer till fysiska utmaningar, som att lära mig nya sporter. Litar inte alls på att jag till exempel ska reda ut konsekvenserna av för mycket fart på min nyinköpta mountainbike.

Personligen tycker jag det är okej att fega. Jag var feg så länge jag behövde på både längd- och rullskidor. Det enda som händer är att det tar längre tid att utvecklas. Att tveka däremot, det är betydligt mycket farligare än att ta risker.

På mountainbiken har jag insett att det inte går att cykla över en rot lite halvhjärtat, då tar det tvärstopp. Man måste bestämma sig innan och fortsätta trampa så löser det sig. Och börjar man bromsa mitt i en stenig nedförsbacke är det lätt hänt att man bromsar för hårt och flyger av. Tvekan dödar, bestäm dig därför innan. Antingen bromsa ner farten innan backen och sedan lita på att cykeln dansar sig ner. Eller hoppa av och leda cykeln. Inte byta plan mitt i.

Tvekan dödar framgång

På samma sätt har jag applicerat Tvekan dödar på frilanslivet.
Låt inte en förfrågan ligga i inkorgen i en vecka och skapa dåligt samvete och kass självkänsla. Bestäm istället hur lång betänketid du ska ha och svara sedan. Ja eller nej och inget däremellan.

När du går in i ett möte med nya personer, gör det utan tvekan. Sätt en plan, var tydlig, se personerna i ögonen.

Tveka inte när du förhandlar om pris. Ta kommando, säg ditt pris och håll din prutmån hemlig tills du eventuellt behöver avslöja den.

Tvekan dödar din kreativitet

När du skriver eller skapar, bestäm om du är i skaparfasen eller redaktörsfasen. Radera tvekan ur skaparfasen: provskriv dina idéer och välkomna alla ord, utan värdering. I redaktörsfasen kan du förstås stöta och blöta ordval, karaktärer och scener. Om du inser att du måste döda darlings, ha ihjäl dem ordentligt, avlägsna dem helt.

Committa till din plan och använd allt du har, utan tvekan.
Älta inte avslutade texter eller sånt som gått i tryck.

Tvekan dödar. Agera.

Tvekan dödar relationer. Låt inte jobbiga situationer bero, ta tag i dem. Klipp banden eller stanna och kämpa.

Tvekan dödar drömmar. Satsa.

Inför de flesta svåra situationer i livet är det bra att påminna sig:
Tvekan dödar. Agera.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

1 jun, 2022

Missat en dag på Skrivstreaken? Så börjar du om

Missat en dag på Skrivstreaken? Så börjar du om

Nu är allt kört! Jag tar nya tag på måndag. I januari. 2025. Trots att du lovade dig själv att skriva varje dag är streaken nu bruten. Men innan du lyssnar på rösten som föreslår att du ska ge upp Skrivstreaken eller skrivandet överhuvudtaget – läs den här artikeln.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.