fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Använd din skrivtid smartare med effektiva Pomodorometoden

Räcker tiden inte till? Med Pomodorometoden gör du det mesta av din skrivtid genom att jobba i intervaller med paus emellan. En effektiv metod som ger dig skrivfokus, minskar prestationsångesten och hjälper dig nå dina skrivmål snabbare. Här får du veta mer om hur Pomodorotekniken funkar, hur den hjälper dig som skribent och de bästa Pomodoroapparna.
pomodorometoden för skribenter

Vad är pomodorometoden?

Pomodorometoden är en tidhanteringsmetod där du bryter ner ditt jobb i intervaller om 25 minuter, följt av 5 minuter paus. Metoden går ut på att jobba med den tid du har istället för att kämpa mot den, och ökar ditt fokus och produktivitet.

Det var italienaren Francesco Cirillo som under 1980-talet skapade pomodorotekniken och använde den under sina universitetsstudier. Pomodoro betyder tomat på italienska och syftar på de italienska äggklockorna som ser ut som just tomater. Idag behöver du som tur är inte springa och köpa en äggklocka utan kan använda timern eller en app på din telefon.

Så hjälper pomodorotekniken dig som skribent

Ger dig skrivfokus

Pomodorotekniken hjälper dig att hitta och behålla fokus under det 25 minuter långa skrivpasset. Tiden går snabbt så det gäller att använda den väl och ofta får man mer gjort på de här 25 minuterna än vad som annars tar en timme. Tack vare pauserna blir det enkelt att hålla fokus över tid.

Du slutar skjuta upp saker

Att lista det du vill hinna göra under dina skrivpass gör dig motiverad att tag i det du länge skjutit upp. Du kanske väntar på att inspirationen och motivationen ska komma? Med pomodoro slutar du vänta och börjar skriva, och får inspirationen på köpet.

Tar bort dina distraktioner

Pomodorotekniken minskar eller kanske till och med helt tar bort dina distraktioner då du vet exakt vad du ska göra under ditt skrivpass. Det finns ingen tid att scrolla Instagram och mejlet som plingar till kan faktiskt vänta i 25 minuter.

Du skriver mer effektivt 

Dels för att du får bättre fokus och en tydlig to-do. Men även för att timern delar in din tid i tydliga av/på-perioder. Under de 25 minuterna jobbar du dedikerat och under pauserna gör du precis vad du vill.

Din prestationsångest minskar

När timern startar är det bara att sätta igång – det finns helt enkelt inte tid för prestationsångest. Skriv bara skriv och putsa i en senare redigeringssession. Att titta tillbaka på allt du fått gjort kommer också stärka ditt skrivsjälvförtroende. Du kan skriva, bara du bestämmer dig! Beröm dig själv för det, oavsett om du skrivit några meningar eller ett kapitel är det mer än om du inte hade skrivit.

Du når dina skrivmål snabbare

Eftersom du jobbar mer effektivt med Pomodorotekniken kommer du att nå dina skrivmål snabbare. Dessutom ger Pomodorotekniken dig en bättre bild av din egen skrivprocess. När du vet hur lång tid det tar att planera ett kapitel eller skriva en scen blir det enklare att göra en smart planering fram till dina skrivmål.

Du ser din text med nya ögon

Att lämna din text under pausen ger dig ny energi och gör att du ser din text från ett nytt perspektiv när du sätter dig igen.

Du slipper gamnacke och kontorsaxlar

Att tänka på hur man sitter och ta pauser för stretch är lättare sagt än gjort och hållningen blir ofta sämre ju längre vi sitter. Använder du 5 min-pauserna till ett stretcha eller byta sittställning gör du underverk för axlar, rygg och nacke.

pomodorometoden

Såhär använder du Pomodorometoden

1. Använd en timer

Välj den typ av timer som funkar bäst för dig. Fördelen med en äggklocka/kökstimer är att du kan lägga bort telefonen och distraktionen den innebär. Eller prova att sätta mobilen på stör ej/flygplansläge och använd timern i den. Ett tredje alternativ är att använda någon av apparna listade nedan.

2. Skriv en lista på saker du vill få gjort

Lista de saker du vill göra, både lätta och motiga delar av din text.

Exempel:

 • brainstorma idéer till bokmanus, novell, artikel, blogginlägg
 • planera kapitel/scen i punktform
 • skriv kapitel
 • skriv synopsis
 • skriv scen
 • skriv dialog
 • skriv utkast till artikel
 • skriv utkast till novell
 • skriv dikt
 • miljöbeskrivning
 • korrläs kapitel, artikel, blogginlägg
 • redigera scen, kapitel, artikel, blogginlägg
 • gör skrivövning
 • gör research
 • gör research kring karaktärer
 • döp dina karaktärer
 • skapa moodboard kring karaktärer
 • lös kommentarer du fått från testläsare/lektör

3. Dela upp din listan i punkter du får gjort på 25 minuter

Dela upp eller gruppera punkterna du listat utifrån vad du hinner göra under ditt skrivpass. Ett kapitel kan du till exempel dela upp i Skriva kapitel 3:1, Skriva kapitel 3:2, och redigering kan du bryta ner i scener eller kapitel.

Det kan vara svårt att säga hur lång tid en punkt tar. Testa dig fram! Redan efter ett par pomodoropass kommer du få en bra uppfattning.

4. Ställ in timern på 25 minuter

När timern startar låter du kreativiteten flöda. Står det ”skriva” på din punkt, fokusera på att bara låta fingrarna gå över tangenterna. Redigera och ändra stavfel tar du i en senare punkt.

Kommer du på något annat du måste fixa eller kolla upp, skriv upp det i ett block och ta tag i det efter skrivpasset. Ibland är det förstås viktiga saker, men ofta är det bara hjärnan som vill prokrastinera och ger du efter tappar du snabbt skrivfokus.

5. Ta en paus på 5 minuter

När timern ringer sätter du ett kryss på uppgiften du har gjort och tar en paus. Även om Internet, Instagram, böcker eller tv:n lockar, undvik den här formen av underhållning under de korta pauserna eftersom det kommer krävas enorm viljestyrka att starta timern och börja skriva igen. Ge istället dig själv en paus från sittandet och datorn.

Exempel på vad du kan göra under din paus:

 • Stretcha rygg och axlar
 • Gör en yogaposition
 • Gå ett varv i hemmet/upp och nerför trapporna.
 • Fyll på kaffe- eller tekoppen
 • Hämta snacks
 • Ta en nypa luft på balkongen/utanför dörren
 • Gå på toa
 • Gör en andningsövning

6. Upprepa

Sätt dig ner igen och starta nästa 25-minuter-intervall. Klarar du fyra omgångar på rad, ge dig själv en längre paus på 30 minuter för att äta lunch, gå en promenad eller blunda en stund.

Tips på pomodoro-appar

Pomodoro

Pomodoro är en enkel webbapp där du själv ställer in hur långa dina skrivpass, pauser och sektioner ska vara. Om du skapar ett gratiskonto kan du även mäta hur din skrivprocess går. Det enda du behöver göra är att trycka på play-symbolen för att starta ditt skrivpass. Timern klockar sedan ditt skrivpass så du vet exakt när du ska skriva och pausa. 

Här hittar du appen Pomodoro

forest pomodoroapp

Forest

Forest är en pomodoroapp till telefonen med en timer som räknar ner samtidigt som ett träd växer på skärmen. Efter varje avklarad session planteras trädet i en skog, som sedan växer sig större desto fler sessioner du avklarat. I appen kan du beskriva dina slutförda skrivpass och få veta när du är som mest produktiv. Dessutom samarbetar Forest med Trees for the Future där du kan hjälpa till att plantera riktiga träd genom att spendera de virtuella mynt du tjänar på att plantera träd i appen.

Här hittar du appen Forest.

Focus Booster

Focus Booster är en statistikbaserad webbapp som hjälper dig hitta mönster i ditt skrivande. Du kan ställa in din egen tid och sedan få statistik över exakt hur mycket tid du lägger på specifika delar av din text. 

Här hittar du appen Focus Booster.

focus keeper pomodoroapp

Focus Keeper

Fokus Keeper är en målfokuserad pomodoroapp för mobilen där du sätter mål för dina skrivpass och vilka delar du vill klara av varje dag. Appen använder olika typer av ljud och teman för att signalera när du ska skriva och när du ska ta längre eller kortare pauser. 

Här hittar du appen Focus Keeper.

Fler tips för att bli en mer effektiv skribent?

I kategorin Mer tid att skriva får du smarta produktivitetstips för att skapar mer utrymme i ditt liv för det du älskar, som att skriva och läsa.

Louise Feuk

Louise Feuk

28 sep, 2021

Skjuter du upp att skriva? Så tar du dig ur prokrastineringsfällorna

Skjuter du upp att skriva? Så tar du dig ur prokrastineringsfällorna

Om du bara hade tid att skriva klart bokmanuset. Så får du äntligen en stund över och ägnar den…inte alls åt att skriva utan sortera apparna i färgordning och läsa varenda inlägg i en konspirationstråd. Alla prokrastinerar vi då och då och anledningen är sällan så enkel som lathet eller dålig disciplin. Läs om hur du tar dig ur de 5 vanligaste prokrastineringsfällorna och börjar skriva.

11 produktivitethacks för skribenter

11 produktivitethacks för skribenter

När du väl har skrapat ihop tillräckligt med skrivtid, gör du det mesta av den? Hemligheten bakom att bli en mer produktiv skribent är att skapa de bästa förutsättningarna inför dina skrivpass. Med dessa 11 tips gör du produktivitet till en knapp du kan slå på när du vill för att skriva tills pennan glöder.

Deep Work för skribenter: 4 steg till djupjobb som ger dig skrivflow

Deep Work för skribenter: 4 steg till djupjobb som ger dig skrivflow

Plötsligt händer det. Du blir så uppslukad av ditt bokmanus att kaffet hann kallna och kissnödigheten försvann. Skrivflowet du får av djupjobb är inte bara produktivt utan också djupt tillfredsställande, men i en ständigt distraherande värld dyker det upp allt mer sällan. Med de här 4 stegen ur Cal Newports Deep Work lär du dig att inte lämna djupjobbet åt slumpen utan själv skapa förutsättningarna för det.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.