fbpx
Wrinspo logotyp



Hem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Därför behöver du en plan för Skrivstreaken

"Måste jag ha en plan, kan jag inte bara skriva lite grann?" Självklart kan du det. Skrivstreakens syfte är att sänka tröskeln till skrivandet och enda kravet är en mening om dagen, så låt oss inte krångla till det i onödan. Just därför behöver du en plan – den gör nämligen Skrivstreaken ännu enklare.
skrivstreak plan

4 steg till en ännu enklare Skrivstreak

Att sätta en plan och ett mål för Skrivstreaken är inte alls så komplicerat som det verkar. Tvärtom gör det din Skrivstreak ännu enklare att genomföra. Du slipper börja varje dag med att bestämma vad du ska skriva, något som snart blir så oöverstigligt att skrivkrampen blir oundviklig. Med en plan kan du fokusera på det Skrivstreaken handlar om – att skriva.

Målet du sätter har två funktioner. Dels ser det till att Skrivstreaken motsvarar dina förväntningar. Och dels fungerar det som en krockkudde vid motivationsbrist. Såhär i början när allt är nytt och peppigt känns det osannolikt att du kommer tappa motivationen. Men tro mig, det kommer dagar då den är som bortblåst. Det är en del av den kreativa processen som drabbar oss alla, och det fina med Skrivstreaken är att du lär dig skriva dig igenom din dipp. Men har du inte satt något mål är det lätt att hitta på ursäkter till varför du inte ska skriva när motivationsdippen slår till.

Med de här 4 stegen skapar du rätt förutsättningar för magiskt skrivflow i maj.

1. Sätt ett mål för Skrivstreaken

Skrivstreaken är en 31 dagar lång utmaning, så jag är övertygad om att du hade en förväntan på vad den här månaden ska ge dig.

Du kanske vill börja skriva på din bokidé, gå i mål med manuset eller prova poesi? Om ditt svar är ”jag vill bara skriva lite” får du gräva lite djupare. Kanske är din förväntan då att leva mer kreativt eller väcka skrivlusten till liv?

Din förväntan på Skrivstreaken är ditt mål. Än så länge är det lite fluffigt och ospecificerat, men vi lämnar det där så länge.

2. Hitta ditt Skrivstreak-varför

Innan vi går vidare med ditt mål, låt oss undersöka ditt Skrivstreak-varför. Du vet, som det japanska uttrycket ikigai – anledningen till varför du stiger upp på morgonen. Fast om Skrivstreaken. Att veta ditt Skrivstreak-varför kommer var guld värt de dagar det tar emot att skriva.

Ditt mål är alltså anledningen till varför du bestämde dig för att anta Skrivstreaken. Ditt varför handlar om vad som fick dig att anta utmaningen just nu.

Exempel

Mål: Skriva klart bokmanuset
Varför: Jag drömmer om att få min bok utgiven men har inte rört manuset på månader.

Låt oss göra ditt varför ännu mer personligt. Nöj dig inte med det logiska svaret (du vill skriva dikter för att du inte skrivit på länge), utan gräv efter den emotionella anledningen. Din alldeles egna som bara ryms i ditt hjärta.

Om ditt logiska varför är att du inte har skrivit på länge, varför är det så angeläget att börja om nu under Skrivstreaken?

Svaret kan exempelvis låta så här:

  • Skrivpausen har fått dig att tvivla på din kreativitet.
    Ditt Skrivstreaks-varför: få tillbaka det kreativa självförtroendet.
  • Skrivpausen har skapat prestationsångest
    Ditt Skrivstreaks-varför: hitta tillbaka till ett flowigt skrivande där du inte värderar varje ord.
  • Skrivpausen har fått dig att ifrågasätta din skrivdröm.
    Ditt Skrivstreaks-varför: hitta tillbaka till (eller omvärdera) din skrivdröm.
skrivstreak skrivplannern

3. Bryt ner ditt mål i en plan

Än så länge är målet du satte upp för Skrivstreaken fluffigt. Du vill skriva manus, hitta tillbaka till skrivlusten eller prova poesi, men hur?

Utan en plan blir ditt mål bara önsketänkande. Ungefär som att säga att man vill sova bättre, men fortsätta scrolla telefonen in på småtimmarna.

Låt oss därför bryta ner ditt mål i en plan. I exemplen här håller vi oss på en övergripande nivå. Vill du göra din plan vattentät kan du ta hjälp av månads- och veckouppslaget i Skrivplannern.

Här kommer några exempel:

Mål: Väcka skrivlusten

Plan: Det här är ett jättekul mål! Men det är också det fluffigaste målet av alla exemplen här, så se till att konkretisera det. Jag vet, det är obekvämt att planera när allt man vill är att bara skriva lite grann. Men om du verkligen vill att Skrivstreaken ska leverera ny skrivlust, då behöver du ett ramverk. Annars blir varje skrivpass (ett par veckor in, när peppen lagt sig) en fajt mot dig själv eftersom du måste bestämma vad du ska skriva på innan du ens kan börja skriva.

Gör det enkelt för dig själv genom att bestämma redan nu om du ska göra skrivövningar, skriva noveller eller dikter (läs om dem längre ner), skriva en text där du härmar en författares stil, morgonsidor (läs om det längre ner). Du behöver inte välja en typ av text, men kom ihåg att begränsningar ofta gör oss mer kreativa, så håll dig till max ett par olika textformer för större chans till skrivflow.

Mål: Skriva X ord/sidor/kap

Plan: För att inte det här bara ska bli en siffra tagen ur luften, räkna ut vad blir det per vecka och dag. Eftersom vi tenderar att vara överoptimistiska i vad vi kommer hinna rekommenderar jag att du delar siffran på hälften. Du kommer skapa ännu bättre momentum om du hela tiden överträffar ditt mål. Skulle du skriva mer är det bara bonus.

Mål: Skriva på nytt bokmanus

Plan: Du kan absolut använda Skrivstreaken till att utforska berättelsen. Det kommer att fungera fint tills du stöter på problem i handlingen. Sätt därför av tänkartid då du funderar ut handlingen i grova drag. Föredrar du att skriva fram handlingen kan du planera in den här tänkartiden halvvägs för att förebygga framtida skrivkramp.

Mål: Fortsätta på tidigare bokmanus

Plan: Har du redan gjort jobbet med att planera handlingen, välj vilken del av den du vill skriva under Skrivstreaken. Till exempel kapitel 10–15 eller veckan efter rånet, fram till förhöret. Baserat på det du har skrivit tidigare, räkna ut hur mycket ditt mål innebär per dag, så att du inte bara drar till med 10 kapitel och råkar få ett dagsmål som motsvarar 8 timmars skrivande.

Mål: Skriva klart bokmanus

Se Skriva X ord/sidor/kap.

Mål: Redigera bokmanus

Plan: Vad vill du ha hunnit den 31 maj? Bryt ner det till mängd per dag och fråga dig om det känns realistiskt. Halvera gärna siffran så att den blir lättare att överträffa.

Mål: Skriva noveller

Plan: Gör som för Skriva på nytt bokmanus och bestäm dig för om du ska skriva utkast och snabbt gå vidare till nästa, eller satsa på färre och färdigställa.⠀

Mål: Reflektera i skrift/dagbok/morgonsidor

Plan: Här skulle jag sätta ett tidsmål, gärna ett kort (15 minuter) för att hålla det på enkel Skrivstreaknivå. Brukar du inte reflektera i skrift är det fint att ha ett ramverk att falla tillbaka på. Till exempel att du skriver för hand och utgår från en Journaling Question. Tips: På IG Stories lägger fina Emma, Creativly.se upp den här typen av frågor.

Mål: Skriva dikter

Plan: Är det till en diktsamling – sätt upp ett ramverk med ett tema och en rytm.

Vill du prova på att skriva dikter, sätt upp ett ramverk – vill du härma olika poeters stilar, prova nya versmått, göra diktövningar eller skriva utifrån ett tema?

I båda fallen gäller det sedan att fundera ut hur många dikter du vill skriva under Skrivstreaken, bryta ner det på antal dagar och dela med hälften för att kunna överträffa målet.

Mål: Skriva artiklar/blogginlägg

Plan: Det här gjorde jag förra året inför lanseringen av wrinspo.se. För att styra upp artikelskrivandet gjorde jag som i copyuppdrag för kund – jag skapade en brief till varje text. Den behöver inte vara så avancerad men svara på frågor som vad ska artikeln/inlägget handla om, vem är den för och varför ska den skrivas.

Bestäm hur många artiklar du vill skriva under maj och dela det på antal dagar. Mitt mål var 10 artiklar = ett stycke per dag.

4. Säkra upp med en skrivrutin

Sista steget handlar om att ytterligare förenkla skrivandet genom att fundera ut en skrivrutin.

Fråga dig själv när du skriver som bäst:

  • När på dagen?
  • På vilken plats?
  • Med vilket ramverk? (t. ex. utan wifi och mobil).
  • Med vilka verktyg? (t.ex. för hand)

Vet du inte svaren är Skrivstreaken ett perfekt tillfälle att experimentera. Hoppa inte mellan olika skrivrutiner, utan prova en i några dagar så att du kan utvärdera.

I del 3 i e-boken Skriv klart din bok får du ännu mer guidning till hur du skapar en hållbar skrivrutin och en magisk skrivritual.

Glöm inte belöningen!

Hur ska du fira den 31 maj? Bestäm det redan nu så har du något att peppa dig själv med de dagar skrivandet tar emot.

Lycka till med Skrivstreakandet!

Catherine Heijl

Catherine Heijl

2 maj, 2021

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.