fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Blicka bakåt när du planerar framåt för att nå ditt skrivmål

Goalplanning, eller skrivplanning, handlar om att planera vägen fram till ditt skrivmål. Men om du verkligen vill nå ditt mål behöver du ibland också blicka bakåt och reflektera kring din skrivprocess.
skrivplanning reflektera kring skrivprocess

✔️ Nytt block
✔️ Nya rutiner 
✔️ Nya skrivmål 

Är du lika pepp på skrivhöst som jag?

När jag började med goalplanning låg allt mitt fokus på planeringen FRAM till mitt mål. Varför tappa styrfart på att älta det förgångna, jag vill ju utvecklas!

Oj, så fel jag hade. För de viktigaste nycklarna till min personliga utveckling har jag fått av just att blicka bakåt.

Det handlar inte om att du ska älta eller ångra, utan snarare analysera och utvärdera. Genom att du stannar upp och reflekterar över hur det har gått varje vecka och månad kan du dra insikter från din egen process och utvecklas utifrån det.

Gör mer av det som fungerar

När jag sätter mig för att skrivplanna varje söndag, månadsslut och årsskifte börjar jag numera med att reflektera kring veckan/månaden/året som gått genom att fråga:

  • Vad har jag fått gjort och vilka rutiner har fungerat bra? 
    Kudos till dig, det här ska du göra mer av!
  • Vad har inte gått som jag tänkte och vad beror det på?
    Här kan du plocka upp lösa trådar, men framförallt är det viktigt att leta efter mönster. Bommar du till exempel fem punkter varje vecka är det inte dig det är fel på – du har bara en alldeles för lång lista. Var snäll mot dig själv: prova att halvera listan nästa vecka och känn hur din motivation boostas av att du hela tiden klarar din lista.

Kort och gott: sluta göra det som inte fungerar.

Ger ditt stora skrivmål dig fortfarande pirr i magen?

Då och då är det bra att checka in med ditt stora skrivmål.
Är det fortfarande det du drömmer om? Drömmar ändras och det är okej. Men då behöver också planen framåt justeras. Ta då hjälp av de insikter du fått längs vägen mot det gamla målet.

Och om hela livet jävlas just nu kanske din dröm behöver prioriteras ner för ett tag. Men obs, helt perfekta förutsättningar får vi aldrig.

Reflektion hjälper dig sätta verklighetsförankrade delmål

Tack vare att du reflekterar kring din process lär du dig ta ansvar över dina drömmar och jobba med de förutsättningar du har. För låt oss vara ärliga:  det finns inget perfekt läge. Du kommer aldrig vara 100 % redo. Om dina drömmar liknar önskningar av anden i lampan som du hoppas ska slå in på något magiskt sätt under året, utan att behöva ändra på något här och nu, ja då kommer du att bli besviken. 

Men genom att du blickar bakåt lär du dig vad som funkar och sätter verklighetsförankrade delmål utifrån det. Med andra ord kommer reflektion ge dig de insikter du behöver för att nå hela vägen i mål.


Sedan är det bara att skriva ett pass i taget för att nå ditt stora skrivmål.

Verktyget som hjälper dig planera och reflektera kring ditt skrivmål

Wrinspo Skrivplanner (utskriftsvänlig & ifyllningsbar PDF) är ett verktyg för att omvandla din dröm till ett mål, bryta ner det i en detaljerad plan och reflektera kring din process. Använd den tillsammans med e-boken Skriv klart din bok! Goalplanning, skrivrutiner, ritualer & motivationsboost så har du allt du behöver för att ge ditt skrivmål en nystart.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

25 aug, 2021

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.