fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

13 skrivinspirerande sommarprat 2020

Äntligen har Sommar i P1 2020 haft premiär! Greta Thunberg, Anders Tegnell och Therese Lindgren i all ära – här är istället 13 inspirerande sommarprat från författare, berättare, tänkare och kreativa själar som förhoppningvis slår an skrivnerven hos dig.

Björn Natthiko Lindeblad – bejaka döden och känn dig levande

Fd. buddhistmunken och numera författaren och föreläsaren Björn Natthiko Lindeblad hoppade av sin chefskarriär för att leva som munk i Thailand, England och Schweiz i 16 år. Har du hört honom i t.ex. Framgångspodden vet du hur mycket livsvisdom han sprider, och kanske ännu mer sedan han fick beskedet att han lider av den obotliga sjukdomen ALS. Lyssna när du är själv eller bakom stora solglasögon – det är en otroligt sorglig men väldigt tröstrik påminnelse om att gå in i skrivandet med hela ditt känsloregister.

”Jag kan inte vara den enda som alltid tyckt att det varit konstigt att vi inte pratar mer om döden. Så i mitt Sommar pratar jag nästan bara om döden. Min förhoppning är att du skall känna dig mer levande när du lyssnat.”

Björns sommarprat sändes fredag den 26 juni.

Robin Söderling – framgången och förbannelsen i att aldrig ge upp

F.d. tennisproffset Robin Söderling rankades som fjärde bästa i världen innan han lade idrottskarriären på hyllan som 30-åring. Kanske kan hans grit inspirera dig i ditt skrivande?

”Jag har sen barnsben haft en stark drivkraft som gav mig framgång, men som också blev min förbannelse. Mitt program ska handla om vad som kan hända när man aldrig ger upp.”

Lyssna på Robins sommarprat söndagen den 5 juli.

Betlehem Isaak – rasism och förhoppningen om en bättre framtid

Författaren, krönikören och studenten Betlehem Isaak debuterade i år med Mitt liv utan dig som handlar om hur hon växte upp utan sin far, eftersom han fördes bort av säkerhetspoliser för 19 år sedan och har hållits fången sedan dess. Betlehem är engagerad i mänskliga rättigheter med fokus på jämlikhet och rasism.

”Mitt program handlar om Sverige och Eritrea, om rasism men också om min familj, om mina drömmar och förhoppningar och om att ljuset ändå finns och att vi tillsammans kan nå dit trots de olika samhälleliga och personliga problem vi ständigt tvingas möta.”


Lyssna på Betlehems sommarprat måndagen den 6 juli.

Patrik Svensson – en landkrabbas fascination för havet

Journalisten och författaren Patrik Svensson debuterade med Ålevangeliet som fick Augustpriset bästa fackbock 2019. Boken är både en vetenskaplig historia om ålen och en självbiografi och Patriks relation till sin pappa. Hoppas det här programmet är sådär oväntat fascinerande som bara ett smalt ämne kan bli:

”Jag ska prata om havet, om hur djupt det är, hur man hittar på det och om vad det egentligen betyder att ge sig ut på öppet hav. Jag tänker berätta om Magellan och musslan Ming, ställa frågor kring evolutionen och varför vi egentligen har sex, samt prata lite om varför jag själv som inbiten landkrabba är så väldigt fascinerad av havet.”

Lyssna på Patriks sommarprat lördagen den 11 juli.

Linda ”Miss Li” Karlsson – jobba hårt för sin kreativa passion

Sångaren och pianisten ”Miss Li” är en av de mest streamade kvinnliga artisterna i år och har gjort nio album plus skrivit låtar åt världsartister. Hon lär kunna ett och annat om den kreativa processen.

”Mitt Sommarprat handlar om hur jag är född och sprungen ur arbetarklass. Och hur det också är där som jag hittar min urkraft att jobba 23 timmar om dygnet för att kanske kunna stå på scenen i 60 minuter vid dagens slut.”

Lyssna på Miss Lis sommarprat torsdag den 16 juli. 

Emma AdBåge – att betrakta andra och bli läst

Författaren och illustratören Emma AdBåge debuterade när hon var 18 och fick Augustpriset 2018 för sin barn/ungdomsbok Gropen. I höst är hon aktuell med bilderboken Naturen som handlar om relationen mellan människor och naturen. 

”Jag kommer prata om att vara ett flugpapper, om insamlandet av människor och situationer. Och om att bli läst – både som författare och som människa.”

Lyssna på Emmas sommarprat tisdagen den 21 juli.

Karin Smirnoff – från en skog i Södertälje till ett gruvschakt i Västerbotten

Författaren Karins debutroman Jag for ner till bror nominerades till Augustpriset 2018 och har hyllats för uppföljarna Vi for upp med mor och Sen for jag hem. Karin har jobbat som journalist och fotograf och är numera VD för ett trävaruföretag i Piteå. Spännande hur hon får ihop den här storyn:

”Mitt program följer ingen mall, inget tema eller musikalisk matchning. Det börjar i en skog utanför Södertälje och slutar vid ett nedlagt gruvschakt i Västerbottens inland. Eller så blir det något helt annat”

Lyssna på Karins sommarprat torsdagen den 23 juli.

Anna Bennich – separationer och ensamhet

Författaren, psykologen och psykoterapeuten Anna Bendich gav förra året ut boken Att vinna över ensamheten: psykologens bästa råd och har tidigare skrivit Sjukt stressad, en handbok i att övervinna vardagens stress och Vägen genom skilsmässan, om att hantera en förlorad kärleksrelation. Hennes sommarprat verkar ligga helt rätt i tiden:

”I mitt Sommar ska jag prata om sådant vi alldeles för sällan lär oss om i skolan: relationernas dilemman, separationernas förluster och hur ensamheten kan dåna. De där fenomenen som ofta tar stor, kanske avgörande, plats i våra liv men som det sällan finns manualer för.”

Lyssna på Annas sommarprat fredagen den 24 juli. 

Simon J Berger – människans livsluft: berättelsen

Skådespelaren Simon J Berger spelade ”framgångsrik” men sociopatisk finansman i den råa tv-serien Exit, och har även synts i den varma rollen som Paul i Torka aldrig tårar utan handskar. Vilka paralleller går att dra mellan en skådespelares och en författares berättarteknik?

”Mitt program kommer handla om människans livsluft – berättelsen. Alltifrån de berättelser jag gestaltar på scen och i film, till mina alter egon i rollspelens värld samt några högst personliga iakttagelser från mitt eget liv.”

Lyssna på Simons sommarprat fredag den 31 juli. 

Svante Lindqvist – berättelserna, livet och skrattet

Musikern, författaren och dramatikern Svante Lindqvist turnerar runt i världen och spelar folkmusik från Norrbotten med JP Nyströms. Han har skrivit flera böcker och monologen Mannen från Malmberget. Hans program verkar innehålla en hel del livsglädje:

”Mitt program spänner från dödskamp till tacksamhet över livets outgrundlighet, från att vara yngling i Malmbergets musiksällskap till stora scener och skumma barer i Chicago. Jag tror starkt på berättelserna, livet och skrattet. Och på devisen ’Sjung med den röst du har, inte med den du önskar att du hade’.”

Lyssna på Svantes sommarprat tisdagen den 4 augusti. 

Patrik Lundberg – om kärlek och pengar

Kulturskribenten, författaren och föreläsaren Patrik Lundberg debuterade med självbiografin Gul utanpå, har skrivit fyra böcker sedan dess och ger i höst ut den femte: Fjärilsvägen. Om hans sommarprat kommer handla om skrivandet återstår att se, men visst blir man nyfiken?

”Jag ska prata om kärlek och pengar. Och jag ska spela Jerry Williams.”

Lyssna på Patriks sommaprat torsdagen den 6 augusti.

Martin Hägglund – filosofiska frågor angår oss alla

Filosofen och litteraturforskaren Martin Hägglund har skrivit fyra böcker och hyllats för den senaste, This Life, som i höst släpps på svenska – Vårt enda liv. Boken ifrågasätter religion och kapitalism och har blivit en succé i USA, där Martin bor. Misstänker att det här programmet bjuder på många nya insikter:

”Mitt program sträcker sig från Norrland till New York och handlar om hur min passion för filosofi har tagit mig från den svenska skolan till Harvard och Yale. Jag vill gestalta varför filosofiska frågor angår oss alla och kan belysa grunden i vår tillvaro – från existentiella erfarenheter av liv och död till politiska frågor om hur vi ska förvalta vår gemensamma tid.”

Lyssna på Martins sommarprat fredagen den 7 augusti.

Marie-Louise Ekman – hennes sätt att umgås

Konstnären, filmaren, regissören och författaren Marie-Louise Ekman är en kreativ slash person som uttryckt sig i måleri, skulptur, text och film. 2018 gav hon ut boken Få se om hundarna är snälla ikväll, som handlade om Gösta Ekmans sista sjukdomstid, och året dessförinnan visades 350 av hennes verk i en hyllad utställning på Moderna. Lär bli ett inspirerande program!

”Det här är mitt sätt att få umgås med dom människor som jag inte får umgås med annars.”

Lyssna på Marie-Louises sommarprat söndagen den 9 augusti.

Hittade du någon sommarpratsfavorit bland tipsen? Berätta gärna i det här Instagraminlägget.
Fler tips på skrivinspirerande underhållning hittar du under Skrivinspiration.

Bilder på sommarpratare: Sveriges Radio.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

29 jun, 2020

12 drömmiga bibliotek att resa till 2022

12 drömmiga bibliotek att resa till 2022

Runtom i världen finns magiska bibliotek som med sina pampiga, anrika eller futuristiska interiörer bara väntar på att bjuda in dig i böckernas förtrollande värld. Vi har listat 12 drömmiga bibliotek att lägga till på din litterära bucket list eller drömma dig bort till hemma från läshörnan eller skrivplatsen. Vilken är din favorit?

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.