fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Bokrecension: The Year of Magical Thinking – Joan Didion

Precist, distanserat men innerligt om när livet du hade upphör i ett hjärtslag. Läs The Year of Magical Thinking för skickligheten i att med knivskarp stilistik betrakta sorgeprocessen utifrån, trots att du är mitt inne i den.

Bokrecensionen innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

Allt tar tvärt slut – det är början på Ett år av magiskt tänkande

Det är dagen före nyårsafton 2003. Journalisterna och författarna John och Joan har precis kommit hem från sjukhuset till sin lägenhet på Upper East Side. På sjukhuset ligger deras vuxna dotter Quintana i koma efter en septisk chock. Joan har just serverat John en whisky när han faller ihop, mitt i en mening. Ambulanspersonalen försöker rädda John, Joans make sedan 40 år, han som hon skrivit filmmanus med, som alltid suttit i arbetsrummet intill, läst alla hennes ord innan de nått förlag och redaktörer. Han vars liv nu stoppats av en hjärtinfarkt.

Här börjar Joan Didions The Year of Magical Thinking.⁣


”Life changes fast. ⁣
Life changes in the instant.⁣
You sit down to dinner and life as you know it ends.⁣
The question of self-pity.”

Joan Didion – The Year of Magical Thinking, 2005

Joan Didion – More than one more day.

Magiskt som i galet

⁣Ett år av magiskt tänkande. Magiskt som i att sorgen gör Joan galen, utan att hon inser det. Som att hon gång på gång glömmer av sig i tanken om att det här är något hon måste berätta för John. Eller att hon ena stunden godkänner att han obduceras och läser rapporten, andra stunden inte förmår sig skänka bort hans skor – tänk om han kommer tillbaka? Samtidigt håller hon ihop det för sin dotters skull, säger ”Your safe. I’m here.” fast ingen förälder någonsin kan lova det. När dottern vaknar upp ur koman några veckor senare tvingas Joan ge henne dödsbeskedet. Fast när dog John? När han föll ihop hemma, eller efter att administrationen skötts och han dödförklarats på sjukhuset? ⁣

Joan Didion – You're safe. I'm here.

Varför du ska läsa The Year of Magical Thinking – på engelska

Även om den svenska översättningen Ett år av magiskt tänkande säkert är bra rekommenderar jag dig att läsa boken på engelska för att fullt ut kunna njuta av stilistiken. Joan kallas nämligen för en av världens främsta essäister och hennes prosa beskrivs ofta som lika rak och klar som Hemingways. Förmodligen är det därför hon lyckas distansera sig och betrakta sorgen utifrån, trots att den låg henne så nära och att hon skrev boken på tre febriga månader. Distanseringen gör även boken mindre sorglig, vilket kan vara skönt att veta för dig som är lika blödig som jag.

Två stilistiska grepp jag älskar är Joans frekventa radbrytning som effektfullt skänker emfas åt varje sanning hon kristalliserat fram. Och repetitionen av citat, som ett inskjutet ”Life changes fast” mitt i en tillbakablick, vilket sätter en trivial vardagshändelse i det sorgliga perspektivet av hjärtinfarkten.

En av mina starkaste läsupplevelser någonsin.

Har du läst Ett år av magiskt tänkande? Berätta gärna vad du tycker!
Här hittar du fler Boktips.

Här hittar du The Year of Magical Thinking (affiliatelänk), och vill du hellre läsa den på svenska finns Ett år av magiskt tänkande här (affiliatelänk).

Catherine Heijl

Catherine Heijl

30 jun, 2020

Fyll på snällheten med Tankar för dagen av Bob Hansson

Fyll på snällheten med Tankar för dagen av Bob Hansson

December med sitt julmys måste vara årets snällaste månad – som en varm påminnelse om att vara extra snälla mot andra och oss själva. Låt därför Bob Hansson väcka snällheten i dig med följande insikter ur hans bok Tankar för dagen – manual för ett snällare liv.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.