fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Skrivstreak 2024 – allt du behöver veta om vårens peppigaste skrivutmaning

För sjätte året i rad går Skrivstreak av stapeln – skrivutmaningen där du skriver en mening om dagen varje dag i maj. Här kan du läsa mer om Skrivstreaken, varför den ger dig ett magiskt skrivflow och hur vi gjort den till en extra skrivpeppig upplevelse i år. Nu kör vi!

Vad är en Skrivstreak?

Skrivstreak är en skrivutmaning som går ut på att skriva en mening om dagen varje dag under maj.

Inspirerad av löparnas runstreak – att springa 1,61 km (1 mile) varje dag för att bygga kontinuitet – översatte jag 1 mile till 1 mening och drog ihop ett supergäng som skrivstreakade ihop på Instagram under hela maj 2019. Deltagarna uppskattade enkelheten, skrivflowet och den peppiga stämningen så mycket att vi ville göra det här till en årlig utmaning. Inför Skrivstreak 2020 hade ordet spridit sig och vi var över 100 deltagare. Fantastiskt kul!

Måste man skriva på ett bokmanus för att vara med?

Absolut inte. Hela poängen med en Skrivstreak är att sänka tröskeln till skrivandet, skapa utrymme för skrivandet och skapa ditt eget skrivflow. En del skriver förstås på ett bokmanus eller använder streaken till att redigera det. Men lika många av deltagarna skriver noveller, dagbok och reflekterande morgonsidor för hand, gör skrivövningar eller utmanar sig med något nytt som poesi i anteckningsappen på telefonen. Själv tänjde jag gränserna förra året och skrev Wrinspo-artiklar inför att sajten lanserades i juni.

Så skriv precis vad du vill. Men gör upp en plan innan så att du vet vad du ska göra och vad du vill få ut av månaden.

Måste jag visa upp min text?

Nej, det finns inga som helst krav på att visa upp vad du har skrivit och det är helt okej att delta i smyg. Du får däremot gärna berätta för mig i ett DM, så att jag kan följa upp och peppa dig längs vägen.

Många tycker det är motiverande att lägga upp bilder från processen under #skrivstreak och känner en stolthet över att visa upp de ifyllda ringarna på skrivtrackern på Stories. Men det här är förstås helt frivilligt.

Jag vill delta men kan inte pga…

Skrivstreaken är så tillåtande en skrivutmaning bara kan bli och därför måste du inget mer än att skriva en mening om dagen i maj. Här kan du läsa mer om 15 vanliga missuppfattningar kring varför man inte ”kan delta”.

Skrivtrackern – verktyget som håller dig motiverad

En skrivtracker är en habit tracker – ett verktyg som hjälper dig hålla koll på vilka dagar du skrivit. I sin enklaste form är skrivtrackern ett helt vanligt papper som du ritar 31 ringar på. Blir du inspirerad av fin design kan du bli Skrivstreakbästis och få en tryckt skrivtracker och läckra digitala skrivtrackers till Instagram Stories.

Under Skrivstreaken fyller du i en ring för varje dag du har skrivit. Har du aldrig provat kommer du bli förvånad över hur motiverande den här busenkla metoden är. Varje ifylld ring blir en positiv förstärkning och efter några dagar har det bildats en kedja som du kommer vilja fortsätta på. Det här gör inte bara att du får svart på vitt vilka dagar du faktiskt har skrivit, utan även fokuserar på processen. Och när du fokuserar på processen belönas du med resultat, vilket motiverar dig ännu mer till att fortsätta. Hur bra?

Läs mer om hur skrivtrackern hjälper dig skapa nya skrivvanor

Vad är det som är så bra med en Skrivstreak?

Du skapar ditt eget skrivflow

När uppgiften blir så hanterbar som en mening är chansen stor att du överträffar ditt mål och skriver mer. Det boostar ditt skrivsjälvförtroende och din lust att vilja fortsätta, och skapar ett grymt momentum. Med andra ord matar du ditt framtida skrivflow med den mening du skriver idag.

Du skapar en hållbar skrivrutin (befriad från dåligt samvete)

Har du deltagit i NaNoWriMo vet du hur stressande det kan vara att försöka komma upp i 1 667 ord varje dag i 30 dagar. Missar man målet en dag hamnar man lätt i en ond cirkel av dåligt samvete och stress att behöva jaga ikapp. Resultatet? Skrivkramp.

I Skrivstreaken är kravet med flit jättelågt. Allt du behöver fokusera på under dagen är att skriva en endaste mening. Något man klarar även de dagar då livet kör ihop sig, jag lovar. Det fina med ett lågt mål är att du får goda chanser att överträffa det, vilket skapar en positiv känsla inför nästa dag på Skrivstreaken.

Du gör som proffsen: slutar vänta på inspiration & motivation

Inspiration och motivation är inget man får, det är något man måste jobba för. De mest produktiva författarnas har ingen medfödd motivation eller lustfylld inställning till exakt varje del av skrivprocessen. Nyckeln till deras framgång är att de behandlar sin passion professionellt, och tragglar sig igenom även de jobbiga delarna. När du gör som dem – dyker upp och skriver varje dag – kommer du också belönas med inspiration.

Du blir en del av ett skrivpeppigt sammanhang

Under tidigare Skrivstreaks har Instagram förvandlats till en peppig skrivbubbla av skrivsjälar som tillsammans jobbar mot målet. I år förstärker vi skrivcommunitykänslan extra mycket med en superinspirerande Facebookgrupp. Kanske hittar du en skrivvän eller framtida testläsare där?

Du minskar din prestationsångest

Det Stora Mästerverkspasset bryts ner till en väldigt hanterbar, daglig uppgift.

Du håller din manusvärld och karaktärer färska

I sin bok Att skriva förklarar galet produktiva Stephen King att han måste skriva på sitt manus varje dag så att inte karaktärerna bleknar eller Stephen förlorar greppet om berättelsens handling och tempo. Under Skrivstreaken tillåts du stanna kvar i den värld du byggt upp och håller samtidigt igång pennan så att skrivandet aldrig känns ringrostigt.

Många bäckar små – som minst får du ihop 400–700 ord

Som minst kommer du om en månad ha byggt på ditt skrivprojekt med 31 meningar. Det blir ungefär 400–700 ord mer än det du har idag, på något så lite som en mening om dagen. Som minst, men i bästa fall blir det ännu mer. Vad har du att förlora?

Så här deltar du i Skrivstreak

De exakta detaljerna för hur du deltar i nästa Skrivstreak presenteras i april 2025. Vi brukar erbjuda två sätt att delta:

1. Gratis på Instagram

Det kommer alltid vara gratis att delta under #skrivstreak på Instagram. Där väljer du själv hur aktiv du vill vara under #skrivstreak och hur mycket du vill interagera med andra deltagare. Det är helt okej att delta anonymt – men berätta gärna att du gör det i ett DM till @wrinspo eller @kafferatur.

2. Bli Skrivstreakbästis och medlem i peppig skrivklubb

Som Skrivstreakbästis bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer. Dessutom får du ett paket på posten med Skrivstreakprodukter.

#Skrivstreak på Instagram

Kolla gärna in den inspirerande #skrivstreak-taggen.

Instagraminläggen för Skrivstreak 2019–2023

Antar du utmaningen?

Catherine Heijl

Catherine Heijl

2 apr, 2024

Missat en dag på Skrivstreaken? Så börjar du om

Missat en dag på Skrivstreaken? Så börjar du om

Nu är allt kört! Jag tar nya tag på måndag. I januari. 2025. Trots att du lovade dig själv att skriva varje dag är streaken nu bruten. Men innan du lyssnar på rösten som föreslår att du ska ge upp Skrivstreaken eller skrivandet överhuvudtaget – läs den här artikeln.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.