fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

De 6 framgångsfaktorerna bakom Skrivstreak & runstreak

Skrivandet har många likheter med konditionsträning. Speciellt löpning. Och det är just från löpvärlden som idén till Skrivstreak kommer ifrån. Här kan du läsa mer om framgångsfaktorerna bakom både Skrivstreak och Runstreak.

Numera känner de flesta till Runstreak, träningsupplägget där du springer minst 1 mile (1,61 km) varje dag, flera dagar i rad. När halva mitt Instagramflöde runstreakade våren 2019 slog det mig: borde inte runstreakens fördelar även gälla för skrivandet? Jag översatte 1 mile till 1 mening per dag och drog ihop ett testgäng. En månads gemensamt skrivstreakande bekräftade min tes: lite och ofta gör susen även för skribenter.

Här är de 6 framgångsfaktorerna bakom både Skrivstreak och runstreak:

1. Du slutar planera och börjar göra

När man ska komma igång igen efter en längre period av skrivkramp eller ett träningsuppehåll är det lätt att fastna i planeringen. Skribenten letar efter den perfekta idén, ett gyllene skrivtillfälle, nya skrivtips och inspiration, liksom löparen sätter ihop spellistor med rätt BPM, googlar pass och lyssnar på massor av träningspoddar innan man sätter igång. Visst kan det vara bra att förbereda sig, men om det aldrig leder till att du plockar upp pennan eller drar på dig löpskorna är förberedelserna inget annat än prokrastinering.

Skrivstreak och runstreak behöver inga förberedelser. Du skippar den minutiösa planeringen och fokuserar istället på det som är viktigt: görandet.

2. Du sänker tröskeln

Ett annat vanligt problem efter ett långt skriv- eller träningsuppehåll är att sätta upp för höga krav. Det ska skrivas flera sidor text per tillfälle och träningspassen räknas bara om de är minst 60 minuter. Och det är jättebra – om det blir av. Men ofta leder den här typen av ambitiösa mål till att man skriver/tränar som en besatt i en period, för att sedan falla av. Eller inte ens förmår sig att börja.

Det fina med Skrivstreak och runstreak är att de sänker tröskeln till aktiviteten. För ärligt talat, en mening om dagen är i princip alltid genomförbart. (Är det inte det ska du inte lägga till nya saker till din hektiska vardag, utan rensa.) Genom att sänka tröskeln kommer du igång med skrivandet, och då leder en mening ofta till fler.

3. Du förändrar ditt mindset

Tack vare att du sänker tröskeln och börjar GÖRA under Skrivstreak och runstreak börjar du se möjligheterna. Väntan på bussen eller en vän kan bli ett skrivtillfälle på mobilen. Att handla mjölk kan bli dagens löprunda.

Vissa dagar kommer du ha noll lust. Om du skriver ändå, trots att du är oinspirerad, eller ger dig ut på löprundan trots att regnet öser ner, förändrar du ditt mindset. Ofta blir det de bästa skriv- eller löppassen – du belönas för att du inte viker ner dig för motstånd. Det ger dig en superkraft nästa gång det tar emot att skriva eller springa.

4. Du bygger en ny vana och kontinuitet

Det fiffiga med en streak är att du fokuserar på att upprätthålla streaken, och glömmer därför bort att du samtidigt skapar en ny vana i ditt liv. Efter ett tag går det av bara farten, och du får även kontinuiteten på köpet. Att göra lite och ofta är guld, både när det kommer till att motverka skrivkramp och hålla igång flåset.

5. Du lär känna dig själv

Att hålla i en skriv- eller löpvana varje dag över tid kommer ge dig en massa insikter. Vilka styrkor du har, hur du pratar med dig själv, hur du hanterar motgångar.

6. Du boostar självförtroendet

Att dyka upp och skriva en mening eller springa 1,61 km varje dag stärker självförtroendet. Nu är du en person som inte bara pratar om att skriva eller springa, utan faktiskt gör. Det här kan du applicera på nya områden där du vill utvecklas. Allt du behöver göra är att bryta ner det till en genomförbar vana och upprepa varje dag.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

21 apr, 2022

Missat en dag på Skrivstreaken? Så börjar du om

Missat en dag på Skrivstreaken? Så börjar du om

Nu är allt kört! Jag tar nya tag på måndag. I januari. 2022. Trots att du lovade dig själv att skriva varje dag är streaken nu bruten. Men innan du lyssnar på rösten som föreslår att du ska ge upp Skrivstreaken eller skrivandet överhuvudtaget – läs den här artikeln.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Börja skriva i vår?

PRIS: 1190 KR

890 KR

Ge din kreativitet en boost i vår. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.