fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Vill du Skrivstreaka men ”kan inte”? 15 vanligaste tvivlen

Måste du skriva på ett manus, visa upp din text eller avsätta lika mycket tid som under NaNoWriMo? Nej, Skrivstreaken är så tillåtande en skrivutmaning bara kan bli och därför finns det bara ett krav: att du skriver en mening om dagen i maj. Här kan du läsa mer om de 15 vanligaste hindren till att inte "kunna" delta, och hur du som egentligen vill vara med vänder dem.
skrivstreak invändningar

Skrivstreak är skrivutmaningen där du skriver en mening om dagen under maj. Här kan du läsa allt du behöver veta om den peppiga skrivutmaningen Skrivstreak.

Jag kan inte skriva

Klarar du att skriva den meningen klarar du en Skrivstreak, jag lovar!😊

Det fina med Skrivstreaken är att den tar bort prestationsångesten. Du slipper ta sats för ett tretimmarspass där du hoppas att utkomsten är början på ett mästerverk. Allt du behöver göra är att skriva dagens mening, och det kommer du att klara oavsett dagsform eller vardagsstök. Det är en superfin chans att bygga upp en hållbar skrivrutin och hålla igång pennan. Och tack vare att du fokuserar på processen kommer resultatet.

Jag har inget manus!

Det är helt okej 🙂

Det här är din Skrivstreak, du väljer vad du vill få ut av den. Bland tidigare deltagare har många visserligen skrivit på bokmanus, men lika många har skrivit noveller, dikter, dagbok, reflekterande morgonsidor, artiklar, skrivövningar eller redigerat.

Du får med andra ord skriva på precis vad du vill. Det enda jag rekommenderar är att du bestämmer innan att du till exempel kommer växla mellan noveller och dikter, så att du inte måste börja varje dag med att bestämma vad du ska göra. Skrivstreaken ska vara enkel, så med en ruff plan hjälper du till att sänka tröskeln.

Jag redigerar mitt manus och vill inte skriva på något nytt

Det går jättefint att använda Skrivstreaken till att redigera en mening om dagen. Så gjorde jag 2019 för att sätta fart på redigeringen som jag annars bara skulle ha skjutit upp.

Jag vill bara skriva när jag har lust

Jag och majoriteten av alla skribenter fattar dig till 100 %. Och funkar den här metoden bra för dig, fortsätt så.

Men om det egentligen är så att du vill skriva mer men har fastnat i en ond cirkel av att vänta tills du får lust ➸ skriva tills fingrarna blöder ➸ bli så tömd på skrivlust att du inte öppnar textdokumentet på veckor – då kommer Skrivstreaken hjälpa dig att skapa en mer hållbar skrivrutin.

Det handlar om att göra som de professionella författarna: lära sig skriva även när du inte är inspirerad. Skulle de vänta på inspiration innan de skrev, ja då skulle vi vänta i årtionden på deras böcker. Inspiration och skrivlust är inget du får, det är något du måste jobba för. Och när du dyker upp och skriver varje dag som under en Skrivstreak, då belönas du med inspiration, skrivlust och skrivflow. Oftast är det de dagar man verkligen fått kämpa med motivationen som belöningen blir som störst. Lite som de gånger man äntligen pallrar sig iväg till gymmet.

Så om metoden du har nu inte funkar, prova en Skrivstreak och se vad som händer med din skrivlust.

Jag har inte tid

Här behöver du vara ärlig mot dig själv. Finns det verkligen inte tid just nu, eller är det en ursäkt?

Är du inne i en period där livet är så hektiskt att du knappt får kissa ifred, var då snäll mot dig själv och släpp alla krav – det är inte läge för en Skrivstreak.

Om din tidsbrist snarare är en ursäkt och handlar om prioriteringar (du kanske upptäcker stora tidstjuvar i tv-serier och Instagram) – då är Skrivstreaken ett perfekt sätt att ta tillbaka tiden. Bestäm att det viktigaste du kan göra för dig själv idag är att skriva den där meningen. Gör det enkelt för dig genom att hänga upp det på en befintlig vana – direkt efter frukosten, på lunchrasten eller innan du sätter dig i soffan på kvällen. Du kommer bli förvånad över hur en så enkel vana som att skriva en mening om dagen kan skapa så stora positiva följder.

Så fråga dig själv, är din skrivdröm värd några minuter om dagen i 31 dagar?

Det är läskigt!

Läskigt på ett bra sätt? Då gör du något utanför comfort zone, precis där magin händer!

Livet vore tråkigt om vi bara gjorde sånt vi redan kan. Särskilt då våra drömmar ofta innehåller något steg vi egentligen inte vågar ta. Att något är svinläskigt och pirrigt är bra, det är då du lever. Utmana din rädsla, så lovar jag att du i slutet av maj kommer att känna dig oövervinnerlig.⠀

Jag vill inte visa upp det jag skriver för andra

Det finns inga som helst krav på att visa upp någon text under Skrivstreaken. Du behöver inte ens visa upp utåt att du deltar (men berätta för mig i ett DM så jag kan följa upp och peppa dig längs vägen). Många väljer att posta sina ifyllda skrivstrackers under #skrivstreak för att de är stolta över att hålla igång sin streak, men även det är högst frivilligt.

Jag vill inte att mina kollegor/icke-skrivande vänner ser att jag deltar

Jag förstår absolut att man helst inte vill skylta med sitt skrivande inför folk som inte alls fattar varför någon väljer att frivilligt väljer att lägga sin fritid på att skriva. Vill du ändå bli en del av skrivgemenskapen kan du bli Skrivstreakkompis och hänga med andra skrivsjälar i en privat Facebookgrupp. Och hänger du hellre på Instagram, skapa ett separat skrivkonto och börja följ nya skrivvänner under #skrivstreak. De kommer fatta ditt skrivintresse till 100 %!

Jag provade NaNoWriMo men misslyckades

NaNoWriMo är en riktigt rolig skrivutmaning, men den är inte för alla. Utan en plan är det jättetufft att komma upp i 1 667 ord varje dag i 30 dagar. Stressen och det dåliga samvetet av att ha bommat en dag brukar tyvärr leda till skrivkramp.

Skrivstreaken är en helt annan typ av skrivutmaning. Kravet är inte 50 000 ord på en månad, utan en endaste mening om dagen, vilket blir ungefär 400–700 ord. Dvs som en tiondels NaNoWriMo! Låt därför inte ett misslyckat NaNoWriMo-försök i det förflutna överskugga alla framtida skrivutmaningar. Låt överhuvudtaget inte gamla misstag definiera vem du är, utan tillåt dig en fresh start.

Hela poängen med Skrivstreaken är att sänka tröskeln till skrivandet. Du har bara en uppgift att lösa för dagen: skriva en mening. När du klarat det kommer du ha en positiv känsla med dig in i nästa dag, vilket ökar chanserna för att du överträffar ditt mål. Och det är en fantastisk känsla!

Jag är bortrest den 1 maj

Visst är det peppigt att skrivstreaka tillsammans, men egentligen spelar det ingen roll när du gör din streak. Du kan börja den 2 maj och fortsätta någon dag in i juni. Och även om du börjar den 18 maj och ”bara” kör månaden ut lär du inte ångra skrivflowet du fick av att skriva 14 gånger jämfört med 0.

Men maj som har så fint väder!

Juni då! Bara massa grillkvällar, skatteåterbäringar och midsomrar. Sedan är det semester, kräftskivesäsong och julklappsshopping. Vi får helt enkelt vänta med att skriva tills barnen vi inte fött flyttat hemifrån🤔 Eller så börjar du förverkliga din skrivdröm nu, en mening i taget.

Jag vet inte om jag kommer klara det

Det enda som finns idag är EN mening. Allt som väntar resten av streaken tar vi när det kommer. Och får du inte till det en dag, vad gör det? Det är ändå bara en mening. Släpp det du missat och räkna istället dagarna du har skrivit. You got this.

Jag har ingen inspiration

Inspiration kan absolut bara dyka upp, men förlita dig inte på slumpen utan gör som proffsen: jobba för din inspiration. Genom att du skriver en mening idag fyller du på ditt framtida skrivflow. Ju större motstånd, desto mer inspirerad och motiverad kommer du bli av att ha skrivit den där meningen.

Jag vill inte betala för en skrivutmaning

#Skrivstreak på Instagram kommer alltid att vara gratis, såklart❣️

Vill du ha mer skrivklubbkänsla kan du välja att bli Skrivstreakkompis eller bästis (från 329 kr). Då får du medlemskap i en privat Facebookgrupp där du får hänga med andra skrivsjälar och får daglig pepp och skrivtips från mig och Victoria @kafferatur. På köpet får du även skrivtrackers, och i Skrivstreakkompis Plus och Skrivstreakbästis ingår present på posten med fysisk skrivtracker och klistermärken.

Det funkar bara inte nu

Det är superlugnt. Det fina med en skrivstreak är att du kan starta den när du vill under året.

Bestämt dig för att vara med?

Kul! Berätta för mig i ett DM på Instagram så jag kan följa upp och peppa dig längs vägen.

Vill du få ut ännu mer av Skrivstreaken (kanske det där skrivhänget du drömmer om?) – bli Skrivstreakkompis.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

26 apr, 2021

Missat en dag på Skrivstreaken? Så börjar du om

Missat en dag på Skrivstreaken? Så börjar du om

Nu är allt kört! Jag tar nya tag på måndag. I januari. 2025. Trots att du lovade dig själv att skriva varje dag är streaken nu bruten. Men innan du lyssnar på rösten som föreslår att du ska ge upp Skrivstreaken eller skrivandet överhuvudtaget – läs den här artikeln.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.