fbpx
Wrinspo logotyp



Hem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

När du gått i mål på Skrivstreaken: fira! Och reflektera.

Hur grym är inte du som klarat att skriva i 31 dagar! Ingen kan ta äran för det du skrivit – det är 100 % ett resultat av att DU dykt upp och skrivit varje dag i maj, motiverad eller inte. Det är värt att fira! Och därefter reflektera. Med de här 5 stegen analyserar du vad som funkar i ditt skrivande, och när du vet det, då blir du på riktigt ostoppbar. Let's go!
skrivstreak reflektion

Hur reflektion hjälper ditt fortsatta skrivande

Skrivstreaken handlar till största del om att göra. Tänk inte, bara skriv. Men nu när du skrivit i en månad har du också testat din skrivprocess, fast du kanske inte tänkt på det. I din Skrivstreak finns insikter och lärdomar som hjälper dig i ditt fortsatta skrivande. Vad som funkar och inte funkar, hur du ska ta dig an nästa projekt och vad du inte ska göra för att bli klar med ditt nuvarande. Så ta fram penna och papper (kopplingen mellan hand och hjärna är kortare än med tangentbord) och följ de här stegen för att hitta dina framgångsfaktorer.

Steg 1: Fira!

Vuxenvarianten av att fira avklarade mål och framsteg? Direkt kasta sig in i nästa projekt. Det har jag själv gjort mig skyldig till hur många gånger som helst. Men om vi inte ens passar på att fira när vi nått i mål, när ska vi då någonsin fira?

Du har dessutom så många anledningar att fira nu. Att du bestämde dig för att ta din skrivdröm på allvar och antog årets Skrivstreak. Att du dök upp och och skrev varje (eller så gott som varje) dag i maj. Att du mötte motstånd, men vägrade vika ner dig. Varje tillfälle du reste dig igen och fortsatte kämpa förtjänar en egen segerfest.

Du som satte upp en plan för Skrivstreaken har förmodligen haft en belöning att se fram emot. Om inte är det dags att fundera ut din belöning. Kanske vill du slå på stort och skåla i champagne, unna dig en massage eller ta in på hotell?

Men belöningen behöver förstås inte kosta massa pengar. Töm en dag i kalendern, gör en utflykt, ligg i horisontalläge med en bok i solen, besök ett museum, gör en ansiktsmask, käka chokladpraliner eller ge dig själv tid att måla. Det viktiga är att belöningen känns unnig för dig.

Steg 2: Hur gick det med ditt mål?

Nästa steg är att se över ditt mål. Satte du inget mål för Skrivstreaken är det en lärdom att ta med dig in i nästa skrivutmaning. Det kan kännas läskigt att skriva ner vad du vill åstadkomma och hålla dig själv ansvarig för att du når det. Men det är egentligen det enda sättet att ta kontroll över din skrivprocess, och det finns lika mycket insikter att hämta i att ha klarat målet som att inte göra det.

Om det var ett kvantitativt mål (att skriva X antal ord, sidor, kapitel, dikter, noveller, artiklar) – nådde du det och vad beror det på? Om det var ett kvalitativt mål (väcka skrivlusten, testskriva din bokidé) – kan du sätta check på det?

Har du inte nått ditt mål är det inte ett misslyckande. Tvärtom ska du definitivt fira det du har åstadkommit. Försök sedan analysera varför du inte nådde hela vägen fram, så att du får med dig lärdomar till din skrivprocess. Var målet för optimistiskt, satte du inte av tillräckligt med tid eller ändrades förutsättningarna?

Steg 3: Samband mellan skrivrutiner och skrivflow

Kanske minns du alla dina skrivpass och har till och med skrivit om hur skrivandet gick. Om inte, lek detektiv och ta hjälp av kamerarullen på mobilen, det du postat på Instagram och din kalender innan du går igenom följande punkter.

Skrivdagar

Skrev du alla dagar under Skrivstreaken? Grymt!
Missade du någon dag? Det gör inget. Men för att förstå din egen skrivprocess, fråga dig vad bommen berodde på. Var det fullbokat i kalendern, glömde du bort det pga helg, sköt du upp det till kvällen eller hade du en dålig dag?

Skrivflow

Vilka tre dagar hade du bäst skrivflow? Zooma ut till helikopterperspektiv: vad berodde skrivflowet på? Var det i början när du kände dig som mest inspirerad, var det en lustfylld del i manuset eller har du din skrivrutin att tacka?

Motstånd

När mötte du motstånd? Det vill säga inte vilka dagar du bommat, utan vilka dagar skrivandet kändes oöverstigligt. Fråga dig vad motståndet berodde på. Stötte du på problem i manuset, avvek du från dina skrivrutiner eller var det samma dipp du brukar få två tredjedelar in i ett projekt?

Skrivrutiner

Har din skrivrutin sett likadan ut under Skrivstreaken blir det enkelt att analysera den. Tog du tillfället att experimentera med den (kul!) behöver du återigen bli detektiv.

Med vilken skrivrutin var det som enklast för dig att skriva?

  • När på dagen?
  • På vilken plats?
  • Med vilket ramverk? (t. ex. utan wifi och mobil).
  • Med vilka verktyg? (t.ex. för hand)

Steg 4: Framgångsfaktorer

Utifrån svaren på ovan, leta efter dina framgångsfaktorer. Till exempel bestämma dagen innan vad du ska skriva, sätta dig vid skrivbordet direkt efter jobbet, lyssnar på piano och skriva i en kvart. Eller växla mellan mobil och dator och fånga skrivtid på jobbrasterna och när maten går i ugnen. Eller skriva kort på vardagarna och längre på helgerna.

Är du fortfarande osäker på vad som funkar bäst för dig – fortsätt experimentera. Prova en skrivrutin i taget och byt bara ut en del, så att du kan utvärdera vad som funkar. Att hitta dina framgångsfaktorer kommer hjälpa dig som mest när motståndet är som störst. Då är det inte läge att experimentera, utan hålla fast i det som underlättar skrivandet för dig. Göra tröskeln så låg lom möjligt.

Tips! I del 3 i e-boken Skriv klart din bok får du ännu mer guidning till hur du skapar en hållbar skrivrutin och en magisk skrivritual.

Steg 5: Sätt ett nytt skrivmål med en plan

Efter att ha skrivit 31 dagar i sträck fattar jag om du är mätt på att skriva. Men med den här punkten menar jag inte att du ska hoppa över firandet och vilandet och kasta dig in i nästa skrivprojekt. Utan snarare ägna ditt framtida skrivande en tanke.

Behöver du en skrivpaus? Det gör vi alla emellanåt, så njut till fullo av den. Bestäm innan bara hur lång den ska vara, så att det inte plötsligt är maj igen och du inte har skrivit ett ord sedan sist. Skriv upp i kalendern vilket datum du ska plocka upp skrivandet igen och ta gärna hjälp av Skrivplannern då för att bryta ner ditt mål i en detaljerad plan.

Är du i slutspurten med ditt manus? Planera hur du ska ta dig i mål. Fortsätta skrivstreaka eller schemalagda skrivpass? Liksom skrivpausen behöver även slutspurten en deadline, så att du orkar ge järnet och sedan kan återhämta dig. Av och på, det är så du får energin att räcka i det långa loppet.

Var riktigt stolt över din insats under årets Skrivstreak – du är grym!
Hoppas du vill delta även nästa år ❤️

Catherine Heijl

Catherine Heijl

1 jun, 2021

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.