1. Tålamod
Signerade bokkontrakt, releasefester och skrivflow som aldrig sinar. Det är inte konstigt att du får orimliga förväntningar på din bokdröm när sociala medier och författarintervjuer sällan visar slitet bakom. Tålamod är den kvalitet som tar dig från dagdrömmare till seriös, aspirerande författare. För om du vill få din bok utgiven behöver du öva ditt hantverk tills du blir lika bra som Jiro på sushi.
De flesta kreativa projekt saknar en spikrak väg att följa. För dig som vill skriva en bok finns det åtminstone en ruff mall. Hur lång tid boken tar att skriva beror på hur mycket tid du har, hur produktiv du är och hur mycket förarbete du gjort. Det som tar 8 månader för en professionell författare kan ta 5 år för någon som duttar en kvart i taget.
Du kommer att redigera ditt manus igen och igen, och när det står dig upp i halsen, ytterligare en gång. När manuset väl är klart skickar du det till ett förlag i taget och väntar på svar i veckor eller månader. Blir du refuserad och får tips på vad du kan ändra börjar redigeringen om. Det gör den också om du får ditt efterlängtade JA! från förlaget. Räkna med du 6-12 månaders omarbetning och korr innan du håller boken i din hand. Och inte ens då finns några garantier för att den slår igenom.
Vill du ha instant gratification, spela Candy Crush. Annars, plocka fram ditt tålamod och gör som proffsen – dyk upp, varje dag.
2. Grit
Markus Zusak skrev om första delen av succén Boktjuven 150-200 gånger. Det hann gå 10 år innan Janet Evanovichs böcker om Stephanie Plum blev bästsäljare. William Goldings Flugornas herre blev refuserad 20 gånger och Margaret Mitchells Borta med vinden 38! Gemensamt för de här författarna är att de trots sitt hårda jobb också behövde tur och tajming.
Det enda de här författarna kunde kontrollera var sitt grit, alltså sitt passionerade driv och uthållighet. Tack vare sitt grit gav de aldrig upp. Så håll i din skrivdröm och börja se dina motgångar och refuseringar som bränsle till skrivdrömmen. Allt är skrivstoff.
3. Mod
Med en kreativ karriär följer oförutsägbarhet och ovisshet. Vilket blir ditt nästa projekt och hur ska du få betalt? Vi lägger hela vår framtid i händerna på de fluffiga idéerna som finns inuti våra huvuden.
Det värsta du kan göra är att börja jämföra dig med de som har trygg heltidslön att spendera på större boenden, dyrare resor, flottare middagar. Du kan säkert också få det där, men det kommer krävas mer av dig än om du stannat på samma jobb och väntat in löneförhöjningarna.
Även om man kan avundas det materiella skulle du förmodligen bara stå ut en kort period i ekorrhjulet. Antagligen skulle du aldrig ha valt den här vägen om du egentligen ville ha ett förutsägbart liv där den största belöningen går att köpa för pengar. Kanske är det spänningen i att inget projekt är det andra likt som lockar dig, eller belöningen att dina kreativa idéer faktiskt resulterar i konkreta texter eller produkter.
Den spänningen kostar mod. Mod inför det ovissa, mod att bli synad i sömmarna av kritiker, mod att gå din egen väg och följa ditt hjärta.
4. Ödmjukhet
Du kan kontrollera din insats – hur mycket jobb du lägger ner i ditt projekt – men inte resultatet. Även om ditt fokus fastnar på den avlägsna drömmen får du inte låta ditt ego styra vad du skapar.
Varje gång du sätter dig med din text måste du gå tillbaka till att vara en ödmjuk nybörjare. Du kan ta med dig dina vanor, erfarenheter, ritualer och rutiner, men prestigen måste du lämna utanför. Annars finns risken att du skapar för att imponera och få bekräftelse och bara gör sånt som fungerat tidigare.
Din uppgift är att knyta an till andra genom det du skapar. Det kräver att du är närvarande med hela ditt hjärta och själ, oavsett hur framgångsrik du blivit. Påminn dig själv att du är privilegierad som får göra det du älskar.
5. Fokus
För en kreativ själ är det vanligt att ha många intressen, vilket såklart ger dig ny energi och inspiration. Men om du vill få en gräsfläck att glöda behöver du fokusera med förstoringsglaset.
Se över dina intressen och fråga dig vilka av dem som hjälper dig att nå ditt mål. Du behöver inte sluta virka, kolla dokumentärer, baka eller läsa bloggar för alltid, men testa vad som händer om du pausar dina hobbies i tre månader för att prioritera din dröm.
6. Kärlek till arbete
Om din största motivation till att skriva en bok är kändisskap, uppmärksamhet och bekräftelse kommer du att bli besviken. Releasefester, författarsamtal, eventuella poddintervjuer – ja till och med instagramposterna – utgör bara en bråkdel av en författares liv.
Den största delen av jobbet sker bakom rampljuset och det jobbet är i princip oändligt. Du måste inte älska att skriva för att kunna ge ut en bok, du behöver bara kunna kavla upp ärmarna och göra det ändå för att få berätta din story. Men om dina ord så bara påverkar en person kommer det att vara värt det.
Läs fler tips på hur du förverkligar dina skrivdrömmar med hjälp av personlig utveckling under Nå skrivdrömmen.
Med inspiration från den här artikeln.