fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Hur du sabbar eller når dina mål med fixed eller growth mindset

Det du säger till dig själv blir sanningar som antingen hindrar dig från att förändras, eller får dina färdigheter att blomma. Har du ett fixed eller growth mindset och hur kan du ändra storyn du berättar om dig själv?

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

Vad är fixed och growth mindset?

Den med ett statiskt eller fixed mindset tror att förmågor, intelligens och talanger är ett resultat av gener, att personlighetsdrag är lika medfödda som en ögonfärg. Därför blir misslyckanden ett kvitto på att personen saknar talang – ett ”vad var det jag sa”. 

Med ett dynamiskt eller growth mindset vet du att du kan utveckla dina talanger och förmågor om du bara jobbar hårt. Du kanske inte blir OS-atlet eller knäcker gåtan om mörk materia, men med utbildning, övning och uthållighet kan du förbättra dina förmågor på samma sätt som du tränar upp en muskel. När du provar något nytt och misslyckas ser du det istället som en chans att lära dig och utvecklas.

Teorin om fixed och growth mindset skapades av Carol Dweck, som är professor i psykologi vid Stanford University och har forskat om motivation.

Maximera din potential med ett growth mindset

När du säger att du är en sån som prokrastinerar, saknar naturlig skrivbegåvning eller inte är kreativ nog undviker du visserligen att misslyckas kortsiktigt. Men på lång sikt hindrar den typen av sanningar dig från att utveckla ditt skrivande. 

Väljer du ett growth mindset blir refuseringen av ditt manus eller ”dålig” feedback på en skrivuppgift en anledning att öva mer. Istället för att tänka ”det här är jag inte bra på” och undvika situationer där du känner dig misslyckad ser du till att jobba hårdare, skriva oftare och öppna upp för mer feedback.

Ett dynamiskt mindset ger dig störst chans att maximera din potential. Du duckar inte kritik utan lär dig från den. Överkommer utmaningar istället för att undvika dem. Det är därför du som har ett growth mindset inte ser andras framgång som ett hot, utan låter dig inspireras av den.

Hur kan du ändra ett fixed mindset? 

Vid det här laget är du förstås med på att ett fixed mindset hindrar dig från att utvecklas. Tyvärr är det inte så enkelt att bara ändra på det. Extra svårt blir det att välja ett growth/dynamiskt mindset i situationer där vi är nybörjare. Det vanligaste misstaget då är att sätta upp ett gigantiskt mål, som att skriva en bästsäljande roman från scratch under november eller få sitt manus antaget på första försöket. Sedan blir det väldigt svårt att veta hur man börjar. 

Det du behöver göra då är att bryta ner den stora drömmen till en liten vana du kan hålla. En handling du kan committa till lite och ofta. Något som får dig att fokusera på processen och inte resultaten. 

De bästa musikerna, elitidrottarna och skribenterna övar på sitt hantverk varje dag. Så om du vill vara en person som skriver, börja med att skriva varje dag. 

Bygg din skrividentitet varje dag

När du skriver varje dag hänger du dig åt ditt stora mål, en liten, hanterbar bit i taget. Och med din nya dagliga vana kommer självförtroendet – du är en sån som övar på ditt hantverk varje dag. Kanske publicerar du några ord ibland? Du är en person som skriver, en skribent. Skribenter slutar inte bara för att de sovit sämre en natt eller inte ”känner för det”. De skriver sig igenom sitt motstånd. 

Ditt drömprojekt eller drömliv är inget som bara råkar slå in en vacker dag i framtiden. Utan det handlar om att skapa det där drömlivet eller projektet lite i taget. Med ett dynamiskt mindset kan du plötsligt bli vem du vill. Smartare, starkare, mer kreativ eller framgångsrik. 

Du har hört det förr, men kanske ser du det i nytt ljus nu: it’s not the destination, it’s the journey. Fokusera inte på resultatet eller slutprodukten. Du är inte ditt inskickade manus, ditt jobb, din kropp eller prestation. Det är processen som förändrar dig och med dina dagliga handlingar och rutiner kommer resultaten. 

Så gör en plan och committa till den.

Fler artiklar om hur du med personlig utveckling förverkligar dina författardrömmar hittar du under Nå skrivdrömmen.
Läs mer om dynamiskt och statiskt mindset i boken Mindset: Du blir vad du tänker av Carol Dweck.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

16 jan, 2024

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.