fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

90 % av jobbet sista timmen? Parkinsons lag och hur du undviker deadlinestress

Du fick en vecka på dig att bli klar. Ändå sitter du här igen (!) och hamrar över tangenterna med svettblank panna och koffeintickande hjärta minuterna innan deadline. Du råkar vara ett offer för Parkinsons lag och du är långt ifrån ensam. Hur kan du använda din tid smartare?
Parkinson lag – deadlinestressen.

Vad är Parkinsons lag?

I den satiriska boken Parkinson’s Law and other Studies in Administration beskrev Cyril Northcote Parkinson redan 1957 statliga företags och förvaltningars ineffektivitet. Mest känt från Parkinsons lag är utvidgningens lag:

«En arbetsuppgift utvidgar sig så att den fyller den tid som är tillgänglig för att utföra den.» 

Parkinsons lag betyder alltså att om du får en månad att slutföra en uppgift kommer det att ta en månad. Får du en vecka tar det en vecka. Tidsåtgången handlar snarare om din perception om tid, än ett faktiskt antal timmar. 

Men mer tid betyder inte nödvändigtvis bättre resultat. Tar vi oss extra tid lägger vi den tyvärr på att komplicera saker och ting och grottar ner oss i detaljer. Har du bråttom däremot kommer du till pudelns kärna på en gång. Det betyder att du själv kan bestämma hur lång tid du ska lägga på första utkastet. En vecka eller tre månader – tiden du sätter är den du kommer att använda.

Ineffektiva möten och pengar som alltid tar slut?

Även om Parkinsons bok har många år på nacken identifierade han redan då många av de problem vi har idag när det kommer till möten och pengar.

Om möten sa Parkinson:

”Den tid som tillägnas ett ämne på agendan är omvänt proportionellt mot dess betydelse.”

Med andra ord avhandlas de svåra besluten snabbt och utan större invändningar. Men när det kommer till vilket pålägg som ska köpas till jobbfrukosten har plötsligt alla något att säga. Den typen av diskussion fyller utan problem resten av timmen, för mötet tar förstås en timme eftersom det bestämts att det får ta en timme. Känner du igen fenomenet?

Parkinsons insikter kring pengar skulle kunna stoppa många Lyxfällan-fall:

”Kostnader kommer att öka tills de täcker hela inkomsten”.

Visserligen syftade han på företag, men det stämmer in lika bra på privatekonomin. Oavsett om du har en heltidslön eller bara CSN upplever du dig ha lika lite pengar över. Du matchar helt enkelt dina utgifter med inkomsten, och det även om du försöker rädda situationen med lån.

Hur du hinner mer inför deadline med Parkinsons lag

Parkinsons poäng är att tid och pengar aldrig räcker till på grund av hur vi administrerar dem. Så nu när du vet det kan du använda det till din fördel. Nästa gång du sätter upp en deadline för din text, halvera tiden. Märk hur ditt fokus skärps och du får samma jobb gjort på hälften så långt tid.

Kommer Parkinsons lag att hjälpa dig i ditt skrivande? Berätta gärna i det här Instagraminlägget.
Fler produktivitetstips hittar du under Mer tid att skriva.

Bild: Pexels

Catherine Heijl

Catherine Heijl

22 jun, 2020

Skjuter du upp att skriva? Så tar du dig ur prokrastineringsfällorna

Skjuter du upp att skriva? Så tar du dig ur prokrastineringsfällorna

Om du bara hade tid att skriva klart bokmanuset. Så får du äntligen en stund över och ägnar den…inte alls åt att skriva utan sortera apparna i färgordning och läsa varenda inlägg i en konspirationstråd. Alla prokrastinerar vi då och då och anledningen är sällan så enkel som lathet eller dålig disciplin. Läs om hur du tar dig ur de 5 vanligaste prokrastineringsfällorna och börjar skriva.

11 produktivitethacks för skribenter

11 produktivitethacks för skribenter

När du väl har skrapat ihop tillräckligt med skrivtid, gör du det mesta av den? Hemligheten bakom att bli en mer produktiv skribent är att skapa de bästa förutsättningarna inför dina skrivpass. Med dessa 11 tips gör du produktivitet till en knapp du kan slå på när du vill för att skriva tills pennan glöder.

Använd din skrivtid smartare med effektiva Pomodorometoden

Använd din skrivtid smartare med effektiva Pomodorometoden

Räcker tiden inte till? Med Pomodorometoden gör du det mesta av din skrivtid genom att jobba i intervaller med paus emellan. En effektiv metod som ger dig skrivfokus, minskar prestationsångesten och hjälper dig nå dina skrivmål snabbare. Här får du veta mer om hur Pomodorotekniken funkar, hur den hjälper dig som skribent och de bästa Pomodoroapparna.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.