fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Hur många ord är en roman?

När du listat ut handlingen är de vanligaste frågorna när man ska skriva en bok: hur många ord är en roman, hur många sidor bör en bok vara, och hur många tecken är det per sida? Vi reder ut siffrorna en gång för alla, så att du får veta hur lång en novell är jämfört med antal ord i en roman, varför längden har betydelse och vad du kan göra om ditt manus är för långt eller kort.
från idé till bok manus
Hur många ord i en roman

Hur långt ska ett bokmanus vara?

Släng ett öga på din bokhylla. Där finns förmodligen riktiga tegelstenar i samma storlek som Hanya Yanagiharas Ett litet liv på 732 sidor, och små, nätta berättelser som Alessandro Bariccos Silke på 120 sidor. Av det kan vi snabbt konstatera att det inte finns något självklart svar på hur långt ett manus ska vara. Det bästa är såklart att låta innehållet bestämma hur lång din bok blir. Men det kan ändå vara skönt för dig att ha konkret mål att sikta mot. Dessutom ökar det dina chanser att få ditt manus antaget av förlag, eftersom både förlaget och läsaren förväntar sig en viss längd beroende på genre.

Bokmanus – antal ord och tecken

Att jämföra bokmanus i antal sidor blir missvisande, dels på grund av hur mycket längden påverkas av typsnitt och styckeindelning, dels för att vi skriver i A4 och inte i färdiga boksidor (oftast A5). Därför brukar man istället prata om hur många ord en roman är. I tidningsvärlden däremot är det vanligaste att prata om antal tecken.

Antal ord i roman, novell, ungdomsbok och barnbok

Det finns förstås många exempel på böcker som bryter mot standarden inom sin genre, så de här siffrorna är inga regler utan snarare riktlinjer:

 • Roman: 70 000–90 000 ord. Du har säkert läst böcker som är betydligt kortare eller längre, men detta är det vanligaste spannet för den svenska marknaden. På den amerikanska går den undre gränsen snarare vid 40–50 000 ord, vilket är förklaringen till att målet på den årliga november-skrivutmaningen NaNoWriMos är just 50 000 ord.
 • Novell: 2 000–7 500 ord. Men vissa noveller kan få vara längre. Deltar du i en novelltävling brukar arrangören bestämma hur många ord novellen ska vara – kolla det innan du börjar skriva.
 • Krönika: 3 000 tecken.
 • Deckare: 40 000–100 000 ord. Spannet bland deckare är stort, men sikta på 80 000 ord. 
 • Chick-lit: 40 000–100 000 ord. Samma sak här, spannet varierar så sikta på 80 000 ord.
 • Fantasy: Upp till 115 000 ord.
 • Ungdomsbok från 12 år: 20 000–25 000 ord.
 • Kapitelbok: 5 000–25 000 ord. Här behöver du fundera på om du riktar dig till barn som precis har knäckt läskoden, eller till barn som kommit en bit i sitt läsande, och sedan anpassa längden därefter. 
 • Barnbok 5–9 år: 3 000–5 000 ord. Eller 12 uppslag. Bilderna eller illustrationerna är dock det viktigaste.
 • Bilderbok för barn upp till 8 år: 1 000 ord. Samma här, bilderna är viktigast.
 • Fackbok: Det varierar väldigt mycket inom facklitteraturen, men vanligtvis ligger böckerna på mellan 50 000 och 100 000 ord.
hur många ord per sida

Varför spelar längden roll?

Skriver du en genreroman, som till exempel en deckare eller chick-lit är det smartast att ligga inom normalspannet för genren, eftersom det är vad både förlagen och läsarna förväntar sig. Dessutom ger riktlinjen dig en känsla för om du svävat ut för mycket någonstans, eller om din berättelse snarare blivit en kompakt förklaring som behöver luftas upp med gestaltning.

Ett manus i det undre spannet kan bli svårplacerat – är det verkligen en roman, eller är det en novell eller ungdomsbok? Å andra sidan ökar tryck- och översättningskostnader om manuset är jättelångt. Det kan få ett förlag att dra öronen åt sig, särskilt om du är debutant eftersom förlaget då inte vet om de kan räkna hem de utökade kostnaderna.

Vad ska du då göra om ditt manus är för kort eller för långt?

Min roman är för kort!

Är din roman kortare än 70 000 ord men tickar av alla delar i den dramaturgiska kurvan behöver du förmodligen jobba mer med gestaltningen. Det ämnet kräver en egen artikel, men kortfattat handlar gestaltning om att engagera läsaren i berättelsen genom att inte bara återge händelser som om det vore en nyhetsnotis, utan måla upp bilder med hjälp av dialog, sinnen, miljö, och karaktärernas uttryck, tankar, känslor och kroppsspråk.

Min roman är för lång!

Om din roman överskrider 110 000 ord och inte tillhör sci-fi-, fantasy- eller episka sago-genren är det läge att kill your darlings. Känns det helt omöjligt kan du ta hjälp av testläsare eller en lektör för att få veta vilka passager som inte för berättelsen framåt och därför behöver strykas.

Är ditt manus så långt som 200 000 ord kan du göra om det till två böcker. Men då gäller det att hitta ett lämpligt ställe där del ett kan sluta och del två ta vid. Tyvärr finns det en risk att del två aldrig blir utgiven om första delen skulle sälja dåligt.

Vill du trimma ner din berättelse på egen hand finns det några smarta knep att ta till:

 1. Stryk passager som inte påverkar slutet.
  Det kan vara en karaktär som inte är nödvändig (spara hen till nästa bok eller en novell!), en bihandling som inte driver berättelsen framåt eller en alltför lång miljöbeskrivning som stannar upp texten.

 2. Trimma varje mening på överflödiga ord.
  Vi menar väl när vi berättar detaljerat, men risken är att vi inte lämnar något åt fantasin utan skriver läsaren på näsan. När du ändå jagar ord att stryka – detoxa även din text på adjektiv och adverb.

 3. Stryk en passage som påverkar slutet.
  Ibland måste man, även om det betyder att du också behöver omarbeta slutet.
Hur många ord i en roman

Längd på kapitel

När det kommer till kapitel finns inte heller här några strikta regler för hur långa de får vara. Huvudsaken är att de driver historien framåt. Men ett tips är att kika på kapitlens längd i andra böcker i din genre. En annan sak att tänka på är att kapitlen ofta blir kortare mot slutet av boken eftersom det skruvar upp tempot i berättelsen.

Hur lång får en mening vara?

Det finns ingen begränsning för hur lång en mening får vara, men långa meningar blir ofta svårlästa. Över 26 ord brukar betraktas som en lång mening. Att bara skriva korta meningar gör dock texten hackig, så det bästa är att variera dig så att texten får ett flyt.

Boksida – antal tecken, ord och sidor

Att säga hur många tecken eller ord det ryms på en sida är inte helt lätt eftersom det hänger mycket på typografin. Dessutom gör det stor skillnad om en sida innehåller dialog eller beskrivningar, är styckeindelad med blankrader, har underrubriker eller bilder. Men för en fullskriven sida i en genomsnittlig vuxenroman kan du utgå från detta:

 • 1 700 tecken
 • 280 ord
 • 30 rader
 • 55 tecken per rad

Hur många sidor blir din bok?

Med riktlinjerna ovan blir en roman på 70 000 ord 250 boksidor. Ett annat förenklat sätt att räkna ut hur många boksidor ditt manus blir är att ta antalet A4 gånger 2,5. Eller så kan du använda Vulkans verktyg för att räkna ut hur många boksidor olika antal ord blir.

Hur många ord är en A4?

En vanlig A4 motsvarar ungefär 2,5 boksidor och rymmer cirka:

 • 500 ord.
 • 4 500 tecken. 
 • 60 rader.

1000 ord – hur många sidor?

En vanlig A4 rymmer alltså cirka 500 ord, så hur många A4 blir då 1 000 ord, 1 500 ord eller 2 000 ord? Självklart påverkas även det här av hur långa eller korta orden är och, återigen, typografin. Om vi utgår från klassikern Times New Roman 12 punkter med radavstånd 1,5 kan du se det här som riktlinjer:

 • 1 000 ord = 1,5–2 A4
 • 1 500 ord = 2,5 –3 A4
 • 2 000 ord = 3–4 A4
Roman antal ord

Räkna ord i bokmanus – Word, Pages eller Scrivener

Nog snackat om antal ord – hur får man ens fram den siffran?

Räkna ord i Word

För att veta hur många ord du har skrivit i Word tittar du till vänster i statusfältet längst ner. 

Räkna ord i Pages

I Pages går du in på Innehåll i menyn och väljer Visa antal ord, så får du upp en ruta längst ner i dokumentet. 

Räkna ord i Scrivener

I Scrivener ser du antal ord längst ner i statusfältet när du är inne i en scen. Vill du se antal ord för hela manuset går du in i Manuscript-mappen, väljer att visa underdokumenten som skriftställningar (via menyn eller till höger uppe i fönstret) och ser sedan den totala ordmängden i statusfältet.

Fick du det svaret du var ute efter? Berätta gärna i det här Instagraminlägget.
Fler artiklar som tar dig genom skrivprocessen hittar du under Från idé till bok.

Tack till Rebecka för research!

Catherine Heijl

Catherine Heijl

12 jan, 2021

Dramaturgi – så bygger du spänning med dramaturgiska modellen

Dramaturgi – så bygger du spänning med dramaturgiska modellen

Är din berättelse tillräckligt fängslande för att behålla läsaren till slutet? Om inte behöver du se över dramaturgin, hur du strukturerar berättelsen på bästa sätt. För att göra det kan du följa den dramaturgiska kurvan eller valen – en mall som hjälper dig bygga spänning från första sidorna. I den här guiden går vi igenom dramaturgi och ett exempel på den dramaturgiska modellen.

Därför behöver även ditt manus testläsare och så hittar du dem

Därför behöver även ditt manus testläsare och så hittar du dem

Måste man ha testläsare, kan man inte bara redigera sitt allra noggrannaste och skicka bokmanuset direkt till förlag? Testläsningen är din texts första möte med läsare – tack vare den får du veta hur ditt manus uppfattas, om karaktärerna och dialogerna känns trovärdiga och vilka luckor du måste täppa till. Typiskt bra grejer att veta tidigt i skrivprocessen, innan du börjar finlira eller färdigställa inför inskick. Men hur hittar man sina testläsare och vilka frågor borde du ställa?

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.