fbpx

Adjektivsjuka – därför ska du detoxa texten på adjektiv och adverb

Adjektiv och adverb ska du snåla med, det har du säkert läst eller hört på någon skrivkurs. Om inte: adjektivsjukan kallas det när skribenten strösslar med adjektiv för att beskriva en karaktär eller miljö. Vad är det då för fel på adjektiv, hur botar du adjektivsjukan och vad är ens ett adverb?
adjektivsjuka – bokhylla glyptoteket

Vad är adjektiv och adverb nu igen?

Vi ska snart gå in på adjektivsjuka, men först en uppfräschning av ordklasserna adjektiv och adverb:

ADJEKTIV beskriver egenskaper som turkos, smidig och optimistisk.
Kanske minns du adjektiven från ramsan om ordklasser?

Adjektiven sen oss lär hurdana tingen är:
glada, snälla, rara så som vi ska vara.

ADVERB beskriver hur, var, när, hur ofta, till vilken grad eller varför något händer, eller skribentens attityd till det:

 • hur: lugnt, sakta, snabbt, noggrant
 • var: utanför, där, hemma, utomlands, överallt
 • när: nu, sedan, snart
 • hur ofta: alltid, aldrig, ofta
 • grad: ganska, mycket, lagom
 • varför: därför
 • attityd: gärna, tyvärr, kanske

Adverb definierar alltså betydelsen av andra ord och fungerar som bestämningar till:

 • verb (hon springer snabbt)
 • adjektiv (hon springer ganska snabbt)
 • andra adverb (han sjunger verkligen vackert)
 • hela meningar (hon kommer kanske på bröllopet)

Adverben används lätt för rum, tid och sätt.

4 anledningar att bota din adjektivsjuka

Tanken är god – du vill måla upp bilden för läsaren. Det känns som att adjektiven och adverben ger substantiven och verben liv och därför garderar du dig med några extra. Vädret blir varmt, kvavt och fuktigt och huvudkaraktären skriker argt. Jaha, får man inte skriva som man vill? Jo, men när du överanvänder adjektiv och adverb skapar du fyra problem för läsaren:

1. Adjektivsjuka gör beskrivningen vagare

Ju fler adjektiv och adverb du bygger upp med, desto vagare blir de substantiv och verb du beskriver. Ungefär som att du vill framhäva ögonen med en tunn eyeliner men kladdar på mer och mer. Till slut ser man inte något annat än pandainramningen.

2. Du skriver läsaren på näsan

När du strösslar med adjektiv och adverb lämnar du inte något till läsarens fantasi. Du verkar inte ens tro att läsaren har någon fantasi. Alls.

3. Du skickar läsaren åt tre håll. Samtidigt.

Det verkar höra till sjukdomsbilden att adjektiven kommer i sällskap om tre, vilket stökar till det för läsaren. Hen kommer inte kunna hålla flera bilder i huvudet samtidigt, och hur ska man veta vilket adjektiv du tycker är viktigast?

4. Adjektivsjuka medför ofta klyschor

De flesta som överanvänder adjektiv och adverb tenderar att använda de vanligaste. Du vet, de där du redan hört tusen gånger. Tyvärr fastnar sällan klyschbeskrivningar och ditt försök att göra bilden tydligare för läsaren får alltså motsatt effekt.

adjektivsjuka – bild kaffe glyptoteket

Hur du botar din adjektivsjuka – 6 exempel

Det finns två sätt att bota adjektivsjuka: bli bättre på gestaltning eller skärpa substantiven och verben.

Gestaltning

Lyckas du med gestaltningen, det vill säga att du visar läsaren det du vill berätta, hamnar du inte i den här sitsen igen. Gestaltning är dock inget man betar av på ett stycke, så vi tar det i en egen artikel. 

Skärp dina substantiv och verb

Här kommer några exempel på hur du kan ersätta dina adjektiv och adverb med beskrivande verb och skarpare substantiv.

Han var en snäll, omtänksam, godhjärtad man. 
Han var ett helgon.
Helgon säger samma sak i ett substantiv istället för tre adjektiv.

Hon sprang snabbt och flängigt.
Hon rusade.
Samma sak här, du byter in två adverb mot ett beskrivande verb. Ibland är det skitjobbigt att hitta det där precisa verbet. Nöj dig då med “snabbt och flängigt” i första utkastet för att inte tappa momentum. Sedan går du tillbaka och vänder ut-och-in på skallen tills du hittat rätt ersättningsord.

”Jag mår bra”, utbrast hon glatt.
”Jag mår bra”, sa hon.
Bort med adverbet glatt och undvik att spetsa till anföringssatsen (utbrast hon), för då finns risk att du inte kan sluta. Bläddra i något de stora författarna skrivit så inser du att det bara behövs två anföringssatser: sa/säger och frågar/frågade. Men ingen kommer lägga märke till dem? Nej, exakt.

”Jag hatar dig!” skrek hon argt.
”Jag hatar dig!” 
Lita på att läsaren förstår att repliken ”Jag hatar dig!” framförs med ilska och att utropstecknet markerar att hon skriker.

Det var gassande sol, och den tryckande värmen var både fuktig och kvav.
Det kändes som att vara invirad  i plastfolie.
Gassande, tryckande, fuktig, kvav – vad ska läsaren lägga på minnet? Skapa en liknelse istället.

Han var lång och storväxt.
Han var byggd som en björn.
Samma sak här, bilden av en björn säger lång och storväxt, fast med ett ord.

Nu när du vet allt det här är det bara att gå tillbaka till ditt utkast och köra en Marie Kondo på adjektiven och adverben.

Berätta gärna vad du tycker om tipsen i det här Instagraminlägget.
Fler tips för redigeringen av ditt manus hittar du i kategorin Från idé till bok.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

3 sep, 2020

Därför behöver även ditt manus testläsare och så hittar du dem

Därför behöver även ditt manus testläsare och så hittar du dem

Måste man ha testläsare, kan man inte bara redigera sitt allra noggrannaste och skicka bokmanuset direkt till förlag? Testläsningen är din texts första möte med läsare – tack vare den får du veta hur ditt manus uppfattas, om karaktärerna och dialogerna känns trovärdiga och vilka luckor du måste täppa till. Typiskt bra grejer att veta tidigt i skrivprocessen, innan du börjar finlira eller färdigställa inför inskick. Men hur hittar man sina testläsare och vilka frågor borde du ställa?

Hur många ord är en roman?

Hur många ord är en roman?

När du listat ut handlingen är de vanligaste frågorna när man ska skriva en bok: hur många ord är en roman, hur många sidor bör en bok vara? och hur många tecken är det per sida? Vi reder ut siffrorna en gång för alla, så att du får veta hur lång en novell är jämfört med antal ord i en roman, varför längden har betydelse och vad du kan göra om ditt manus är för långt eller kort.

Så väljer du mellan talstreck eller citattecken i dialog

Så väljer du mellan talstreck eller citattecken i dialog

Som om det inte vore en utmaning nog att skriva en bra dialog måste du även bestämma om den ska skrivas med talstreck eller citationstecken. Valet av anföringstecken är nämligen helt upp till dig – inget av dem är mer rätt. Här får du veta för- och nackdelarna med talstreck och citattecken, hur du skriver rätt anföringstecken på tangentbordet och var tusan det där kommat ska sitta.

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppigt, digitalt skrivhäng och present på posten

198 KR
79 KR

Som Skrivstreakbästis får du medlemskap i FB-grupp med daglig skrivpepp från Wrinspo & Kafferatur och chans att lära känna andra skrivsjälar – kanske hittar du en blivande testläsare här?

Du får även 5 skrivövningar för att kicka igång ditt skrivflow och 3 skrivtrackers till Instagram Stories. Dessutom: present på posten med en tryckt Skrivtracker i snygg design, och två klistermärken (Skrivstreak & Wrinspo) att piffa till blocket eller datorn med.

Priset är en engångssumma och rabatten gäller t.o.m. den 2 maj.