fbpx
Wrinspo logotyp



Hem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Dags för lektör? Stor guide & lista för att hitta bra lektörer

Det första steget i redigeringsprocessen är att be testläsare ge feedback på ditt råmanus. Efter redigering är det sedan dags för nästa steg: att ta professionell hjälp av en lektör. Tack vare feedbacken och råden i ett lektörsutlåtande ökar dina chanser att få ditt manus antaget.
från idé till bok redigering
lektör – stor guide

Vad gör en lektör?

En lektör är en professionell läsare du anlitar för att få djupgående feedback och råd kring hur du kan förbättra ditt manus för att öka dina chanser att få det antaget.

Det finns i dagsläget ingen utbildning på högskolenivå för att bli lektör och det är inte heller en skyddad yrkestitel som kräver legitimation. Många menar att branschen är självsanerande – utan nöjda kunder är det svårt att hitta nya. Många lektörer har dock gått utbildning för att bli diplomerad lektör och har pluggat relevanta högskolekurser inom textbearbetning och textanalys eller har erfarenhet från närliggande områden som redaktör, författare, korrekturläsare, skrivcoach eller betaläsare.

Lektörer kan också jobba åt bokförlag och är då rådgivande i om ett manus håller för utgivning. I den här guiden pratar vi dock om att anlita en lektör som (aspirerande) författare.

Vad är skillnaden mellan en lektör, testläsare, redaktör och korrekturläsare?

Testläsare är vanligtvis någon du känner som läser första utkastet av ditt manus gratis och ger dig feedback utifrån en vanlig läsares ögon.

En lektör anlitar man oftast senare i processen, när du redigerat manuset så pass att du inte längre kan förbättra det på egen hand. Lektören läser manuset med en betydligt mer noggrann blick än en vanlig läsare. I lektörsutlåtandet får du ingående råd och feedback på hur du kan förbättra dramaturgin (den röda tråden), berättarteknik, perspektiv, karaktärer och miljö. Lektören ger dig råd, men går inte in och stryker i din text – det jobbet ligger på dig.

Redaktören kommer in ännu senare i processen, oftast efter att ditt manus blivit antaget av förlag, även om du förstås också kan ta redaktörshjälp innan du skickar in det. Redaktören tittar både till helheten i manusets, men tar också fram rödpennan och går djupare ner i detaljerna, stryker, skriver om och ger exempel.

Korrekturläsningen är det sista steget innan boken går till tryck och korrekturläsaren letar då efter minsta lilla fel: stavfel, grammatiska fel och korrekturmissar.

Så här brukar redigeringsprocessen från utkast till utgivning se ut:

  1. Testläsare + redigering
  2. Lektör + redigering
  3. Ev. manusutvecklare eller skrivcoach + redigering
  4. Inskick till förlag
  5. Redaktör + redigering
  6. Korr
  7. Sättning

Att anlita en lektör

Eftersom det kostar en slant att anlita en lektör är det smart att be om ett lektörsutlåtande när ditt manus är så pass bearbetat att du inte kommer vidare med det.

Checklista innan du skickar manuset till lektör

  • Har du redigerat manuset minst en gång (och tagit hjälp av testläsare)?
  • Har manuset en röd tråd?
  • Är karaktärerna välutvecklade?
  • Rensa onödiga småord (t.ex. ju, lite, liksom kanske).
  • Korrläs.
  • Har du några frågor till lektören?

Kan du inte checka av de här punkterna är det mer värdefullt att du först ber testläsare om återkoppling och sedan göra jobbet med att redigera manuset grundligt.

Lektörsläsning pågår

När du väl anlitar en lektör kommer hen att läsa igenom ditt manus och återkoppla inom avtalad tid, vanligen 4–8 veckor. Sedan ger hen dig ett lektörsutlåtande, vanligtvis ett skriftligt. Vad som ingår i det varierar från lektör till lektör, men räkna med att få återkoppling på vad som fungerar, vad som behöver fördjupas och vad som behöver förbättras innan du skickar manuset till förlag.

Efter att du fått ett lektörsutlåtande

Du väljer själv vilken feedback du tar med dig från lektörsutlåtandet. Ibland kan det förstås vara en fråga om tycke och smak, men kom ihåg att lektören vill manusets bästa, så var mottaglig nog att överväga alla råd du får. Vill du bara få beröm är det enklare att låta din mamma eller partner läsa 🙂 När du sedan redigerat manuset utifrån återkopplingen kan du välja att skicka in det till förlag, eller be om ett nytt lektörsutlåtande – antingen av samma person eller en ny. Då kommer lektören gå ner ännu mer på detaljnivå i sin feedback.

Hitta och välja lektör

Det finns flera sätt att hitta lektörer:

  • Googla.
  • Sök på Instagram & Facebook.
  • Fråga författarvänner efter rekommendationer.
  • Se listan nedan.
  • Använd en förmedling av lektörstjänster.

Det viktigaste innan du bestämmer dig är att du gör research. Jobbar lektören med din genre? Hur ser hens arbetssätt ut? Vad har hen fått för kundomdömen och vilka manus har hen jobbat med tidigare?

Känner du dig osäker på om lektören är rätt för just ditt manus kan du ofta be hen att läsa några sidor ur din bok och skriva ett kortare utlåtande till en lägre kostnad.

Lektör – pris för ett lektörsutlåtande

Hur mycket kostar det då att anlita en lektör för att gå igenom ditt manus? Arvodet för en lektör varierar mycket och beror på arbetssättet, hur långt du har kommit med ditt manus, hur omfattande lektörsutlåtandet är och längden på ditt manus. Oftast betalar du en fast startavgift och sedan tillkommer ett pris per ord.

Om vi tar ett manus på 70 000 ord som exempel ligger ett mindre lektörsutlåtande ofta runt 5 000–7 000 kronor (ink moms), medan ett mer ingående kan kosta 12 000–18 000 kronor (ink moms). Det kan låta mycket, men lektörerna måste såklart ta betalt för sin arbetstid på samma sätt som en PT eller frisör. Så istället för att bara jämföra priset – titta på vad du får.

Lista: bra lektörer att anlita

Vill du stå med i listan? Mejla hej@wrinspo.se ♥️

Amanda Ritterfeldt

Diplomerad manusutvecklande lektör som gärna läser hela eller delar av historiska romaner, biografier, självbiografier, deckare samt feelgood men tar sig entusiastiskt an även andra genrer. Erbjuder lektörsutlåtande och analyser av synopsis och första kapitel.

Sajt: amandaritterfeldt.com
Mejl: amanda.ritterfeldt@gmail.com

Angela

Diplomerad lektör och manusutvecklare som läser de flesta genrer. Visar i lektörsutlåtandet var ditt manus behöver polering för att glänsa. Ställer frågor, ger ärlig kritik och ger förslag där ditt manus är svagare. Är din egen PT för manus, peppar och hjälper dig framåt.

Sajt: manuscoach.se
Mail: info@manuscoach.se
Insta: manuscoach
Facebook: Manuscoach

Ann Gewecke

Lektör, manusutvecklare och skrivcoach som ger dig ärlig, positiv och konstruktiv kritik med konkret handlingsplan. Läser skönlitterära manus i de flesta genrer samt manus för sakprosa och bilderböcker. Erbjuder även lektörssamtal och skrivarkurser.

Sajt: gewecke.se
Facebook: AnnGeweckeManusutvecklare
Mejl: ann@gewecke.se

Caroline Svensk, Bokstund

Jobbar med alla skönlitterära genrer för alla åldrar, och har specialkompetens inom barn- och ungdomslitteratur samt fantastik.

Sajt:  bokstund.se
Instagram: @bokstund
Mejl: bokstund@gmail.com

Elisabeth Croneborg, Kreakalma

Dramaturg, skrivpedagog, redaktör, lektör. Jobbar med prosa, mestadels fiktion och biografi, men i vissa fall också sakprosa; dramatik – film-tv- och pjäsmanus. Har ett särskilt upplägg för lektörsutlåtande: Skriver ett lite kortare utlåtande än de flesta och erbjuder muntlig handledning som en del i erbjudandet.

Sajt: kreakalma.se
Mejl: elisabeth@kreakalma.se

Emma N. Simu, Manusbygget

Lektör, redaktör, skrivcoach och sättare med förlagserfarenhet. Universitetsmeriter inom litteraturvetenskap, kreativt skrivande, berättarteknik, digitala medier och kommunikation.

Sajt: manusbygget.se
Instagram: @manusbygget
Facebook: Manusbygget
Mejl: emma.simu@manusbygget.se

Erica Eklund

Diplomerad lektör, redaktör och författarcoach med en bakgrund som språklärare på gymnasiet. Läser alla skönlitterära genrer men lämnar barnlitteratur, poesi och fantasy till mina kollegor som kan det bättre. I min medlemstjänst VÅGA skriva arbetar jag med författare som vill ha kontinuerlig coaching under skrivprocessen.


Sajt: ericaeklund.se
Instagram: @ericaeklund_
Mejl: ericaeklund@manuskonsult.se

Gith Thedvall

Diplomerad lektör och skrivcoach som läser de flesta genrer. Gärna spänningsromaner, feelgood och biografier men även böcker för barn och unga. Står alltid på författarens sida med målet att texten ska nå högsta möjliga kvalitet inför utgivning eller publicering.

Sajt: giththedvall.se
Instagram: @lektor_giththedvall/
Facebook: lektorgiththedvall
Mejl: info@giththedvall.se

Helena Andréasson, Helena A – Skrivcoach

Lektör och manusutvecklare som hjälper dig att komma igång och få ihop din roman. Tar emot manus för vuxna, unga vuxna, tonår och barn från 9 år samt biografier och memoarer.

Sajt: helenaaskrivcoach.com
Instagram: @helenaaskrivcoach
Facebook: helenaaskrivcoach
Mejl: info@helenaaskrivcoach.com

Helena Bengtsson, Din text

Lektör, skrivcoach och författare med litteraturexamen som hjälper dig att lyckas oavsett om det är en roman-, självbiografi- eller faktaboksidé. Jobbar med följande områden inom faktaboksgenren: journalistik, religion, samhälle, feminism, filosofi, psykologi, beroende, litteratur, film och konst.

Sajt:  itspossible.se
Blogg: artstruck.blogg.se
Instagram: dintextskrivcoach
Facebook: Din text lektör
Mejl: hellabengtsson@gmail.com

Hélène Tolstoy

Lektör och manusutvecklare som med konstruktiv kritik, nyfikna frågor och varsam hand inspirerar dig att vässa ditt manus. Lektörsläser de flesta skönlitterära genrer.

Sajt: tolstoysforfattartjanst.se
Mejl: helene.tolstoy@gmail.com

Henrik Widell, Bliutgiven.nu

Utgiven författare som också jobbar som lektör. Läser alla genrer förutom barnböcker och poesi. Erbjuder lektörsutlåtanden, analys av första kapitlet och distanskurser.

Sajt: bliutgiven.nu
Mejl: bliutgiven@gmail.com

Ida Pettersson, Pionen publishing

Erbjuder tjänster som lektör, redaktör, korrekturläsare samt skrivcoach, både till författare och förlag.

Sajt: pionenpublishing.se
Instagram: @pionenpublishing
Mejl: ida@pionenpublishing.se

Jenny Andersson, Leontine Manusbyrå

Lektör, förlagsredaktör, skrivcoach 

Sajt: manusbyran.se , profil hos Litterära konsulter 
Instagram: @manusbyran
Mejl:  jenny@manusbyran.se

Jenny Unga, Det skrivna ordet

NLP coach – Utvecklas tillsammans med din text och upptäck skillnaden som gör skillnaden.

Sajt: detskrivnaordet.se
Instagram: @detskrivnaordet
Mejl: jenny@detskrivnaordet.se

Julie B. Gudmundsson, Julie Comms

Lektör och textredigerare som även erbjuder textsamtal. Fil.dr i amerikansk litteratur med över 11 års erfarenhet av att studera, skriva och ge feedback på text. Har en bakgrund inom bokförlagsbranschen och är van att ge konkreta och tydlig konstruktiv kritik. Läser manus i de flesta genrer, men är speciellt duktig på spänning, deckare, feel good och ungdomslitteratur.

Sajt: juliecomms.wordpress.com
Mejl: julie.blomberg@gmail.com

Lina Ingemarsdotter, Inunder eken

Diplomerad lektör som erbjuder lektörsläsning av de flesta genrer och även skrivhandledning och skrivkurser.

Sajt: inundereken.se
Instagram: @Inundereken
Facebook: Inunder eken
Mejl: info@inundereken.se

Liv Wentzel

Lektör, korrekturläsare och författare med mångårig journalisterfarenhet. Arbetar med skönlitterära texter och har specialkompetens inom historiska texter och ungdomslitteratur.

Mejl: Wentzel.liv@gmail.com

Maijkentext, Maria Härdner

Diplomerad lektör och manusutvecklare som främst läser romaner, feelgood, unga vuxna, spänning samt facklitteratur inom mat och dryck. Läser allt från förstakapitel till hela manus med lektörsutlåtande. Arbetar även med skrivcoachning och korrektur.

Sajt: maijkentext.se
Instagram: @maijkentext
Mejl: maria.hardner@maijkenco.se

Manushjälpen

Erfarna lektörer som hjälper dig göra din berättelse starkare. Du får ärlig, positiv och konstruktiv kritik som förhoppningsvis lyfter både dig och din text.

Sajt: manushjalpen.se
Mejl: info@manushjalpen.se

Maria M. Berglund, Litteraturbyrån

Fil. dr. i litteraturvetenskap och diplomerad lektör, redaktör och manusutvecklare.
Läser skönlitterära manus i de flesta genrer, även texter med mer litterära ambitioner, experimentell form, blandgenrer, prosalyrik, diktsamlingar och dramatik. Men läser också mer än gärna populärlitterära manus (exempelvis spänning, feelgood, historiska romaner), barn- och ungdomslitteratur, och manus med inslag av humor.

Sajt: litteraturbyran.se
Instagram: @litteraturbyran.se
Mejl: maria@litteraturbyran.se

Marita Brännvall

Lektör, Redaktör, Skrivcoach – läser främst skönlitteratur (ej poesi).

Sajt: maritabrannvall.com
Instagram: @maritabrannvall
Facebook: maritabrannvall
Mejl: skrivcoach@maritabrannvall.com

Midgårdsormen lektörstjänst, Jenny Hansson

Författare, lektör och skrivcoach och lektörsläser skönlitteratur inom de flesta genrer. Läser dock inte självbiografier utan skönlitterära inslag, facklitteratur, poesi eller barnböcker (YA-böcker går dock bra). Du väljer hur utförligt omdöme du vill ha och jag rekommenderar ibland skrivcoachning före ett lektörsutlåtande. Är ärlig, tydlig och rak i responsen som alltid är konstruktiv.

Sajt:

Sajt: midgardsormen.nu
Insta: @jennyviolahansson
FB: Midgårdsormen lektörstjänst
Mejl: jenny.hansson@midgardsormen.nu

Mikaela Skantz

Diplomerad lektör och skrivcoach/författarcoach som har arbetat i flera år på bokförlag. Läser gärna skönlitteratur och facklitteratur, men lämnar poesi, skräck och barnböcker till duktiga kollegor.

Sajt: mikaelaskantz.se
Instagram: @mikaelaskantz_skrivcoach
Mejl: info@mikaelaskantz.se

Sofie Axelzon

Rak, ärlig, noggrann och engagerad lektör som ger en utförlig respons. Jobbar helst med feelgood, historiska romaner och spänning. Är också författare.

Sajt: saxord.se
Insta: @saxord
Mejl: sofie@saxord.se

Sofie Spaanheden, bokfiii 

Manushjälp/lektörsutlåtande, motiverande samtal och copywriter. 

Sajt: bokfiii.se
Instagram: @bokfiii
Mejl: Bokfiii@outlook.com

Stina Jonsson

Genrer som jag gillar lite extra är bilderböcker, kapitelböcker för barn och feelgood-romaner.

Sajt: lektör.nu
Mejl: info@stinajonsson.se

Textologerna – Selma Yousif Mesbah & Emma Gustafsson

Textologerna består av Emma och Selma, två välutbildade och erfarna textspecialister som erbjuder skrivhandledning och lektörsläsning med fokus på litterär kvalitet, helhetskänsla, intrig och story. Möjligheten finns att få två par ögon på din text, där våra olika ingångar kombineras till en helgjuten respons som för dig vidare i skrivprocessen.

Sajt: textologerna.se
Instagram: @textologerna
Mail: textologerna@gmail.com

Victoria Hellberg, Kafferatur

Fantasy och romance/feelgood.

Sajt: kafferatur.se
Instagram: @kafferatur
Mejl: kafferatur@gmail.com

Ylva Carlsdotter 

Gör lektörsläsningar till de som skriver för barn och ungdomar. Har arbetat som skrivlärare på Skrivarakademin i Stockholm i över tio år och skrivit en handbok i ämnet (Så skriver du för unga) som bl.a. används som kurslitteratur på de universitet och högskolor som har kreativt skrivande för barn och unga.

Sajt: ylvacarlsdotter.se
Mejl: info@ylvacarlsdotter.se

Mer läsning om feedback på manus

Därför behöver även ditt manus testläsare och så hittar du dem.
39 frågor att ställa till testläsare.

Tack till Rebecka för research!

Catherine Heijl

Catherine Heijl

31 aug, 2021

Dramaturgi – så bygger du spänning med dramaturgiska modellen

Dramaturgi – så bygger du spänning med dramaturgiska modellen

Är din berättelse tillräckligt fängslande för att behålla läsaren till slutet? Om inte behöver du se över dramaturgin, hur du strukturerar berättelsen på bästa sätt. För att göra det kan du följa den dramaturgiska kurvan eller valen – en mall som hjälper dig bygga spänning från första sidorna. I den här guiden går vi igenom dramaturgi och ett exempel på den dramaturgiska modellen.

Därför behöver även ditt manus testläsare och så hittar du dem

Därför behöver även ditt manus testläsare och så hittar du dem

Måste man ha testläsare, kan man inte bara redigera sitt allra noggrannaste och skicka bokmanuset direkt till förlag? Testläsningen är din texts första möte med läsare – tack vare den får du veta hur ditt manus uppfattas, om karaktärerna och dialogerna känns trovärdiga och vilka luckor du måste täppa till. Typiskt bra grejer att veta tidigt i skrivprocessen, innan du börjar finlira eller färdigställa inför inskick. Men hur hittar man sina testläsare och vilka frågor borde du ställa?

Hur många ord är en roman?

Hur många ord är en roman?

När du listat ut handlingen är de vanligaste frågorna när man ska skriva en bok: hur många ord är en roman, hur många sidor bör en bok vara, och hur många tecken är det per sida? Vi reder ut siffrorna en gång för alla, så att du får veta hur lång en novell är jämfört med antal ord i en roman, varför längden har betydelse och vad du kan göra om ditt manus är för långt eller kort.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Börja skriva i vår?

PRIS: 1190 KR

890 KR

Ge din kreativitet en boost i vår. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.