Jag behöver en skrivpaus
Är inte poängen med en skrivpaus att inte behöva tänka på skrivande eller skrivplanning? Om sista perioden innan semestern/sommarlovet är ett enda uppsamlingsheat av jobbuppgifter eller uppsatser känner du dig förmodligen inte superpepp på mer planering. Du vill ju vara ledig. Bara släppa texten och helst inte öppna datorn i andra syften än att kolla Netflix.
Skrivpauser är inte bara okej utan till och med nödvändiga. Du fyller på med inspiration, kommer tillbaka till texten med ny, skarp blick och har kanske låtit det undermedvetna jobba fram lösningar på tidigare problem. Dessutom måste vi ge oss själva tid att leva också, så att det finns några upplevelser att skriva om.
Om du längtar efter en skrivpaus, gör icke-skrivandet till ett aktivt val. Annars finns risken att din ledighet överskuggas av känslan att du ändå borde passa på att skriva. Sätt ett datum för när du ska börja skriva igen och tillåt dig att checka ut. Och vill du verkligen inte lämna några lösa trådar – avsätt en stund då du stänger skrivandet för sommaren. Bestäm var i texten du ska ta vid i höst och skriv upp vilka problem du behöver reda ut. Sätt sedan punkt och ta sommarlov. Gött!
Mitt manus ska vara klart i augusti
Har du istället ett datum då ditt manus måste vara klart är det dags att göra matten. Särskilt om din största utmaning stavas underbara men samtidigt superjobbiga familjemedlemmar som inte alls fattar grejen med arbetsro, eller om du bara vill maxa semesterkänslan.
Sätt dig ner och se över hur mycket du har kvar att göra innan deadline. Bryt sedan ner det i antal ord eller sidor per vecka och dag.
Låt säga att du ska redigera 70 000 ord mellan den 28 juni och 15 augusti. Det blir 10 000 ord per vecka eller 1 429 ord per dag. Men andra saker kan dyka upp, så gardera med en extravecka: 11 667 ord per vecka, och att du förmodligen vill vara ledig ett par dagar per vecka: 2 334 ord per dag.
Utifrån tidigare erfarenheter, är det här en rimlig takt för dig? Brukar du klara att redigera max 1 000 ord/dag några gånger per vecka kommer 2 334 ord x 5 dagar per vecka att bli tufft.
Är din deadline mest tagen ur luften kan det vara smart att ändra till ett mer realistiskt datum, så att du också får tid över till sommaraktiviteter mellan skrivpassen.
Om din deadline är skarp och texten bara måste bli klar gäller det att jobba smart. Eftersom du enligt exemplet behöver hålla nästan 2,5 gånger snabbare takt än vanligt, boka inte in två grillkvällar, fyra badutflykter, en roadtrip och måla om lantstället som du kanske skulle gjort en vanlig sommar. Avsätt istället den tid som krävs och hitta en skrivrutin som ger dig så luftig kalender som möjligt.
Mjuka mål för en njutbar sommar
Det är lätt att fastna i mål som är specifika, mätbara, tidsbestämda och allt det där. Den typen av hårda mål behöver du garanterat ta ledigt från. Mjuka mål, däremot, hjälper dig att sätta en intention för sommaren.
Dina mjuka mål handlar inte om vilka planer du gjort med andra, utan vilken känsla du vill ha inom dig.
Vill du komma in i ett långsamt lunk som gör även den mest lättsmälta pocket svårt att hänga med i? Vill du vara mer i kroppen än i skallen, känna andetagen landa i magen och följa kroppens impulser om att ta några simtag, dansa eller yoga? Vill du känna dig fylld av kärlek och omge dig med dina nära, skapa ett vakuum där du får tänka klart tankar eller låta lusten sätta agendan?
Formulera med penna och papper hur du vill att din ledighet ska kännas. Genom att skriva ner det manifestera du även att det kommer att slå in. Magiskt!
Mer hjälp att planera skrivandet i sommar
I e-boken Skriv klart din bok! Goalplanning, skrivrutiner, ritualer & motivationsboost får du fler tips kring hur du sätter upp skrivmål för sommaren och knep för att hålla motivationen uppe. Tillsammans med verktyget Wrinspo Skrivplanner, en utskriftsvänlig och ifyllningsbar PDF där du bryter ner ditt mål i en konkret plan, har du allt som behövs för att förverkliga ditt skrivmål.