1. Nej, du måste inte skriva en roman
Bara för att NaNoWriMo pratar om ett manus på 50 000 ord behöver du inte skriva en bok för att kunna delta. Senast jag körde såg jag det som en månad att fokusera på kreativt skrivande och växlade mellan novell, dikt, skrivövningar och flödesskrivning. Se det som en peppig nystart där du stärker kopplingen mellan hjärna och hand igen.
2. 50 000 ord är det officiella målet, men är det ditt mål?
Det officiella NaNoWriMo-målet på 50 000 ord är en otrolig mängd text. En amerikansk roman närmare bestämt, eller med svenska mått en roman för unga vuxna (svenska romaner däremot brukar starta på 70 000 ord och ligger vanligtvis runt 90 000). Även om det låter skönt att stöka av ett helt manus på bara 30 dagar är det inget som händer av sig självt. Du behöver antingen ha en plan för boken eller kunna skriva den direkt ur huvudet.
Visst är det möjligt att hitta på en roman medan du skriver, men i de allra flesta fall är det en romantiserad bild av hur författare jobbar. Har du inte storyn klar i stora drag kommer du att stöta på problem med karaktärerna, händelserna eller dramaturgin. Problemen går visserligen att lösa genom research eller hjälp av ett par nya ögon, men det kommer att sinka din skrivtakt. Risken är att du då börjar skriva nonsenstext för att komma upp i rätt antal ord. Och lite nonsens kan man leva med – det är trots allt bara ett utkast som du kommer redigera längre fram – men vad är poängen med att nå 50 000 ord om du måste stryka 45 000?
Om 50 000 bara är en siffra för dig, konkretisera den. Är ditt mål att skriva ett helt romanutkast? Lägg då lite extra tid på ett synopsis. Annars, sätt ett mål som betyder något för dig. Till exempel 10 kapitel eller att skriva så mycket av din story som du tänkt ut och därefter ägna resterande tid åt att planera bokens fortsättning.
3. Kolla kalendern innan du säger 1667 ord/dag
Jag vet att det är bekvämt att dela 50 000 ord på 30 och kalla det en plan. Men är den planen förankrad i ditt liv den närmaste månaden? Det farliga med siffror tagna ur luften är att det blir just bara siffror. Om vi hårdrar det: att säga att man ska skriva 1667 ord varje dag i en månad är nästan lika orealistiskt som att dela siffran på dygnets timmar (69,5 ord per timme) eller minuter (1,2 ord varje minut). 1667 ord varje dag förutsätter att alla dagar i din kalender är lika luftiga och att din skrivlust är konstant.
Fast du kanske är fullbokad i helgen och jobbar dubbla pass eller har en hemtenta nästa onsdag. Sätt därför dina dagsmål utifrån din kalender, räkna med att skrivlusten avtar under månaden och ta höjd för oförutsedda saker som att behöva vabba eller att det kommer dagar då du inte känner dig helt hundra. Med andra ord kan det vara smart att ha ett fallande mål där du skriver mer vecka 2 än vecka 4.
4. Fokusera på dagens skrivpass, inte de du har kvar
Att skriva minst 1667 ord per dag är ett högt mål och även om jag tror på dig kommer dagar då det blir tufft att klara det. De oskrivna orden samlas på hög och efter en helg med välbehövlig skärmpaus har du plötsligt 5000 ord att skriva ikapp. Då är det lätt att haka upp sig på alla ord du inte har skrivit och skrivkrampen blir ett faktum.
Sätt därför upp två mål för dig själv. Det stora målet kan absolut vara 50 000 ord, men skulle 30 000 ord kännas good enough? Med ett backup-mål blir det inte lika förödande att missa en dag.
Och om du missar, bestäm dig för att äga nuet. Släpp det du missat att skriva och alla ord du har kvar imorgon. Det är dagens skrivpass som räknas – du behöver bara bry dig om att nå ditt mål idag. För varje avslutat skrivpass har du tagit dig närmare det stora målet och byggt din skrivvana.
5. Ge dig själv chansen att lyckas – skapa bra skrivrutiner
Om du ser november som en månad att bygga upp dina skrivvanor går du vinnande ur NaNoWriMo oavsett hur många ord du har skrivit. Det är nu du har chansen att testa dig fram! Vad funkar bäst för dig – skriva på morgonen, lunchen, natten? Papper och penna, Scrivener, med musik eller på café? Att skapa bra skrivrutiner är sedan inte krångligare än att du fortsätter göra det som funkar för dig.
6. Skriva är uttrycket, men fyller du på intrycken?
Under NaNoWriMo ligger fokus på orden som ska ut för att nå ditt mål. Men om du inte fyller på med inspiration går du tom på ord och drabbas av skrivkramp. Det här har NaNoWriMo förstås tänkt på och delar därför Pep talks under Writer’s resources. Och på Instagram råder högkonjunktur i skrivinspiration under november. Var en del av den peppiga rörelsen och fyll på med inspiration i förebyggande syfte. Vill du ha skärmfri inspiration – utnyttja det optimala läsvädret eller kolla in de 190 förslagen på konstnärsträffar som boostar din kreativitet.
7. Tänk inte, bara gör
Du har en härlig skrivmånad framför dig. En månad då du får gå upp helt i skaparfasen och skriva loss, utan minsta tanke på redigering. Redaktören i dig får vänta till december, nu är inte läge att värdera din text. Håll istället skrivkrampen stången genom att låta tangenterna gå, så kommer inspirationen på köpet.
Lycka till och skriv så det ryker!