fbpx

13 litterära caféer – dröm dig bort till författarnas favoritcaféer

Det är något magiskt med att sitta på café, sippa på sin kaffe och låta texten växa fram. Genom tiderna har författare sökt sig till caféer för att låta det gemytliga sorlet, den levande inspirationen till karaktärer och dialoger och koffeinet kicka igång kreativiteten. Dröm dig bort till skrivcaféer världen över där de stora författarna skrivit sina mest kända verk.
Caffe Florian Venedig Venice

La Closerie des Lilas Paris

La Closerie des Lilas, Paris – Sartre, Hemingway & Fitzgerald

Var du än vänder dig i Paris hittar du platser med koppling till kända författare, poeter och konstnärer. På La Closerie des Lilas brukade bland annat Jean-Paul Sartre, Man Ray, Oscar Wilde, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald och Émile Zola spendera mycket tid. Slå dig ner med La Closerie des Lilas café crème en kylig Parismorgon och känn hur inspirationen kommer till dig.

Café Central, Wien – Schnitzler, Polar & Zweig

Wienborna tar sin cafékultur på ännu större allvar än vad vi svenskar tar vår fika. Den ”wienska kaffehuskulturen” har till och med blivit listad som ett nationellt immateriellt kulturarv av UNESCO. Mest legendariskt bland kaffehusen i Wien är Café Central som brukade besökas av litterära giganter som Schnitzler, Polgar, Zweig och Altenberg. Än idag är Café Central ett populärt besöksmål bland både wienborna själva och bland turister.

Caffé Florian, Venedig – Goethe, Rousseau & Wagner

I Venedig hittar du Caffé Florian, som öppnade redan år 1720. Här har en stor del av den europeiska kultureliten varit frekventa besökare. Ett urval är Goethe, Rousseau, Lord Byron, Wagner och Hemingway. Priserna är väl tilltagna, men vad gör det när du får ta del av den här filmiska miljön.

Cafe Montmartre Prag

Café Montmartre, Prag – Kafka & Brod

På anrika Café Montmartre i Prag, också kallat Montik, kunde du stöta på både Franz Kafka och Max Brod innan det stängde ner under Andra Världskriget. Det dröjde 50 år innan caféet öppnade igen och nu är det återigen en samlingsplats för konstnärer och skådespelare. Med sin bohemiska atmosfär är det dessutom en populär plats för bokreleaser. 

The Elephant House, Edinburgh – J.K. Rowling

Att J.K Rowling skrev Harry Potter på servetter är en skröna. Däremot är det sant att hon skrev en stor del av första boken på The Elephant House i Edinburgh. Från caféet kan du se både George Heriot’s School och Edinburgh Castle, vilka båda sägs ha gett Rowling inspiration till Hogwarts. Förutom Rowling har författarna Ian Rankin och Alexander McCall Smith haft The Elephant House som stammisställe. 

La Poesía, Buenos Aires – Ferrer & Derlis

När La Poesía öppnade år 1982 var det en mötesplats för journalister, författare och musiker som var emot Argentinas militärdiktatur. 1988 stängde caféet och lokalen har rymt ett flertal verksamheter sedan dess. 20 år senare återöppnade La Poesía och är idag ett populärt besöksmål. Hänger du här ett tag kan du till och med stöta på några av de mer kända stammisarna från 80-talet, som Horacio Ferrer och Ruben Derlis.

Café Uroxen Uppsala

Café Uroxen, Uppsala – Patti Smith

Om det är sant eller inte går inte att bekräfta, men i sin självbiografi skriver Patti Smith i förbigående att hon har besökt Café Uroxen i Uppsala. Har du vägarna förbi Uppsala, varför inte besöka Uroxen och föreställa dig Patti Smith sitta och dricka en svart kaffe och skriva i sitt block i källardunklet.

Bewley’s på Grafton Street, Dublin – Joyce & Beckett

När du njuter av din favoritbok eller skriver på ditt bokmanus med en ångande mugg te under ditt besök på Bewley’s på Grafton Street i Dublin gör du det i gott sällskap. Bewley’s har funnits sedan 1927 och bland dess gäster genom åren hittar du litterära storheter som James Joyce, Patrick Kavanagh, Samuel Beckett och Sean O’Casey.

Literaturnoe Kafe, St Petersburg – Dostojevskij & Tjernysjevskij

Literaturnoe Kafe, eller Literary Café, ligger i Rysslands kulturella huvudstad Sankt Petersburg. Här är väggarna täckta av bilder på ryska författare och både Dostojevskij och Tjernysjevskij har varit frekventa besökare. Dessutom sägs det att den ryska poeten Alexander Pushkin åt sin sista måltid här år 1937 – en rätt som fortfarande finns på menyn.

Vesuvio, San Francisco – Dylan & Ginsberg

I San Fransisco hittar du Vesuvio bar och café, som grundades år 1948. Här har många välkända författare, poeter och låtskrivare tillbringat mycket tid med att dricka, diskutera och skriva. Ett urval av dessa är Bob Dylan, Francis Ford Coppola, Jack Kerouac, Allen Ginsberg och Dylan Thomas. En riktig kreativ hotspot med andra ord.

Caffe Reggio, New York – Kerouac & Corso

Caffe Reggio hävdar att det var det första caféet som serverade cappuccino i USA. Oavsett sanningshalten i det har Reggio varit en institution sedan det öppnade år 1927. Beläget i Greenwich Village hade både författaren Jack Kerouac och poeten Gregory Corso det som ett av sina favoritställen. Dessutom har ett flertal filmer spelats in på Reggio, bland annat Shaft, Serpico och Inside Llewyn Davis. 

Konditori Ritorno Stockholm

Ritorno, Stockholm

Ritorno i Vasastan är en favorit bland många stockholmare, från barnfamiljer och studenter till journalister och författare, de sistnämnda ibland i intervjusammanhang (till exempel Lena Andersson, Jonas Hassen Khemiri och Matilda Gustavsson). Caféet har funnits sedan 1930-talet och är välkänt för sina semlor. 

Lupin Bar Tokyo

Lupin, Tokyo – Osamu

Få av de äldre ställen där japanska författare haft sina vattenhål finns kvar idag, men ett av dem hittar du i stadsdelen Ginza. Lupin öppnade 1928 och författaren Dazai Osamu var stammis här, tillsammans med flera andra japanska kulturpersonligheter. Nu för tiden kan du som besöker Lupin beskåda porträtten av de kända besökarna medan du smuttar på en whiskey, bourbon eller en cocktail.

Tack till Rebecka för research!
Bilder: Caféernas sajter, Wiki Commons, Dametraveler, Claudia Schillinger &
Kent Kanouse, Flickr, Florianclay Banks & Marco Chilese, Unsplash

Catherine Heijl

Catherine Heijl

22 mar, 2021

19 skrivinspirerande filmer

19 skrivinspirerande filmer

Skrivkramp? Ta en paus från den hotfullt blinkande markören och mys ner dig i soffan med en film! De här 19 filmtipsen om skrivlivets med- och motgångar får det att klia i fingrarna av skrivinspiration.

9 skrivinspirerande tv-serier

9 skrivinspirerande tv-serier

Har du varvat Netflix den här hösten? De här 9 tipsen på tv-serier har alla en sak gemensamt: skrivandet. Med karaktärer som är författare, journalister, copywriters eller pluggar kreativt skrivande, i miljöer som bokförlag, universitet, modemagasin och reklambyrå fyller de här tv-serierna på inspirationen till dina författardrömmar.

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppigt, digitalt skrivhäng och present på posten

198 KR
79 KR

Som Skrivstreakbästis får du medlemskap i FB-grupp med daglig skrivpepp från Wrinspo & Kafferatur och chans att lära känna andra skrivsjälar – kanske hittar du en blivande testläsare här?

Du får även 5 skrivövningar för att kicka igång ditt skrivflow och 3 skrivtrackers till Instagram Stories. Dessutom: present på posten med en tryckt Skrivtracker i snygg design, och två klistermärken (Skrivstreak & Wrinspo) att piffa till blocket eller datorn med.

Priset är en engångssumma och rabatten gäller t.o.m. den 2 maj.