fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

11 bokhandlar & antikvariat du bara måste besöka i Stockholm

Planer på en Stockholmsweekend? Passa på att fylla på läs- och skrivinspirationen medan du strosar runt i huvudstaden. Vi har listat Stockholms mest drömmiga bokhandlar och antikvariat – spara tipsen inför nästa besök eller fånga tillfället att drömma dig bort en stund i vardagen.
english bookshop bokhandlar stockholm

Bokhandlar & antikvariat i Stockholm City

På besök i Stockholm City? Passa på att kolla in en av Stockholms äldsta bokhandlar Hedengrens bokhandel och Sveriges största antikvariat Rönnells antikvariat.

hedengrens bokhandlar stockholm

Hedengrens Bokhandel

Inne i Sturegallerian precis vid Stureplan hittar du denna allsidiga bokhandel som är över 100 år gammal – ett självklart val för alla bokälskare. Hedengrens bokhandel benämner sig själva som en indiebokhandel och har allt från romaner, deckare, science ficition och böcker om inredning, trädgård och träning. Våningen på gatuplan är litet, men en trappa ner finns ett stort utbud där fönstren i taket ger ett fint ljusinsläpp över bokhyllorna. På undervåningen brukar Hedengrens bjuda in till utställningar, författarträffar, signeringar och konserter.

Hedengrens bokhandel hittar du på Grev Turegatan 13A.

rönnells antikvariat bokhandlar stockholm
rönnells antikvariat bokhandlar stockholm

Rönnells antikvariat

På Birger Jarlsgatan ett stenkast från Stureplan hittar du Sveriges största och kanske mest kända antikvariat. Rönnells antikvariat har hela tre våningar med välfyllda bokhyllor inom alla möjliga genrer. Förutom sitt breda sortiment av böcker från de mest intressanta små och medelstora förlagen arrangerar Rönnells antikvariat även författarsamtal och huserar releasefester.

Rönnells antikvariat hittar du på Birger Jarlsgatan 32.

Bokhandlar i Gamla stan, Stockholm

När du strosar runt i Gamla stan, missa inte magiska Science fiction bokhandeln och mysiga Gamla Stans bokhandel.

science fiction bokhandeln stockholm
science fiction bokhandeln stockholm

Science Fiction Bokhandeln

Längs Gamla stans huvudgata hittar du denna sagolika bokhandel fylld med böcker inom fantasy, science fiction, anime, mytologier, manga och skräck. En grön spiraltrappa med ljusslingor tar dig upp till övervåningen av bokhandeln där du hittar brädspel, rollspel och alla möjliga prylar och kläder från Harry Potter, Star Wars, Zelda och Pokémon. Denna bokhandel är ett paradis för dig som älskar magi, sagor och spel. 

Science fiction bokhandeln hittar du på Västerlånggatan 48.

gamla stans bokhandel stockholm

Gamla Stans bokhandel

Några minuters promenad från Gamla Stans tunnelbanestation hittar du denna lilla mysiga bokhandel som drivs av bokförlaget Volante. Lokalen liknar en studio där personligt utvalda böcker från moderna storsäljare, engelsk litteratur och böcker inom populärvetenskap står uppradade på bokhyllorna. Längst in i bokhandeln finns en liten scen där flera kända författare delat med sig av sina berättelser under författarsamtal och haft boksigneringar. Missa inte att hälsa på ägarens otroligt söta hund som ligger och viftar på svansen under ett av borden.

Gamla stans bokhandel hittar du på Stora nygatan 7.

Bokhandlar & antikvariat på Söder, Stockholm

Söder, eller Södermalm, är Stockholms kreativa hjärta – inte undra på att det finns så många bra bokhandlar att besöka här. För dig som inspireras av design och konst är besök på Papercut och Konst-ig bokhandel ett måste, både för de drömmiga coffee table-böckerna och magasinen och de visuellt tilltalande butiksmiljöerna. Dröm dig bort till en bokhandel på engelska landsbygden hos The English Bookshop, sup in doften av gamla böcker hos Antikvariat Hundörat eller slå dig ner med en bok och en färsk bulle på Bysis bok & pappers uteservering. Och för dig som vurmar för en svunnen Stockholmtid, titta in hos S:t Pauls bok- & pappershandel där August Strindbergs dotter sägs ha jobbat, eller Söderbokhandeln Hansson & Bruce som självaste Tranströmer brukade besöka.

papercut bokhandlar stockholm

Papercut

På Krukmakargatan vid Mariatorget hittar du denna trendiga bokhandel med noggrant utvalda internationella magasin, tidskrifter och coffee table-böcker inom konst, arkitektur, inredning, mode, design och matlagning. Snyggt designade omslag med fint foto längs butikens väggar blir rena ögongodiset och ger tillsammans med musiken som spelas i bakgrunden en skön södervibe.

Papercut hittar du på Krukmakargatan 24.

bysis bok och papper bokhandlar stockholm

Bysis Bok & Papper bokhandel

På Bysistorget mellan Mariatorget och Zinkensdamm hittar du denna färgglada och familjära bokhandel med sin unika mix av fack- och skönlitteratur, romaner, deckare, barn- och ungdomsböcker och vykort, vackra pappersvaror, spel och presentartiklar för alla åldrar. I bokhandeln finns också ett café där du kan köpa hembakade bullar av den ena ägaren Maggan. Slå dig ner på uteserveringen med din nyköpta bok på uteserveringen och titta på folk som passerar förbi mellan kapitlen.

Bysis bok & pappers bokhandel hittar du på Bysistorget 8.

st pauls bok och papper bokhandlar stockholm
st pauls bok och papper bokhandlar stockholm

S:t Pauls Bok- & Pappershandel

I ena hörnet av Mariatorget hittar du en av Stockholms äldsta antikvariat som är 133 år, där August Strindbergs dotter jobbade enligt ryktet. I bokhandeln hittas ett mindre, men noggrant utvalt utbud av begagnade böcker, poesi, konst, diktsamlingar och papper.

S:t Pauls bok-& pappershandel hittar du på Mariatorget 7.

söderbokhandeln hansson & bruce stockholm
söderbokhandeln hansson & bruce stockholm

Söderbokhandeln Hansson & Bruce

I början av Götgatan, strax innan Medborgarplatsen, hittar du denna stora och mysiga bokhandel. Väggarna är täckta av bokhyllor i mörk trä med stora fönster ut mot livliga Götgatan. Här hittar du alla möjliga böcker både inom kunskapsämnen som ekonomi, psykologi och religion, men även böcker inom mode, design, sport och mat. Längst in i bokhandeln finns en liten soffgrupp där du kan sätta dig och bläddra i böckerna du funderar på att köpa med dig hem.

Söderbokhandeln Hansson & Bruce hittar du på Götgatan 37.

antikvariat hundörat bokhandlar stockholm

Antikvariat Hundörat

Ett stenkast från Götgatan hittar du detta lilla antikvariat. På de fåtal kvadratmeterna ryms mycket inspiration: bokhyllorna är fullproppade med både sällsynta äldre och moderna böcker inom konst, humaniora och avantgarde.

Antikvariat Hundörat hittar du på Östgötagatan 20.

english bookshop bokhandlar stockholm
english bookshop bokhandlar stockholm

The English Bookshop

Mitt på Söder hittar du denna bokhandel med allt inom engelsk litteratur för både stora och små bokälskare – barnböcker, science fiction, historia, reseguider och sport. Med ljusslingor i taket och flera små rum och fåtöljer att slå dig ner i är The English Bookshop en underbar verklighetsflykt för alla anglofiler till bokälskare.

The English bookshop hittar du på Södermannagatan 22.

konst-ig bokhandlar stockholm
konst-ig bokhandlar stockholm

Konst-ig Konstbokhandel

Inte så långt ifrån Nytorget hittar du denna stilrena konstbokhandel som känns som en shop på ett internationellt konstmuseum. Här hittar du inspirerande böcker inom skandinavisk design, konst, inredning, arkitektur, mode, grafisk design och fotografi. De stora fönstren ut mot Åsögatan ger bokhandeln ett fint ljusinsläpp över de vita väggar, bokhyllorna och betonggrå golvet. Visuell inspo när den är som bäst.

Konst-ig konstbokhandel hittar du på Åsögatan 124.

Vill du ha fler tips på skrivinspirerande platser?
Kolla in 13 litterära caféer – dröm dig bort till författarnas favoritcaféer.

Louise Feuk

Louise Feuk

28 jun, 2021

12 drömmiga bibliotek att resa till 2022

12 drömmiga bibliotek att resa till 2022

Runtom i världen finns magiska bibliotek som med sina pampiga, anrika eller futuristiska interiörer bara väntar på att bjuda in dig i böckernas förtrollande värld. Vi har listat 12 drömmiga bibliotek att lägga till på din litterära bucket list eller drömma dig bort till hemma från läshörnan eller skrivplatsen. Vilken är din favorit?

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.