fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

11 produktivitethacks för skribenter

När du väl har skrapat ihop tillräckligt med skrivtid, gör du det mesta av den? Hemligheten bakom att bli en mer produktiv skribent är att skapa de bästa förutsättningarna inför dina skrivpass. Med dessa 11 tips gör du produktivitet till en knapp du kan slå på när du vill för att skriva tills pennan glöder.
produktivitethacks för skribenter

1. Skydda din skrivtid från att scrollas bort

En utmaning för de flesta som skriver på fritiden är att få ihop tillräckligt med skrivtid. Vanliga tidstjuvar är telefonen, sociala medier, internet och tv-serier. Se därför till att skydda din skrivtid genom att aktivt undvika att slentriansurfa. Prioritera skrivandet först, så kan du scrolla hur mycket du vill efteråt.

2. Bygg in regelbundenhet i din skrivrutin

Den bästa skrivtiden är den som blir av. Bygg därför in regelbundenhet i din skrivrutin genom att alltid skriva på samma veckodag och/eller tid. Då blir det tydligt för både dig och dina nära vilka tidpunkter du ägnar dig åt skrivandet. Författaren Maya Angelou var en mästare på vanor, rutiner och strukturerat arbete, något som också gav henne tid för återhämtning.

3. Skriv lite och ofta – kör en Skrivstreak

Produktivitet hänger ihop med kontinuitet – kan du hänga i över tid utan plötsliga avbrott kommer din produktivitet att gå upp. Här brukar Skrivstreak, att skriva minst en mening om dagen under en månad, göra susen för många. Genom att skriva lite och ofta håller du berättelsen och karaktärerna färska och hantverket blir aldrig ringrostigt, vilket gör det lättare att hålla uppe produktiviteten.

4. Skapa en plats dedikerad till skrivande

Hjälp din produktiva sida på traven genom att skapa eller hitta en skrivplats där du koncentrerar dig som bäst. Det kan vara ett skrivbord hemma som alltid är preppat med det du behöver inför ditt skrivpass, ett tyst bibliotek där du kan avskärma dig från distraktioner eller ett stimmigt café där du kan gå in i din bubbla. Testa vad som funkar bäst för dig.

5. Låt vardagssysslor bli tänktid

Att skriva är att tänka och skriver du kreativt kommer du behöva tid att utveckla dina idéer, lösa problem i berättelsen och tänka på dina karaktärer. Många upplever det är svårt att sitta och tänka framför datorn – frestelsen att surfa istället blir för stor. Känner du igen dig i det kan du prova att ta med dig problemet du behöver lösa in i dina hushållssysslor eller vardagsrutiner. Det viktiga här är att utgå från en specifik uppgift, som att hitta en novellidé eller fundera ut nästa del av handlingen, och sedan tänka på det medan du viker tvätt, diskar, promenerar eller står i duschen.

6. Sätt ett skrivmål

Utan ett uttalat skrivmål blir det tufft att motivera dig själv att fortsätta vara produktiv. Det behöver inte vara ett stort skrivmål som att skriva en hel bok, utan kan till exempel vara att skriva klart ett kapitel som du sedan delar med en vän.

Läs gärna: 9 frågor att ställa dig när du sätter skrivmål

författare förbättra produktivitet

7. Följ upp ditt skrivmål och skrivprocess

Att sätta ett skrivmål är en god start, men du behöver också följa upp det. Genom att stanna upp och reflektera kring hur det har gått får du med dig lärdomar om din skrivprocess och kan utveckla den framåt. Utvärdera vilka mål, rutiner och metoder som gör dig mer produktiv och vilka som inte längre funkar.

8. Skaffa en peppkompis som håller dig ansvarig

Ett bra knep för att fortsätta jobba fokuserat är att skaffa en peppkompis eller accountability partner, det vill säga någon som håller dig ansvarig för att du gör det du säger att du ska göra. Det behöver vara någon som vågar ställa krav på dig och inte låter dig komma undan med luddiga ursäkter: en skrivkompis du lärt känna på en kurs eller Instagram, professionell skrivcoach eller en kollega som också tycker om att läsa eller skriva.

9. Håll liv i din passion

För att fortsätta vara produktiv behöver du hålla liv i din passion och motivation. Skriv ner en lista med saker du tycker om med din berättelse, varför du vill skriva på den och vilken belöning du ska ge dig själv när du är klar. Återvänd till listan när du hamnar i en svacka och glömt bort varför du startade.

10. Bränn inte ut kreativiteten

Mer är inte alltid bättre när det kommer till skrivande. Risken är att du bränner ut både din mentala energi och kreativiteten så att du till slut inte känner glädje nog att fortsätta – med berättelsen eller skrivandet överhuvudtaget. Du kan absolut utnyttja en inspirerad period till att skriva mer än du brukar, men kom då ihåg att ta pauser. Använd en del av den extra energin till att planera nästa steg i berättelsen och ta till det gamla tricket att avsluta skrivpassets sista mening mitt i, så att du snabbt kan plocka upp tråden nästa pass.

11. Ta hand om dig själv

Produktivitet kan bli en knapp du kan slå på när du vill – om du jobbar med att skapa bra förutsättningar för den. Se sömn, bra mat och rörelse som presenter du ger din kreativitet. Dessa rutiner kommer ge dig energi till att vara produktiv i det långa loppet.

Fler tips för att bli en mer produktiv skribent?

Använd din skrivtid smartare med effektiva Promodorometoden
4 vanor som produktiva personer inte har
Deep Work för skribenter: 4 steg till djupjobb som ger dig fokus & flow

Louise Feuk

Louise Feuk

9 maj, 2022

Skjuter du upp att skriva? Så tar du dig ur prokrastineringsfällorna

Skjuter du upp att skriva? Så tar du dig ur prokrastineringsfällorna

Om du bara hade tid att skriva klart bokmanuset. Så får du äntligen en stund över och ägnar den…inte alls åt att skriva utan sortera apparna i färgordning och läsa varenda inlägg i en konspirationstråd. Alla prokrastinerar vi då och då och anledningen är sällan så enkel som lathet eller dålig disciplin. Läs om hur du tar dig ur de 5 vanligaste prokrastineringsfällorna och börjar skriva.

Använd din skrivtid smartare med effektiva Pomodorometoden

Använd din skrivtid smartare med effektiva Pomodorometoden

Räcker tiden inte till? Med Pomodorometoden gör du det mesta av din skrivtid genom att jobba i intervaller med paus emellan. En effektiv metod som ger dig skrivfokus, minskar prestationsångesten och hjälper dig nå dina skrivmål snabbare. Här får du veta mer om hur Pomodorotekniken funkar, hur den hjälper dig som skribent och de bästa Pomodoroapparna.

Deep Work för skribenter: 4 steg till djupjobb som ger dig skrivflow

Deep Work för skribenter: 4 steg till djupjobb som ger dig skrivflow

Plötsligt händer det. Du blir så uppslukad av ditt bokmanus att kaffet hann kallna och kissnödigheten försvann. Skrivflowet du får av djupjobb är inte bara produktivt utan också djupt tillfredsställande, men i en ständigt distraherande värld dyker det upp allt mer sällan. Med de här 4 stegen ur Cal Newports Deep Work lär du dig att inte lämna djupjobbet åt slumpen utan själv skapa förutsättningarna för det.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.