fbpx

Maya Angelous skrivrutiner: anteckningsblocket, Bibeln & sherryflaskan i hotellsängen

Amerikanska författaren och poeten Maya Angelou är mest känd för sina självbiografier där uppväxtskildringen I Know Why the Caged Bird Sings har utsetts till en av de 100 mest inflytelserika böckerna. Fram till sin död 2014 skrev hon även pjäser, dikter och essäer, alltid med teman som identitet, rasism och familj, och för sin starka röst som medborgarrättsaktivist tilldelades hon presidentens frihetsmedalj 2011. Vilka rutiner och verktyg använde Maya för att med en så skarp penna sätta ord på sina minnen?
maya angelou skriva i hotellsäng

Mayas skrivschema

Maya Angelou var en mästare på vanor, rutiner och strukturerat arbete. Hon började dagen 05.30 med en kaffe innan hon lämnade hemmet runt 6 och spenderade förmiddagen på ett hotellrum där hon kunde njuta av ensamheten. Beroende på hur skrivandet gick stannade hon till tidigast 12.30 och senast 14.00. 

Tack vare sin strukturerade skrivrutin fick Maya tid på eftermiddagen att rensa sinnet och få ny inspiration till dagen efter. Skrivrutinen gjorde också att hon kunde leva ett relativt normalt liv och hinna bjuda över vänner på middag eller umgås med sin man på den tiden hon var gift. Vissa kvällar läste hon upp vad hon skrivit under dagen för honom, men då fick han bara lyssna. Den enda som fick kommentera Mayas texter var nämligen hennes redaktör.

Mayas magiska skrivplats

I varje ny stad som Maya bodde i hyrde hon ett litet hotellrum i några månader. Hotellrummet var ofta så litet att det bara fanns en säng och ett handfat. Hon brukade be personalen att ta ner tavlor från väggarna och flytta på blommor i fönstret eftersom för mycket dekoration i rummet distraherade henne i skrivandet. Hon behövde omge sig av ett lugn för att kunna känna och minnas saker hon upplevt. 

Mayas skrivprocess

Varje dag låg Maya i hotellsängen och skrev för hand i sitt anteckningsblock med gula blad tills hennes armbågar inte orkade mer.

Inspirationen till att skriva hittade Maya i sina tankar. Därför fick ingenting i rummet distrahera henne. Hon behövde kunna tänka klart och påminnas om saker hon läst och upplevt.

När hon skrev under dagen brukade hon leka med språket tills det kändes så skarpt och enkelt att det poppade ut från sidan. Ibland kunde det ta flera veckor att nå det där klara språket och Maya blev därför irriterad över kritiker som kallade henne för en naturbegåvning. Själv höll hon med Nathaniel Hawthorne om att “easy reading is damn hard writing“. Målet var inte att uppnå det bästa som skapats, utan det bäst hon kunde skapa.

maya angelou skrivrutin hotellsäng anteckningsblock sherry

De verktyg Maya använde 

Maya använde sig av följande verktyg när hon skrev:

Bibel

Maya använde inte musik eller konst som yttre inspirationskälla, utan bibeln, eftersom hon älskade språket i den. Vid sin sida på hotellrummet hade hon därför en bibel som hon läste högt ur för att höra “språkets musik” och påminna sig själv om hur vackert det engelska språket är.

Ordbok

Ordboken hjälpte Maya hitta beskrivningar på ord hon kunde känna men inte få grepp om. Hon kommunicerade på 8 olika språk och en ordbok var därför en självklarhet för att hitta exakt de ord hon sökte i sina texter.

Sherryflaska

På hotellrummet hade Maya alltid en flaska Sherry. Hon kunde öppna den redan på morgonen men oftast efter kl. 11 och menade att det hjälpte henne bli lugn och avslappnad.

Så hanterade Maya Angelou skrivkramp

Maya upplevde sällan skrivkramp. Hon försökte alltid skriva inom sina avsatta skrivtimmar och hittade variation i sitt skrivande genom att fokusera på olika delar. De dagar hon inte hittade inspiration avslutade hon tidigare och fortsatte nästa dag. 

Här är 3 av hennes knep för att undvika skrivkramp: 

Redigera under skrivandet

Maya arbetade hela tiden med att försöka skärpa språket i sin text och få det att kännas enkelt, vilket hon gjorde genom att redigera sin text medan hon skrev. Att beskriva något kunde ta henne veckor då hon ville hitta de rätta orden för exakt det hon kände. 

Avsluta dagen med högläsning

På kvällen efter middagen brukade Maya läsa upp sin text hon skrivit under dagen och markera det hon behövde korrigera. På så sätt visste hon redan när hon gick upp på morgonen vad som behövde göras under dagen och kunde fortsätta bearbeta sin text om och om igen. 

Håll fast i rutiner

Maya arbetade hårt och höll fast i sina dagliga skrivrutiner. Detta bidrog till att hon kunde starta dagen i lugn och ro, samtidigt som hon fick tid för avkoppling på eftermiddagarna. 

Så kopierar du Maya Angelous skrivrutiner:

  • Se skrivandet som en arbetsdag: gå upp tidigt och gå hem vid ett visst klockslag.
  • Hitta ditt hotellrum – en arbetsplats där du inte blir distraherad av omgivningen. Kanske ett café, bibliotek eller ett arbetsrum?
  • Hitta en inspirationskälla du kommer tillbaka till, som en bok, en låt eller en dikt.
  • Om du inte kommer vidare, avsluta tidigare och börja om nästa dag igen.
  • Läs igenom det du skrivit högt och starta nästa dag med att korrigera det som inte känns rätt.
  • Var ledig – ge dig själv tid för återhämtning och fylla på inspiration.
  • Håll fast i dina rutiner

Vill du hitta din skrivrutin? Kolla in Skrivplannern och e-boken Skriv klart din bok.
Här kan du läsa om andra författares inspirerande Skrivrutiner.

Bilder: Wiki Commons & Matthew Hamilton, Unsplash

Louise Feuk

Louise Feuk

26 maj, 2021

Så planerar du skrivandet – eller skrivpausen – i sommar

Så planerar du skrivandet – eller skrivpausen – i sommar

Vi närmar oss semestertider och kanske har du som mål att skriva klart ditt manus i sommar. Eller får tanken på att använda pennan till något annat än korsord dig att rysa? Oavsett om du har en skarp deadline eller behöver en skrivpaus är en skrivplan den bästa sommarpresenten du kan ge dig själv. För utan en plan – ingen kravlös ledighet.

The Power of Ritual: så skapar du en kreativ ritual & sabbat

The Power of Ritual: så skapar du en kreativ ritual & sabbat

Vad har Crossfit, skriva dagbok och tech-pauser gemensamt? De är moderna ritualer som skapar känsla av mening och tillhörighet i ett samhälle där vi söker andlighet på andra ställen än i religionen. Casper ter Kuiles bok The Power of Ritual – Turning Everyday Activities into Soulful Practices hjälper dig skapa vardagsritualer som ger tid för reflektion och läker din relation till andra, dig själv och din andliga sida.

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Skrivplanningpaketet:
ge din skrivdröm en magisk start

198 KR

Allt du behöver för att förverkliga din skrivdröm!
Med Skrivplannern som verktyg omvandlar du din skrivdröm till ett mål och bryter ner det i en konkret plan. I e-boken Skriv klart din bok! får du lära dig mer om goalplanning, skapa hållbara skrivrutiner och en skrivritual, plus motivationsknepen att ta till när skrivkrampen slår till.

Signa upp dig på Write Vibes Letter så får du en sneakpeek på boken och plannern.