fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Variera språket med synonymordboken synonymer.se

Svårt att hitta rätt ord till din text? Synonymordboken synonymer.se är ett gratis skrivverktyg som hjälper dig att skriva mer varierat, detaljerat och precist. Här får du även tips på andra synonymordböcker – både på svenska och engelska.
synonymordbok
från idé till bok manus

Skrivverktyg: Synonymer.se
Var i skrivprocessen: Första utkastet
Bra för: Hitta rätt ord, förstärka och variera språket i din text
Används: Direkt i webbläsaren – www.synonymer.se
Kostar: Gratis, men finns även reklamfritt premiummedlemskap

Vad är synonymer.se?

Synonymer.se är en synonymordbok på nätet där du hittar synonymer, betydelser och användningar av ord i det svenska språket. Här får du även svar på hur ordet böjs rent grammatiskt och kan lyssna på hur det uttalas. Synonymordboken hämtar information från Bonniers svenska ordbok, Göran Walters synonymordbok och språkbankens elektroniska lexikon. 

synonymer.se

Så hjälper en synonymordbok dig i ditt skrivande

Du hittar rätt ord för vad du vill beskriva

Som du säkert har upplevt kan det vara frustrerande att ha ett ord på tungan utan att komma på vad det är. Då är det smart att ta hjälp av en synonymordbok för att lista ut ordet. Bara skriv in ordet som ligger närmast det du tänker på (eller är raka motsatsen) och klicka dig in på varje föreslagen synonym tills du hittat rätt.

Du varierar språket

Det kan förstås vara stilistiskt effektfullt att upprepa ett ord flera gånger i en text, men i de allra flesta fall framstår en upprepande text mest som tjatig. Då är det bra att ta hjälp av synonymordboken för att skapa mer variation i språket.

En tumregel är att inte använda samma ord mer än tre gånger i samma stycke, om det inte är ett väldigt långt stycke eller viktigt ord i texten. Det här gäller dock specifika ord eller beskrivningar. Om du går till överdrift med synonymerna och introducerar nya fantasifulla ord kan det istället störa läsupplevelsen. Lagom är bäst.

Du förstärker språket och hittar rätt ton

Med en synonymordbok kan du experimentera dig fram till rätt ton i din text. Till exempel kan du använda talspråk eller vardagligt språk i en dialog, eller låta ett formellt språk spegla hur en akademiker pratar. Du kan även förstärka betydelsen genom att använda positivt eller negativt laddade ord.

Svenska synonymordböcker online

Förutom synonymer.se finns det flera svenska synonymordböcker online, som till exempel:

Du kan även använda dig av synonymordböckerna i Word eller Pages. 

Engelska synonymordböcker online

Letar du efter en engelsk synonymordbok? Här är några engelska synonymordböcker online:

Fler tips på skrivverktyg?

Så hjälper skrivtrackern dig att skapa nya skrivvanor.
Skriv utan distraktioner med skivverktyget ZenPen.

Louise Feuk

Louise Feuk

12 nov, 2021

Så hjälper ChatGPT dig skriva en bok

Så hjälper ChatGPT dig skriva en bok

Vänta nu, ska AI skriva hela din bok? Även om ChatGPT kan skriva en roman blir resultatet sällan så lyckat. Här får du istället 8 tips på hur du kan använda verktyget för att underlätta din skrivprocess. ChatGPT är den ständigt tillgängliga skrivkompisen som kommer med nya idéer, förbättringsförslag och stöd.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.