fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

6 skrivtips från Susan Sontag – den inflytelserika författaren och tänkaren

Susan Sontag (1933–2004) var en amerikansk författare, filosof, filmskapare och feministisk förebild som tog politisk ställning bland annat i Vietnamkriget. Några av hennes mest kända romaner är Välgöraren, Sista hjälpen och Vulkanälskaren, men hon skrev även essäer, reportageböcker och diskuterade skrivandet i sig. Här är hennes 6 skrivtips.
skribenters skrivtips susan

1. Var uppmärksam på världen

På frågan vad skribenter borde göra svarade Susan en gång: ”Love words, agonize over sentences. And pay attention to the world.” Att vara uppmärksam på världen var hennes styrka som skribent. Hon har kallats för en av de mest inflytetelserika rösterna för sin generation, bland annat for att hon tog ställning mot USA:s krig i Vietnam genom att resa till Hanoi mitt under kriget 1968 och sedan skriva boken Resa till Hanoi, och för att hon satte upp Samuel Becketts I väntan på Godot under kriget i Sarajevo. Susan betonade den politiska roll och sociala ansvar varje konstnär har och påminde om att man med språket både kan skapa och förvränga verkligheten.

2. Var seriös och lustig, men aldrig cynisk

När Susan hade delat tipset ”Love words, agonize over sentences” tyckte hon det lät för klämkäckt och la därför till uppmaningen att vara seriös, men aldrig cynisk, vilket inte utesluter att vara lustig.

3. Vänta inte på inspiration eller samhällets godkännande

Do stuff. Be clenched, curious.
Not waiting for inspiration’s shove or society’s kiss on your forehead.
Pay attention. It’s all about paying attention. Attention is vitality.
It connects you with others. It makes you eager. Stay eager.

Susans uppmanar oss att fortsätta skapa och göra det utifrån en inre nyfikenhet på världen, inte invänta på inspiration eller bekräftelse från andra.

4. Berätta inte alla historier, välj en

Alla som skriver fiktion vill berätta många historier, men Susan underströk att vi inte kan berätta alla historier på en gång. Som skribent måste du vara selektiv och välja ut en historia, eller åtminstone välja vilken som är huvudstoryn. Konsten ligger sedan i att ta reda på så mycket du kan i storyn, under en tidsperiod, på en plats.

5. Berättelsen ska krossa läsarens hjärta

”The only story that seems worth writing is a cry, a shot, a scream.
A story should break the reader’s heart.”

Susan pratade om att storyn måste slå an en nerv hos läsaren. Hjärtat ska börja bulta när man hör de första raderna.

6. Du måste vara besatt

Den vanligaste frågan Susan fick var ”vad ska jag göra om jag vill bli författare?”. Susan menade att det inte finns något svar, för en författare är ingenting man vill bli, utan något man inte kan låta bli att vara. ”You have to be obsessed.”

Fler skrivtips från andra författare?

Kolla in kategorin Skribenters skrivtips eller Instagraminläggen under #skribentersskrivtips.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

1 mar, 2022

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.