fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

12 praktiska handböcker i kreativt skrivande

Letar du efter handböcker som ger dig konkreta skrivtips och inblick i författares skrivprocesser? Vi har listat 12 handböcker som ger dig både skrivinspiration och stöd i ditt kreativa skrivande.

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

on becoming a novelist

On Becoming a Novelist – John Gardner  

I den här klassikern till skrivhandbok delar John Gardner med sig av sina erfarenheter efter 20 år som romanförfattare och lärare i kreativt skrivande. Han pratar om den kreativa processen och hur yrket som romanförfattare präglas av både glädje och tillfredsställelse, men också kantas av svårigheter. Boken publicerades 1983, vilket man behöver påminna sig om då det dyker upp en del förlegade kommentarer. Skumma förbi dessa och fånga upp tipsen!

Här hittar du John Gardners On Becoming a Novelist (affiliatelänk).

Så gör jag: konsten att skriva – Bodil Malmsten

Med ett vackert språk beskriver Bodil Malmsten konsten att skriva och uppmanar dig att hitta din egna skrivglädje och en balans mellan inspiration och tålamod. Du får ta del av verktyg, övningar och Bodils personliga reflektioner kring ensamheten och fallgroparna med att skriva.

Här hittar du Bodil Malmstens Så gör jag: konsten att skriva (affiliatelänk).

Misslyckas igen, misslyckas bättre – John Ajvide Lindqvist 

John Ajvide Lindqvist bjuder in dig till sin kreativa värld där du får ta del av skrivprocessen bakom hans sju romaner, bland annat Låt den rätte komma in och Den sista platsen. På ett humoristiskt sätt kommenterar han sina egna böckers problem, misstag och glädjeämnen. Boken har ett förlåtande sätt att se på misslyckande – det är en naturlig del av skrivprocessen du behöver acceptera för att ta dig vidare. En bok med många aha-upplevelser och som med sin humoristiska ton ger inspiration till skrivprocessen. 

Här hittar du John Ajvide Lindqvists Misslyckas igen, misslyckas bättre : anteckningar om skräck och skrivande (affiliatelänk).

den odödliga sagan

Den odödliga sagan – John Yorke

På ett underhållande och metodiskt sätt går John Yorke, manusförfattaren bakom flera brittiska tv-succéer, igenom hur du skapar en fängslande berättelse och hur berättelsestrukturen är uppbyggd i kända pjäser, filmer och tv-serier. Även om han riktar sig till manusförfattare finns det mycket att hämta även för dig som skriver en roman. Det unika med boken är att John inte ger mästrande råd – du kommer inte att få tio färdiga mallar att stuva in din berättelse i. Istället är det med nyfikenhet Yorke undersöker varför berättelsestrukturen sett likadan ut i Shakespeares pjäser som i Sopranos, i Breaking Bad eller Thelma och Louise. Kanske hänger sättet hur vi berättar ihop med psykologi och filosofi och är starkt kopplad till människans strävan efter att skapa ordning i det vi vet och på så sätt göra världen begriplig?

Här hittar du John Yorkes Den odödliga sagan: om hur och varför vi berättar historier (affiliatelänk).

Handbok i kreativt skrivande – Joy Kenward

Romanförfattaren Joy Kenward delar med sig av inspirerande tips, råd och praktiska övningar i skrivandet. Boken ger dig de verktyg du behöver för att börja skriva och ta dig an de utmaningar som det innebär. Joy beskriver kreativiteten i skrivandet som en form av medveten närvaro och menar att skapandet har ett egenvärde. Boken är en hjälpande hand för att kunna skapa och utveckla din egen berättarröst.

Här hittar du Joy Kenwards Handbok i kreativt skrivande: hitta din författarröst och börja skriva (affiliatelänk).

Skriv på! En handbok i skrivandets konst – Elizabeth George  

Utifrån sina erfarenheter som lärare i skrivkurser går Elizabeth George igenom hur du skriver en roman från grunden. Hon ger praktiska råd om olika steg i skrivprocessen, vad du ska tänka på när du bygger upp intriger, perspektiv och gestaltning av karaktärer. Du får ta del av hennes skrivprocess – hur hon lägger upp scener, skapar karaktärer och hittar rätt miljöbeskrivningar. En bok för dig som själv skriver och även vill förstå hur författare gör när de skriver böcker.

Här hittar du Elizabeth Georges  Skriv på! : En handbok i skrivandets konst (affiliatelänk).

stephen king att skriva

Att skriva: en hantverkares memoarer – Stephen King

I den här klassikern får du ta del av Stephen Kings kärlek till skrivandet. Den första delen av boken är självbiografisk där Stephen berättar om sitt skrivliv, och i den andra delen får du praktiska skrivtips om allt från verktyg till hur du sätter skrivmål. Boken är en nyöversättning från Att skriva: en hantverkares memoarer som kom ut år 2000 och har blivit hyllad av både läsare och författare för sin skrivinspiration.

Här hittar du Stephen Kings Att skriva : en hantverkares memoarer (affiliatelänk)

The First Five Pages – Noah Lukeman  

Den framgångsrika författaren och litterära agenten Noah Lukeman delar på ett engagerande sätt med sig av praktiska tips för att få ditt manus uppmärksammat av förlag. Tesen är att ett manus går att bedöma redan efter de fem första sidorna – därför är dessa extra viktiga. Utifrån Noahs erfarenhet från förlagsbranschen går han igenom orsakerna bakom ”dåligt” skrivande och du får med dig värdefulla och användbara skrivtips och övningar kring grammatik, stilistik och dialoger. En riktig skrivbibel för författare, poeter och manusförfattare. 

Här hittar du Noah Lukemans The First Five Pages.

Tre enkla regler – finns inte – Elisabet Norin

På ett personligt och enkelt sätt med hög igenkänning hjälper Elisabet Nordin dig att utveckla din skrivprocess. Hon beskriver hur du tar dig förbi olika hinder, bearbetar din roman och ger även praktiska tips kring publiceringsprocessen. Elisabet menar att det inte finns några enkla regler, utan istället behöver man ta hänsyn till att alla har olika mål och syfte med sitt skrivande, men får du grepp om det kan du ta dig exakt dit du vill.

Här hittar du Elisabet Norins Tre enkla regler – finns inte – en romanskola.

Kreativt skrivande – Therése Granwald

Författaren Therése Granwald beskriver på ett pedagogiskt sätt hur du utformar intriger, karaktärer, miljöbeskrivningar och skriver dialoger med rätt språk och stil. Boken ger tips på hur du skriver en roman från början till slut på ett tydligt sätt med hjälp av flera olika skrivövningar som sätter igång kreativiteten.

Här hittar du Therése Granwalds Kreativt skrivande – Grundbok i litterärt skapande (affiliatelänk).

Att skriva börjar här – Maria Küchen 

I den här boken ger Maria Küchen konkreta och praktiska skrivtips för att utveckla skrivandet och varvar tipsen med inblick i författare, journalister och copywriters vardag – allt från vilka låtar som motiverar författare till hur mycket research som krävs för att skriva ett manus. Boken gavs ut första gången 1997 och har använts som handbok på kurser i kreativt skrivande. Den här uppdaterade versionen ger en bra helhetsbild av skrivandets villkor, nästan som att gå en skrivkurs hemma. 

Här hittar du Maria Küchens Att skriva börjar här : version 2.0 (affiliatelänk).

Karaktärer, repliker, dialog – Richard Rosengren

Manusförfattaren Richard Rosengren delar med sig av sina tips för att skapa karaktärer, repliker och dialoger. Han menar att replikerna är det viktigaste hos en karaktär då de lyfter fram handlingar, påverkar relationer och avslöjar information som behövs för att förstå handlingen. Boken ger värdefull kunskap till personer som främst skriver för film, teater, radio eller tv.

Här hittar du Richard Rosengrens Karaktärer, repliker, dialog (affiliatelänk).

Behöver du fler skrivtips?

Kolla in artiklarna under Skribenters skrivtips.

Louise Feuk

Louise Feuk

30 nov, 2021

Fyll på snällheten med Tankar för dagen av Bob Hansson

Fyll på snällheten med Tankar för dagen av Bob Hansson

December med sitt julmys måste vara årets snällaste månad – som en varm påminnelse om att vara extra snälla mot andra och oss själva. Låt därför Bob Hansson väcka snällheten i dig med följande insikter ur hans bok Tankar för dagen – manual för ett snällare liv.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.