fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

3 skrivtips från Mats Strandberg – den hyllade skräckförfattaren

Mats Strandberg är skräckförfattaren som slog igenom med Engelsforstrilogin, som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren 2011, och sedan dess har han bland annat skrivit Färjan och Slutet. Här är hans tre skrivtips som du kan applicera på ditt skrivande redan idag.

1. Skriv den bok du själv vill läsa

I Mats Strandbergs sommarprat från 2019 (med en så rörande kärleksförklaring till skräckgenren att till och med jag som varken läst/sett skräck på 10 år var tvungen att läsa Slutet) pratar han om problemet med att kunna försörja sig på sitt författarskap. Han är förstås tacksam över möjligheten, men vet att han bara kan leva på sina böcker så länge han skriver berättelser som folk vill läsa. Och hur vet man då vad folk vill ha?

”Det går inte att veta. Det enda du kan göra är att skriva just den bok som du själv skulle vilja läsa. Det är då som du hittar din unika röst och det är då du orkar göra ditt bästa. Jag hade aldrig kunnat planera mitt genombrott, för vem hade kunnat föreställa sig att så många skulle vilja läsa en triologi om motvilliga tonårshäxor i Bergslagen?”

2. Umgås med dina karaktärer innan du börjar skriva

Det viktigaste, menar Mats, är karaktärerna, för om du inte tror på dem kommer din läsare inte tro på det som händer i boken. Både du och läsaren måste vilja umgås med karaktärerna. Inte nödvändigtvis för att de är sympatiska, men intressanta. Helst ska de ha olikheter som gör att de skaver mot varandra. Och en drivkraft eller ett mål i historien.

Innan Mats börjar skriva försöker han umgås med karaktärerna för att lära känna dem. Han gör därför spellistor med den musik de gillar, bestämmer deras bakgrund – hur deras föräldrar är, hur de själva var i skolan, vilken klass de tillhör och var de står politiskt. Tack vare att Mats kan så mycket om sina karaktärer vet han oftast hur de reagerar i olika situationer. Men det händer förstås att de överraskar honom under själva skrivprocessen.

3. Lär dig älska att vaska fram boken ur textmassorna

En författarkollega till Mats jämförde redigering med att gräva upp en gammal pojkvän från graven och tvingas hångla med honom. Och så kände Mats också, innan han förstod att redigeringen är skribentens vän. Halva jobbet med en bok är trots allt att redigera. Du måste stryka, lägga till och utveckla, ungefär som om du vaskar fram din bok ur textmassorna. Lär dig älska det.

Lyssna på Mats Strandberg i Sommar 2019 och läs mer om hans författarskap här.

Berätta gärna vad du tycker om Mats skrivtips i det här Instagraminlägget.
Fler skrivtips från proffsen hittar du under Skribenters skrivtips.

Bilder: Unsplash & På Mats – från DN.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

31 aug, 2020

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.