fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

12 sommarpratare 2021 som inspirerar till skrivande och kreativitet

På midsommardagen har Sommar i P1 2021 äntligen premiär! Liksom förra året har vi listat 12 inspirerande sommarprat skapade av författare, kreatörer och drivna själar. Så luta dig tillbaka i solstolen och låt sommarpratare som Agneta Sjödin, Parisa Amiri och Hans Rosenfeldt kicka igång din skaparlust.
sommarprat 2021 författare
denise rudberg sommarpratare 2021

Denise Rudberg – verklighetsflykt och försoning

Sveriges mest lästa författare, krönikör och programledare Denise Rudberg har sedan år 2000 skrivit över 30 böcker i olika genrer. Förra året gav hon ut den tionde boken om åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff, och den andra delen i serien Kontrahenterna om kvinnliga kodknäckare i andra världskrigets Sverige. I Denises sommarprat kommer hon utifrån ett författarperspektiv prata om den verklighet hon ägnat hela sitt liv åt att fly ifrån när hon skapat egna fiktiva världar i sina böcker. 

“I över tjugo år har jag ägnat mig åt eskapism. Som författare har jag skapat och kontrollerat mina egna påhittade världar. Men i mitt sommarprogram tänker jag istället ägna mina 90 minuter åt att befinna mig i verkligheten.” 

Denise Rudbergs sommarprat sänds onsdagen den 30 juni.

ingrid carlberg sommarpratare 2021

Ingrid Carlberg – hjältar, musik och skrivande

Författaren och journalisten Ingrid Carlberg blev förra året invald i Svenska akademien. Hon har skrivit biografier om Alfred Nobel och Raoul Wallenberg, den senare belönad med Augustpriset år 2012. I sitt sommarprat kommer hon berätta om de hjältar som varit viktiga i hennes liv, både för henne personligen men också när hon skrivit böcker. 

“Mitt program handlar om att överleva mot alla odds och om hjältar i mitt liv, däribland Raoul Wallenberg. Men det handlar också om hatet, hoten och lögnerna som sköljer över oss, om musik och skrivande och om hur farligt det kan vara att göra reportage om jultomten”

Ingrid Carlbergs sommarprat sänds torsdagen den 1 juli.

amie bramme sey sommarpratare 2021

Amie Bramme Sey – om ett kvinnoliv i Sverige år 2021

Programledaren, poddaren och journalisten Amie Bramme Sey har jobbat på Sveriges radio, skrivit krönikor i Elle och lett program som Grammisgalan, Guldbaggegalan och Svenska hjältar-galan. Tillsammans med Fanna Ndow Norrby driver hon podden Raseriet och har även gjort tv-dokumentären Amie & Fannas striptrip. Amies sommarprat är en rapport över kvinnolivet i Sverige år 2021, som hon tror kan vara viktigt både nu och i framtiden. 

“Mitt Sommar är en rapport från ett kvinnoliv i Sverige år 2021.”

Amie Bramme Seys sommarprat sänds fredagen den 2 juli.

agneta sjödin sommarpratare 2021

Agneta Sjödin – yttre äventyr och att hitta sitt inre lugn

Den folkkära programledaren Agneta Sjödin har i över 30 år setts i många olika tv-program som Fångarna på fortet, Let’s dance och Agnetas Nyårskarameller. Förutom programledare är hon även författare och i höst aktuell med sin elfte bok. I sitt sommarprat kommer hon förutom sina äventyr världen över prata om sin inre resa och hur den tagit henne till en lugnare plats. 

“Mitt sommar ska handla om min inre resa och mina yttre äventyr. Om min dotter Maja, mötet med George Harrison och när jag provfilmade för James Bond.”

Agneta Sjödins sommarprat sänds tisdagen den 13 juli.

mats jonsson sommarpratare 2021

Mats Jonsson – att göra sitt liv till en tecknad serie

Serietecknaren, författaren och redaktören Mats Jonsson har gett ut flera självbiografiska serieromaner. I höst är han aktuell med serieboken När vi var samer som handlar om hans dolda samiska ursprung. Han har även skrivit barnboken Blod i gruset och Nya Norrland som skildrar klyftan mellan stad och landsbygd. I sitt sommarprat kommer han prata om sin hemstad Kramfors, vad olika städer säger om Sverige och om att göra sitt liv till en tecknad serie. 

“Mitt program kommer handla om utflyttningen från Ådalen till storstan, om att ångra sig och flytta tillbaka, om vreden, stoltheter, de gran skogsklädda berget och om att göra hela sitt liv till en tecknad serie.”

Mats Jonssons sommarprat sänds torsdagen den 15 juli.

nina burton sommarpratare 2021

Nina Burton – om det som är för stort för att synas men går att lyssna på

Poeten, författare och essäisten Nina Burton har gett ut flera faktafyllda essäböcker, egna lyriksamlingar och gjort tolkningar på flertalet dikter. Förra året hyllades hon för essäboken Livets tunna väggar, en poetisk betraktelse över den biologiska mångfalden. I sitt sommarprat kommer hon från ett författarperspektiv tala om det stora och det lilla, om långa forskningsresor och om det man inte kan prata till men lyssna på. 

“Jag kommer att tala om det stora och det lilla, till exempel hur sådant jag sökt under trettio års upptäcktsresor fanns i en nära natur. Men hit hör förstås också jordklotets och små coronavirus ljud”

Nina Burtons sommarprat sänds fredagen den 16 juli.

jonas karlsson sommarpratare 2021

Jonas Karlsson – att veta säkert, ändra sig och veta säkert igen

Skådespelaren och författaren Jonas Karlsson har i 30 år varit med i flera långfilmer och tv-serier. Han belönades med en guldbagge för sin huvudroll i dramafilmen Detaljer, och du känner säkert igen honom som polischefen Klas Fransén i kriminalserien Beck. År 2007 debuterade han med novellsamlingen Det andra målet och har sedan dess skrivit sju stycken novellsamlingar och romaner. I sitt sommarprat kommer han prata om livets toppar och dalar, och om att ha beslutångest. 

“Mitt sommar kommer handla om att veta säkert, om att ändra sig och veta säkert igen. Om att arbeta och vara ledig. Om bollhav, om att bli femtion, om Elvis och nya uttryck och vildmarksliv och sådana saker.”

Jonas Karlssons sommarprat sänds söndagen den 25 juli.

parisa amira sommarpratare 2021

Parisa Amiri – att krisa, ha slut på mål och utmana sig själv

Krönikören, redaktören och tv-profilen Parisa Amiri har hörts och synts i svensk media i över 10 år. Hon har lett flera program på SVT med fokus på kultur och samhällsfrågor och vunnit programmet På spåret två år i rad. I sitt sommarprat kommer hon prata om vad man gör när man får en kris, och om hur man kan utmana andra delar av sin personlighet för att nå nya drömmar och mål. 

“Jag ska vara hyfsat ärlig om att krisa, att ha hamnat på en helt annan bana än den tänkta och att ha slut på mål efter att ha drömt om frågesport. Jag kommer också reflektera kring rättvisefrågor, identitet och fördomar och det jag lärt mig tolv år in i kultur-och medievärlden.”

Parisa Amiras sommarprat sänds söndagen den 1 augusti.

elin anna labba sommarpratare 2021

Elin Anna Labba – magi, berättelser och ta tillbaka samernas historia

Författaren och journalisten Elin Anna Labba arbetar aktivt för att stärka samernas litteratur och språk. Förra året fick hon Augustpriset för sin fackbok Herrarna satte oss hit, som handlar om tvångsförflyttningen av samer som tog sin början för ungefär 100 år sedan. I sitt sommarprat kommer hon prata om uppväxten under midnattssolen i Jokkmokk, om magi och berättelser, och att ta tillbaka språket och historien om samerna.

“Mitt Sommar kommer att handla om magi och berättelser. Om att växa upp under midnattssolen utan språk och historia och om grusvägarna jag kört för att ta det tillbaka. Och om kaffe. Det börjar ju alltid med det”

Elin Anna Labbas sommarprat sänds tisdagen den 3 augusti.

anna-lena laurén sommarpratare 2021

Anna-Lena Laurén – om nåd och att inte ge sig

Journalisten Anna-Lena Laurén har tilldelats både det finska priset Årets journalist och svenska publicistklubbens pris Guldpennan. Hon är Dagens Nyheters korrespondent i Ryssland och kom ut i år med sin sjätte bok Sammetsdiktaturen om motstånd och medlöpare i dagens Ryssland. I sittsommarprat kommer hon prata om att inte ge sig, överraskningar när man minst anar det och sitt slitiga förhållande med gud.

“Jag kommer att tala om sisu och nåd. Sisu betyder att inte ge sig. Nåd betyder överraskningar där man minst anar det. Bägge har spelat stor roll i mitt liv.”

Anna-Lena Lauréns sommarprat sänds tisdagen den 12 augusti.

pia cramling sommarpratare 2021

Pia Cramling – passion, koncentration och att vara i sin egna bubbla

Sveriges högst rankade kvinnliga schackspelare Pia Cramling har varit proffs i 30 år och delar många erfarenheter med huvudpersonen i den populära tv-serien The Queen’s Gambit. I sitt sommarprat kommer hon prata om koncentration och om att vara inne i sin egna värld där hon som schackspelare kan ha fullt fokus på sina planer, idéer och strategier. 

“Jag älskar att tävla och jag älskar att vinna. När jag tävlar hamnar jag i min bubbla av koncentration. När jag är i den vet jag inte alls vad som händer runtomkring.”

Pia Cramlings sommarprat sänds onsdagen den 18 augusti.

hans rosenfeldt sommarpratare 2021

Hans Rosenfeldt – konsten att berätta en historia

Författaren och programledaren Hans Rosenfeldt har skrivit manuset bakom både succcéserien Bron och Marcella. Han har även skrivit flera framgångsrika kriminalromaner tillsammans med Michael Hjorth. Under våren medverkade han i TV4:s Masked Singer som Voodoodockan. I sitt sommarprat kommer han dela med sig av konsten med att berätta en historia. 

“Jag kommer göra det enda jag egentligen kan – berätta en historia.”

Hans Rosenfeldts sommarprat sänds lördagen den 21 augusti.

Fler tips på sommarpratare? Här hittar du 13 inspirerande sommarpratare 2020.

Bilder på sommarpratare: Sveriges Radio.

Louise Feuk

Louise Feuk

18 jun, 2021

12 drömmiga bibliotek att resa till 2022

12 drömmiga bibliotek att resa till 2022

Runtom i världen finns magiska bibliotek som med sina pampiga, anrika eller futuristiska interiörer bara väntar på att bjuda in dig i böckernas förtrollande värld. Vi har listat 12 drömmiga bibliotek att lägga till på din litterära bucket list eller drömma dig bort till hemma från läshörnan eller skrivplatsen. Vilken är din favorit?

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.