fbpx

Svårt att nöja dig med ETT intresse? Din superkraft: du är en scanner

Andra: vet sedan barnsben vad de ska göra med sina liv, ok med att gå till samma jobb varje dag i 20 år, tycker ett ämne är så fascinerande att de vill forska inom det. Du: tycker världen är som en enda stor godisbutik av roliga grejer och fattar inte hur du ska kunna välja? Du är en scanner och det sista du ska göra är att välja. Lär dig utveckla din superkraft istället.
scanner foto

Vad är en scanner?

Personlighetstypen scanner är oändligt nyfiken på en rad helt orelaterade ämnen och känner en motvilja till att specialisera sig inom ett ämne, eftersom det innebär att ge upp de andra. Till exempel älskar du att skriva och läsa, pyssla och laga mat, designa, hitta på företagsidéer, sjunga och fixa middagsfester, men du kan omöjligt välja ett av dessa intressen eftersom alla är lika intressanta.

Som scanner trivdes du förmodligen bra av att schemat i grundskolan fylldes med många ämnen och att det var okej att prova flera fritidsintressen samtidigt. Numera kastar du dig gärna in i nya saker, men så fort du behärskar något blir du sugen på att testa något annat. Du tänker ofta på nästa steg och på allt spännande som finns att göra i världen, men har svårt att skapa ett liv där du får göra allt du älskar.

Begreppet scanner myntades av livsstilscoachen och författaren Barbara Sheer.

Saker en scanner säger

Alla har kommit till världen med ett kall, utom jag.
Jag slutar göra saker för att jag är rädd att missa något bättre.
Jag vet att jag borde committa och fokusera på en grej, men vilken?
Jag har ett understimulerande jobb för att jag är rädd för att välja fel karriär.
Jag har alltid fullt upp, men när jag väl får tiden minns jag inte vad jag ville göra.

Till och med det jag trodde jag skulle älska att hålla på med för alltid tappar jag intresset för.
Jag älskar att vara nybörjare, men jag är rädd för att aldrig kunna bli expert på något.

Vilka är inte scanners?

  • Scannerns motsats, diver, det vill säga de som helt låter sig absorberas av ett ämne. Hit räknas professionella musiker, forskare, matematiker, professionella schackspelare, atleter, finansiärer och företagsledare. De kan visserligen koppla av med en annan hobby, men känner bara riktig passion kring sitt ämne och har svårt att förstå varför andra inte tycker det är lika intressant.
  • De som egentligen vet vad de vill göra men av rädsla för att misslyckas undviker att committa och iställer provar massa andra grejer.
  • Personer som lider av en depression. Det finns en fördom om att en del blir deprimerade för att de inte kan hitta något de brinner för. Men en stor del av sjukdomen är oförmågan att känna lust. De enda vettiga valet att göra då är att få hjälp med sin depression.
  • Personer med ADHD kan också vara scanners, men det finns inget likamedtecken mellan diagnosen och personlighetstypen. En scanner har inte koncentrationssvårigheter, utan bara svårt att hålla sig till ett intresse.
scanner med böcker

Därför är det en superkraft att vara en Scanner

Samhällsnormen är att klara av sin identitetskris strax efter studenten under en backpackerresa i Australien. Sedan bör du bestämma dig för en bana i livet och hålla dig till den. Att fortsätta kasta sig in i nya intressen och karriärer efter det anses ofta självupptaget.

Men som scanner kan du inte ha färre intressen, du är genetiskt programmerad att ha fler. Att ignorera det kommer bara göra dig frustrerad, missnöjd, obeslutsam, ge dig lågt självförtroende, få dig att känna dig otillräcklig och skämmas över din lust att utforska. Världen är en godisbutik och du ska inte svälta i den för att normen bara tillåter dig att göra en sak. Istället ska du ta till vara på din multibegåvade hjärna och utveckla den.

3 tips på hur du får ut det mesta av livet som Scanner

Skriv ner idéerna i din Scannerbok

Skaffa en olinjerad anteckningsbok och skriv ner dina idéer som Leonardo da Vinci gjorde. Ägna en sida åt din roman, en annan åt att beskriva retreatet du vill skapa, en tredje åt varför arborist vore ett yrke för dig. När du sparar dina idéer i en bok tar du hand om dem och ger dem chans att växa.

Vad har du gjort hittills?

Många scanners har känslan av att de bara hattar runt och aldrig får något gjort. Lista därför allt du gjort hittills i livet. Stora grejer som jobb, kurser, flyttar, resor, men också mindre saker som att du lärde dig countouring, stickade en tröja eller kan få din hund att rulla tre varv. Den här listan påminner dig om vem du är och att du faktiskt avslutar en massor av bra grejer.

Nå dina mål genom att planera baklänges

Bryt ner dina mål i en faktisk plan. Börja med att sätta ett drop-dead date, det vill säga en skarp deadline på att du till exempel ska skicka din bok till förlag om sex månader. Börja baklänges från målet och identifiera vad du måste ha gjort för att nå det. I korta drag: skriva följebrev, researcha förlag, redigera manuset efter feedback, skicka iväg manuset till testläsare/lektör, göra klart manuset, skriva alla kapitel, planera boken, börja skriva första kapitlet. När du planerar baklänges bryts målet ner till en faktisk handling som du kan göra redan idag.

Fördjupa dig i de 7 olika scanner-typerna och teknikerna för att överkomma goal paralysis, sluta se sig som en ständig amatörer och få scannerlivet att blomstra i Refuse to Choose!: A Revolutionary Program for Doing Everything That You Love av Barbara Sher.

Berätta gärna om du känner igen dig och läs om andra scanners i det här Instagraminlägget.
Läs fler populärpsykologiska artiklar som hjälper dig Nå skrivdrömmen.

Bilder: Emma Dau & Jonathan Borba, Unsplash

Catherine Heijl

Catherine Heijl

21 sep, 2020

Imposter syndrome – 6 strategier för att vinna över bluffkänslorna

Imposter syndrome – 6 strategier för att vinna över bluffkänslorna

Brukar du tänka: jag förtjänar inte att vara här, jag vet inte vad jag pratar om, jag är inte lika kreativ som…, jag kommer skämma ut mig, vad har jag ens att berätta om i en bok? Bluffsyndromet gör att du tvivlar på dina förmågor, inte känner dig förtjänt av din framgång och slutar utmana dig. Med de här 6 strategierna lär du dig identifiera bluffkänslorna och vända dem till din fördel.

6 karaktärsdrag som avgör din kreativa karriär

6 karaktärsdrag som avgör din kreativa karriär

Många drömmer om en karriär fylld av kreativa projekt, ovetande om vilket hårt jobb som krävs eller hur svårt det är att inte ha någon spikrak väg att följa. Men om du inte kan sluta tänka på din kreativa dröm är det enda rätta att fullfölja den. Här är de 6 kvaliteter du behöver utveckla för att lyckas.

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppigt, digitalt skrivhäng och present på posten

198 KR
79 KR

Som Skrivstreakbästis får du medlemskap i FB-grupp med daglig skrivpepp från Wrinspo & Kafferatur och chans att lära känna andra skrivsjälar – kanske hittar du en blivande testläsare här?

Du får även 5 skrivövningar för att kicka igång ditt skrivflow och 3 skrivtrackers till Instagram Stories. Dessutom: present på posten med en tryckt Skrivtracker i snygg design, och två klistermärken (Skrivstreak & Wrinspo) att piffa till blocket eller datorn med.

Priset är en engångssumma och rabatten gäller t.o.m. den 2 maj.