fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Bokrecension: Kickstarta ditt skrivande – Michaela ”Kugge” von Kügelgen

Var tredje svensk drömmer om att skriva en bok. Men livet verkar komma emellan, eller så vet man inte var man ska börja. I boken Kickstarta ditt skrivande guidar Michaela eller "Kugge" dig med handfasta tips och övningar att gå från dröm till en skrivrutin som fungerar även när livet överraskar.

I annonnssamarbete med People & Stories.

Kickstarta ditt skrivande Michaela von Kugelgen

Allt börjar med ett blankt papper, en tom sida. Att skriva de första orden kan vara svårt och det kan vara lekande lätt. Men det är oftast det som händer efter starten som blir det svåra.

– Michaela Von Kügelgen

Bild: People & Stories.

Tips och övningar för att hitta kärnan i ditt skrivande

Kickstarta ditt skrivande är arbetsboken författaren och journalisten Kugge själv saknade när hon skrev första utkastet på sin debutroman 2013. Boken har ett pedagogiskt upplägg som följer skrivprocessen, från att hitta ditt varför, utvärdera ditt skrivande idag och bygga en skrivrutin till att hitta din bokidé, skapa en ram för berättelsen och skapa en långsiktig skrivplan.

Boken varvar olika typer av innehåll:

  • Tankar om skrivande. Här berättar Kugge hur hon upplever och ser på skrivprocessen utifrån sina år som författare.
  • Övningar. Bokens övningar är både användbara och kul att göra. De går ut på att hitta kärnan i ditt skrivande och du får därför reflektera kring dina förväntningar, ditt varför, skrivmål och dröm. Övningarna guidar dig även i att bygga en skrivrutin och skapa en ram (synopsis) för din berättelse.
  • Tips. Här delar Kugge med sig av de skrivtips och lärdomar hon samlat på sig.
  • Inspirationsbank. I slutet av boken får du med dig massor av bra tips på skrivverktyg, böcker/poddar om skrivande, skrivtips och skrivövningar.
Kickstarta ditt skrivande Michaela von Kugelgen
Kickstarta ditt skrivande Michaela von Kugelgen

Peppig handbok utan pekpinnar

Till skillnad från böcker som bara teoretiserar kring skrivande är Kickastarta ditt skrivande en peppig handbok som fokuserar på görandet och sätter fart på skrivlusten. Den läckra designen och upplägget med att varva tankar och tips med övningar gör att innehållet blir lättillgängligt och intressant hela vägen. Det som framförallt gör det här till en peppig handbok är Kugges sätt att lära ut. Det är som att få uppmuntrande råd från en ödmjuk skrivkompis – tipsen blir aldrig några pekpinniga regler man ”måste” följa.

Kickstarta ditt skrivande Michaela von Kugelgen

8 författarintervjuer med bl.a. Monika Fagerholm & Kjell Westö

Boken innehåller även åtta författarintervjuer där Anna Bågstam Monika Fagerholm, Maria Turtschaninoff, Kjell Westö, Karin Erlandsson, Sara Lövestam, Charlotte Cederlund och Nina De Geer berättar om sitt skrivande och sina skrivprocesser. Även om flera av dem understryker att alla författare jobbar olika och att till och med varje bok har sin unika skrivprocess är det spännande och inspirerande att läsa mer om deras syn på skrivandet.

Monika Fagerholm råder skribenter att tänka värld, inte text. Det vill säga att man inte ska tänka att man ska bli författare, utan att man ska börja skriva, skapa och framkalla världar. Åka på upptäcktsfärd. Och Kjell Westö berättar om när han satt på Nationalbiblioteket i Helsingfors och planlöst läste tidningar ur arkivet, något som fick honom att inse att risken med för ambitiös research är att man drunknar i den värld man forskar i.

Köp Kickstarta ditt skrivande med 10 % rabatt

Du som vill förverkliga din skrivdröm kan nu köpa Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin med 10 % rabatt hos People & Stories.
Använd koden Wrinspo10 i kassan.

Erbjudandet gäller till och med den 31 december 2022.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

4 nov, 2022

Fyll på snällheten med Tankar för dagen av Bob Hansson

Fyll på snällheten med Tankar för dagen av Bob Hansson

December med sitt julmys måste vara årets snällaste månad – som en varm påminnelse om att vara extra snälla mot andra och oss själva. Låt därför Bob Hansson väcka snällheten i dig med följande insikter ur hans bok Tankar för dagen – manual för ett snällare liv.

The Power of Ritual: så skapar du en kreativ ritual & sabbat

The Power of Ritual: så skapar du en kreativ ritual & sabbat

Vad har Crossfit, skriva dagbok och tech-pauser gemensamt? De är moderna ritualer som skapar känsla av mening och tillhörighet i ett samhälle där vi söker andlighet på andra ställen än i religionen. Casper ter Kuiles bok The Power of Ritual – Turning Everyday Activities into Soulful Practices hjälper dig skapa vardagsritualer som ger tid för reflektion och läker din relation till andra, dig själv och din andliga sida.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.