fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

The Power of Ritual: så skapar du en kreativ ritual & sabbat

Vad har Crossfit, skriva dagbok och tech-pauser gemensamt? De är moderna ritualer som skapar känsla av mening och tillhörighet i ett samhälle där vi söker andlighet på andra ställen än i religionen. Casper ter Kuiles bok The Power of Ritual – Turning Everyday Activities into Soulful Practices hjälper dig skapa vardagsritualer som ger tid för reflektion och läker din relation till andra, dig själv och din andliga sida.

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

casper ter kuile power of ritual

Moderna ritualer skapar mening i vårt isolerade samhälle

Ord som andlig övning och ritual för tankarna till munkar och avancerade yogapositioner. Men att det traditionella samhället inte ger oss samma stöd och sociala medier gör oss mer isolerade än någonsin har fått oss att skapa nya ritualer. SoulCycle och Crossfit ger samma känsla av tillhörighet och ansvar som kyrkgrupper, Harry Potter bidrar med universella lärdomar, att skriva dagbok är som en modern bön och digitala pauser skänker en stund av lugn och mindfulness.

Skillnaden på en vana och ritual: intention, uppmärksamhet & repetition

Att gå ut med hunden flera gånger om dagen och samtidigt scrolla telefonen är ingen ritual, utan en vana eftersom du inte ger stunden din fulla uppmärksamhet. Men du kan förvandla vardagsvanor som påta i trädgården, sjunga, måla eller skriva till ritualer om du bara ger dem intention, uppmärksamhet och upprepar dem igen och igen.

Skapa en ritual som grundar dig i dig själv

Genom att omvandla vanor till ritualer stärker du kopplingen till dig själv. Du kan till exempel ge intention till ditt kvällste, citera samma dikt i duschen varje morgon eller läsa Harry Potter som en helig skrift.

För att verkligen hitta tillbaka till dig själv och din kreativitet föreslår Casper att du även inför en sabbat i ditt liv.

Återupptäck din kreativitet med en sabbat

Caspers idé om en modern sabbat kommer från den judiska vilodagen som varar mellan solnedgången på fredag fram till lördag kväll. En dag då man inte får jobba, resa, bära saker utomhus eller tända eld utan som ägnas åt att begrunda världens skapelse.

Sabbaten en ritual där du kan vara dig själv till fullo

Den sabbat Casper pratar om är en ritual för att connecta med dig själv och ett tillfälle att njuta av det vackra i att bara vara. En paus som påminner dig om vem du är när du inte gör någonting. Ett andrum att reflektera, tänka klart tankar och återupptäcka din barndoms passioner.

Vad en sabbat inte är

 • Ett tillfälle att komma ikapp med uppgifter.
  Sabbaten slår hål på ”sanningen” om att vi är vad vi gör och är värda vad vi skapar. Istället ligger fokus på vem du är när du inte gör någonting.
 • Ett tillfälle att återhämta sig efter en hektisk vecka så att man är redo för nästa.
  Sabbaten är snarare ett klimax i att leva.
 • En dag som finns till för veckodagarnas skull.
  Veckodagarna finns snarare till för sabbatens skull.
 • Tid att t.ex. läsa för att lära sig något.
  Väljer du att läsa gör du det enbart för nöjes skull.

Caspers teknikfria sabbat – 24 h utan dator & telefon

Casper upplever att tekniken ofta kommer i vägen för honom och hans tankar. Därför har han sedan 2014 haft en tech sabbath från fredag kväll till lördag kväll. Under den tiden använder han varken sin dator eller telefon.

Han inleder sabbaten med att tända ett ljus, kolla ut över den mörka himlen från sitt fönster och sjunga en sång han lärde sig som barn. Det här rituella inslagen får hans axlar att slappna av och andetag att hitta ner i magen. Sedan följer ett dygn av tystnad: inga mejl, sociala medier, poddar, musik eller serier. Istället får han tid att blicka inåt, läsa för nöjes skull, skriva dagbok, måla, skriva dikter och söka analog inspiration.

Så inför du en sabbat i ditt liv

Kanske har du redan små stunder av egentid då du begränsar din skärmtid, målar, yogar eller ägnar dig åt self-care. Genom att fördjupa de stunderna, ge dem intention och utföra dem regelbundet blir de din heliga sabbat.

Inled din sabbat med en ritual med intention. I Caspers fall är det att tända ett ljus och sjunga en sång, men du kanske vill citera en dikt eller ta 10 djupa andetag.

Du väljer själv vilken veckodag du vill gå in i sabbaten, men det viktiga är att den följer en regelbunden rytm. Och det kräver disciplin. Främst disciplin att säga nej, för ingen kommer tvinga dig att gå in i sabbaten. I dagens prestationskultur kan det till och med kännas som ett misslyckande att stanna upp. Men det kommer alltid finnas mer saker att göra eller människor att hjälpa, så för att tacka ja till att connecta med dig själv behöver du tacka nej till det andra.

Mer community care, mindre self-care

Förutom att stärka relationen till dig själv handlar The Power of Ritual (affiliatelänk) även om att stärka relationen till andra, till exempel genom att äta, träna eller läsa tillsammans (som Casper gör i sin podcast Harry Potter and the Sacred Text). Tänka mer Community care, mindre Self-care. Det handlar även om att stärka kopplingen till naturen och ditt andliga jag, bland annat genom böner och stunder av tacksamhet.

Läs mer om hur du skapar meningsfulla ritualer

Casper ter Kuiles The Power of Ritual – Turning Everyday Activities into Soulful Practices (affiliatelänk) finns än så länge bara på engelska, men har ett lättläst, berättande språk.

Mer läsning om skrivrutiner, ritualer och skrivplanning hittar du även i kategorin Goalplanning & skrivrutiner.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

15 jun, 2021

Bryt mönstret för att boosta kreativiteten

Bryt mönstret för att boosta kreativiteten

En skrivrutin gör att skrivandet blir av…tills den inte gör det längre. När skrivrutinen känns inrutad och orden slutat flöda är det dags att koppla ur autopiloten och bryta mönstret. De här tipsen på små förändringar har stor effekt på din kreativitet och skrivflow.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.