fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Du kommer aldrig att bli klar

Men andan i halsen och ringande öron jagar du stunden när att-göra-listan är tömd och allt är klart. Stunden då du kan luta dig tillbaka, andas och lägga tid på det du egentligen vill göra, som att skriva. Problemet är bara att hur mycket du än dundrar på kommer du aldrig att bli klar.
Du blir aldrig klar

För när du prioriterat det brådskande jobbprojektet, tvättat varenda strumpa, inbox zero:at mejlen och hört av dig till din kompis har tiden, orken eller båda tagit slut. Och du kan lita på att det alltid kommer nya mejl, måsten och dammråttor. Livet är liksom inte en lista, utan en process. 

Det är därför du aldrig kan jaga ikapp stadiet där du tickat av alla boxar samtidigt. Det kommer inte en punkt efter vilken dina relationer, sömn eller kondition är konstant jättebra – du behöver jobba på dem vecka ut och vecka in. Och du kan flytta, renovera och shoppa ihjäl dig, men kommer ändå alltid vara tre prylar ifrån klar. Gräset kommer alltid vara grönare i Hemnetannonserna. Väntar du på det gyllene tillfället då du betat av alla måsten för att äntligen få börja skapa, ja då väntar du förgäves.

Att bli klar är en hägring. Du måste skriva ändå.

Men det betyder inte att du aldrig kommer avsluta några projekt. För att gå i mål med ditt bokprojekt behöver du bara acceptera att du aldrig blir klar med allt du ”måste” göra innan. Att bli klar är en hägring. Du måste skriva ändå.

Läser du den här texten brukar du förmodligen få mycket gjort och har en hög arbetsmoral. Men kanske är din arbetsmoral för hög? Känner du skuld över att du du aldrig hinner klart dina listor är det listorna, inte ditt tempo, det är fel på.

Minska då att-göra-listan till två-tre genomförbara punkter, det vill säga inte skriva klart min bok utan skriva klart kapitel fem. Bestäm sedan att när du gjort dina punkter eller klockan passerat 18, då är du tillräckligt klar för idag. Är du en person som sätter alla andras behov före dina egna – vänd på steken och skriv det första du gör på dagen. Detsamma gäller för dig som är fångad av dina duktighetskrav: gör det roliga först. Tillåt dig att stanna lite längre i ögonblicken du älskar – gosa med din hund, lek med ditt barn, skratta med din partner – utan att låta listans krav pocka på din uppmärksamhet.

Var inte så hård mot dig själv. Du kommer ändå aldrig att bli klar med allt. Inte någon annan heller. Så lägg din tid på det du egentligen tycker är viktigt.

Blev du peppad eller inspirerad? Dela dina tankar i det här Instagraminlägget.
Mer pepp och skrivinspiration? Signa upp dig på Write Vibes Letter – brevet som ger dig magiskt skrivflow.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

22 jul, 2020

Tvekan dödar

Tvekan dödar

Tvekan dödar har blivit mitt nya motto sedan jag hörde Pam i Elitstyrkans hemligheter säga det. Tydligen används det inom försvaret för att påminna om att det är bättre att agera i en svår situation än att låta den bero. Blir situationen inte bättre har man åtminstone lärt sig något av åtgärden. Såhär applicerar jag det på nya sporter, frilanslivet, skrivandet och drömmar.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.