fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Cliffhanger – 11 knep för att skriva en spännande bladvändare

Du ligger i sängen och vet att du borde släcka lampan, du ska trots allt upp tidigt imorgon. Ändå kan du inte sluta läsa, bara ett kapitel till. ”Du måste bara läsa den!” säger du sedan till alla du möter. Hur blir en bok en bladvändare och hur kan du själv skriva en? Säg hej till cliffhangers.
från idé till bok manus

Vad är en cliffhanger?

Cliffhanger är berättargreppet där ett kapitel, scen eller slut i en berättelse eller ett tv-serieavsnitt slutar när det är som mest spännande. Effekten blir att du bara måste läsa vidare, se nästa avsnitt/säsong/uppföljare eller härda ut genom reklamen. 

Begreppet myntades i slutet på 1800-talet när Thomas Hardy avslutade en del i sin romanföljetong i Tinsley’s Magazine med att låta en av sina karaktärer hänga i en klippkant. Men redan år 800 användes greppet i den klassiska sagosamlingen Tusen och en natt, där Scheherazade skjuter upp sin avrättning en natt i taget genom att berätta en saga men inte avslöja slutet för den persiske kungen. I Hollywoods följetongsfilmer på 1920- och 30-talet var det ett vanligt grepp att låta hjälten sväva i fara innan nästa akt, och numera är det i princip en hygienfaktor för tv-serier att använda sig av cliffhangers.

Vad heter cliffhanger på svenska?

Cliffhanger på svenska direktöversätts till klipphängare, men för att du ska slippa grimasera varje gång du läser det kallar vi det fortsättningsvis för cliffhanger. Andra svenska ord för cliffhanger är spänningsavbrott, spänningsslut, spänningspaus och uppföljningslockare. Men ärligt, inget av dem förmedlar samma känsla av akut spänning som cliffhanger.

Kan jag använda cliffhangers fast jag inte skriver spänning?

Absolut. En vanligt missuppfattning om cliffhangers är att de ska vara så actionladdade att läsaren ska drabbas av lätt hjärtklappning och kallsvettning. Men det behöver inte vara fullt så dramatiskt, utan handlar snarare om att väcka nyfikenhet.

Författaren Kristina Ohlsson uttrycker det bra:

”Det handlar inte om att hitta stora ord som piskar upp enorma svallvågor, det handlar om att skapa en krusning på vattenytan.”

Slarva inte bort dina potentiella cliffhangers

Läs igenom din text och leta efter potentiella cliffhangers, som t.ex. upptäckter och avslöjanden. Ofta ligger de dolda mitt på en sida och då gäller det att stuva om för att inte slösa bort dem. Vårda dina kapitelavslut och fråga dig om de två sista raderna driver läsaren att vilja läsa nästa kapitel på en gång.

När ska jag inte använda cliffhanger?

I slutet av ett kapitel, tv-serie-avsnitt eller säsongsavslutning är cliffhangern ett listigt sätt att skapa begär för mer hos läsaren eller tittaren. Och att lämna slutet på en bok eller tv-seriens allra sista avsnitt öppet är okej, men att servera en cliffhanger utan någon upplösning är inte schysst, utan upplevs mest som otillfredsställande. 

Även om det är smart att använda cliffhangers när du växlar mellan två perspektiv ska du undvika det när det andra perspektivet inte är lika spännande. Då känns nämligen det andra perspektivet som en irriterande transportsträcka.

11 cliffhanger-tekniker att använda i ditt manus

1. Klippet

Byt till en annan scen, en annan karaktärs perspektiv, eller gör en tillbakablick.

2. Frågan

Ställ den där frågan som upprör eller kräver ett svar, och vänta med att besvara den.

3. Förlusten

Antingen en fysisk, konkret eller en emotionell, som förlusten av en relation. Låt helt enkelt protagonisten förlora något som hen inte klarar sig utan.

4. Moroten

Visa protagonisten eller antagonisten en belöning som är nära, men precis utom räckhåll.

5. Oväntade nyheter

Viktig information eller ett oväntat besök – ge protagonisten förödande nyheter just när scenen tar slut.

6. Hoppet

Ingjut hopp om att det karaktärerna behöver, eller något nytt och spännande eller annorlunda snart kommer att hända.

7. Olyckan

Den fysiska om du är lagd åt det hållet, eller att någon råkar försäga sig om Den Stora Hemligheten.

8. Hotet

Sätt protagonisten eller någon hen älskar i fara, så att dina läsare upplever stark empati att de bara måste fortsätta läsa.

9. Deadlinen

Låt läsaren känna brådskan, du vet den när huvudkaraktären precis tagit sig ut från huset med den tickande bomben och måste springa in igen för att rädda någon.

10. Föraningen

Låt karaktärerna veta att de närmar sig en riskfylld situation eller person, med hjälp av tecken, symboler eller ett avslöjande kroppsspråk.

11. Dilemmat

Ge huvudkaraktären ett svårt ställningstagande där hen måste bestämma sig. Nu!

Inspiration från kända cliffhangers

Steglitsan

I slutet på kapitel 2 av Steglitsan använder Donna Tartt sig av cliffhangern föraningen:

”Jag rusade, slirade, sprang fram till dörren och fumlade med låset. ”Mamma?” ropade jag och kastade upp dörren med ett brak – och så sjönk hjärtat ner i skorna, det föll sju våningar. På dörrmattan stod två personer som jag aldrig i mitt liv sett: en knubbig, koreansk kvinna med kort, taggigt hår, och en latinamerikansk kille i skjorta och slips, mycket lik Luis i Sesame Street. Det fanns ingenting hotfullt över de, tvärtom, de var lugnande korta och tjocka och medelålders, klädda som ett par lärarvikarier, men även om båda såg mycket vänliga ut förstod jag i samma ögonblick som jag såg dem att mitt liv, som jag kände det, var över.”

Breaking Bad

Vince Gilligans tv-serie Breaking Bad är full av cliffhangers och en av de bästa är i slutet på säsong 5.

— SPOILER ALERT!

I slutet på den femte säsongen äter Hank och Marie lunch hos Walt och Skyler. Hank går på toa och ser Walts Leaves of the Grass-bok av Walt Whitman, med ett tack från Gale Boetticher. Hank får en flashback från ett samtal där Walt skämtsamt erkänner att han är W.W. i Gales anteckningar. Då inser Hank att drogkungen han jagat är hans svåger.

Twin Peaks

Mark Frost och David Lynchs tv-serie Twin Peaks har låtit sina tittare hänga från klippan i 25 år.

— SPOILER ALERT!

I sista avsnittet på säsong två The Last Evening åker Agent Cooper till Black Lodge för att rädda sin flickvän Annie, men möter sin onda dubbelgångare och bara en av dem kommer ut ur lodgen. Agent Cooper återhämtar sig från skadorna på Great Northern Hotel och när han möter sin blick i spegeln ser vi Killer Bob och förstår att den som överlevt är den onda dubbelgångaren. Uppföljningen på cliffhangern dröjde sedan ända till 2017.

Fler tips i hur man skriver en bok?

Kika under kategorin Från idé till bok.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

29 aug, 2020

Dramaturgi – så bygger du spänning med dramaturgiska modellen

Dramaturgi – så bygger du spänning med dramaturgiska modellen

Är din berättelse tillräckligt fängslande för att behålla läsaren till slutet? Om inte behöver du se över dramaturgin, hur du strukturerar berättelsen på bästa sätt. För att göra det kan du följa den dramaturgiska kurvan eller valen – en mall som hjälper dig bygga spänning från första sidorna. I den här guiden går vi igenom dramaturgi och ett exempel på den dramaturgiska modellen.

Därför behöver även ditt manus testläsare och så hittar du dem

Därför behöver även ditt manus testläsare och så hittar du dem

Måste man ha testläsare, kan man inte bara redigera sitt allra noggrannaste och skicka bokmanuset direkt till förlag? Testläsningen är din texts första möte med läsare – tack vare den får du veta hur ditt manus uppfattas, om karaktärerna och dialogerna känns trovärdiga och vilka luckor du måste täppa till. Typiskt bra grejer att veta tidigt i skrivprocessen, innan du börjar finlira eller färdigställa inför inskick. Men hur hittar man sina testläsare och vilka frågor borde du ställa?

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.